18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Mislili smo, da gre za gripo, a bil je ...

Bil je rak ... Par, ki se je leta trudi zanositi, je izvedel grozljivo novico, da se njun 14-mesečni dojenček spopada z redkim možganskim rakom, ki v ZDA prizadene le okoli 30 otrok na leto.

Holden
Obupana starša, ki sta se leta in leta trudila spočeti malega Holdna s pomočjo umetne oploditve, sta bila šokirana, ko sta izvedela, da se Holden spopada z redkim tumorjem možganov. (Foto: gofundme.com)

Dojenček Holden Muller se je razvijal normalno, tako kot kateri koli drugi otrok - učil se je govoriti in se plaziti. Vse dokler ni okoli svojega prvega rojstnega dne pričel izgubljati ravnotežje in mu je glava pričela padli na stran, oči pa so zavijale na levo. Ko je pričel bruhati, sta ga zaskrbljena starša Chad in Alexandra Muller iz mesta Naperville v Illinoisu odpeljala k zdravniku, a niti za trenutek nista pomislila, da bi lahko šlo za kaj tako resnega. ''Bilo je čisto presenečenje. Mislila sva se, da gre za kakšno gripo, virozo ali kaj takega,'' je Chad povedal za NBC 5 Chicago.

Holden
(Foto: gofundme.com)

Zdravnik jih je takoj napotil k specialistu, kjer so opravili dodatne preiskave in kasneje  staršema sporočili grozljivo novico. Povedali so jima, da se deček spopada z enim najredkejših možganskih rakov v ZDA in da ima samo 10 odstotkov možnosti za preživetje. Obupana starša, ki sta se leta in leta trudila spočeti malega Holdna s pomočjo umetne oploditve, sta bila šokirana.

Izkazalo se je, da ima tumor v velikosti golf žogice, ki hitro raste in je v samo mesecu dni povečal velikost njegove glave. Zdravniki so staršema pojasnili, da se spopada z atipičnim rhabdidnim tumorjem (AT/RT), ki je maligen in bo potreboval vsaj 12 mesecev kemoterapije in operacijo.

AT/RT predstavlja samo okoli enega do dveh odstotkov možganskih tumorjev pri otrocih in se običajno pojavi do tretjega leta. Otroci, starejši od treh let, imajo 70- do 80-odstotno možnost za preživetje, a otroci, mlajši od treh let, imajo le 10-odstotno možnost za preživetje. Na žalost v to skupino spada tudi Holden Muller.

V eksperimentalnih študijah, ki so jih izvajali na Univerzi Sao Paulo, so skušali dve obliki tumorjev uničiti s smrtonosnim virusom zika. Med njima tudi tumor tipa AT/RT. Pri tem se v laboratoriju uporabili glodalce, ki so imeli omenjeni tumor in odkrili, da lahko z zdravilom, narejenim s pomočjo virusa zika, močno skrčijo tumor ali ga celo uničijo. Kljub temu so to še poskusne študije in bo potrebnega še veliko časa, preden bi lahko zdravljenje uporabili pri pacientih.

Holden
Par, ki se je leta trudi zanositi, je izvedel grozljivo novico, da se njun 14-mesečni dojenček spopada z redkim možganskim rakom, ki v ZDA prizadene le okoli 30 otrok na leto. (Foto: gofundme.com)

Holdnu so tumor pred kratkim odstranili v Lurie's otroški bolnišnici v Chicagu, a je moral kasneje še na eno operacijo, s katero so mu vstavili poseben enosmerni ventil, s katerim odvajajo odvečno možgansko tekočino iz njegovih možganov.

A bitke še ni konec. Holdna čaka še 12 mesecev naporne kemoterapije v visoki dozi, radioterapija in presaditev kostnega mozga. Njegova kemoterapija se prične naslednji teden, radioterapija pa čez dva meseca. ''Težava je bila tudi v tem, da se je Holden spopadal z rakom že pol leta, preden so ga odkrili. Sedaj bo zdravljenje veliko bolj naporno in težko,'' je Chad povedal še za NBC 5 Chucago.

Družina je na spletni strani GoFundMe odprla dodaten račun, na katerem zbirajo dobrodelna sredstva, da bi lahko pokrili račun za medicinske stroške, ki so se nabrali. Prav tako si želijo zbrati dovolj sredstev, ki bi jih lahko namenili tudi v nadaljnje preiskave raka, s katerim se spopada Holden.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
 
RamzesII 19.05.2018 11:49:20
Jezus kakšno zdravljenje, več škode kot koristi, rezultat pa predvidljiv, čudež bo če bo sploh preživel, s posledicami seveda. Frontalno z vsem se ga bodo lotili, ni videti da bi kaj razmislili, tipično.
 
RamzesII 19.05.2018 11:48:24
Kako neki sta sploh pomislila na gripo, če opisano sploh niso simptomi gripe. Ejga, osnove pa je že prav vedeti.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave