21.06.2018
LJ
32° / 17°
Lubenica To vas zagotovo osveži! Trebuh Narobe smo se lotili hujšanja. Tu je ključna napaka, ki jo delamo naprava ReduStim
ReduStim – napovejte vojno trdovratnim maščobam
Amar Samad ''Počutim se, kot bi se spet rodil''. Poglejte ga danes

Zgodilo se je, ko je bila stara komaj 25 let

27-letna tekmovalka za miss ZDA Brittany Winchester je bila v najstniških letih skoraj vsak dan v solariju. Pred dvema letoma je zbolela za kožnim rakom. Sedaj želi druge opozoriti na nevarnosti solarija.

Miss

 

Miss Indiana Brittany Winchester se je morala dobesedno na svoji koži naučiti, kako nevaren je lahko solarij. Ravno ko se je pred dvema letoma pripravljala na tekmovanje Miss ZDA, je izvedela za grozljivo diagnozo: kožni rak. Mlada notranja oblikovalka priznava, da je bila v najstniških letih obsedena s sončenjem v solariju in da je v solarij hodila skoraj vsak dan. Na splošnem zdravniškem pregledu pri dermatologu jo je zdravnik pregledal in odkril sumljivo znamenje. ''Odrezati so mi morali velik del kože. Dobesedno izrezati. Operacije nisem videla, a lahko rečem, da so mi morali odstraniti vsaj 10 centimetrov kože v dolžino in pet centimetrov v širino. Kožo so nato zašili skupaj,'' je povedala za Cosmopolitan.com. K sreči so znamenje odkrili v prvi fazi raka, zato ga je premagala. A prisegla si je, da ne gre nikoli več v solarij.

Letos je znova tekmovala na tekmovanju Miss ZDA, a tokrat je svojo kožo potemnila s samoporjavitveno kremo. Druga mlada dekleta sedaj želi opozoriti, naj nikar ne hodijo v solarij.

Brittany so diagnosticirali bazalnocelični kožni rak, ki je najpogostejša oblika kožnega raka. Kot so zapisali v novem poročili klinike Majo, so v zadnjih desetih letih odkrili neverjetno povišanje te oblike kožnega raka. V ZDA se je pojavnost tega raka povišala za kar 145 odstotkov, kar strokovnjaki pripisujejo vse večji uporabi solarija. Bazalnocelični rak se navadno pojavi na predelih kože, ki so bili znova in znova izpostavljeni UV žarkom in so videti kot odprte rane, rdeče lise ali roza izrastline. Čeprav je bolezen pogosta, je lahko smrtno nevarna, če je ne odkrijejo pravočasno in ne zdravijo. Tej obliki raka so bolj izpostavljeni ljudje, ki pogosto uporabljajo solarij, saj so bolj izpostavljeni UV žarkom.

Po podatkih ameriške Fundacije za raziskave melanoma uporaba solarija pred 30. letom starosti poveča tveganje za razvoj melanoma za kar 75 odstotkov. Melanom je druga oblika kožnega raka, ki velja za najbolj smrtonosno. Okoli 90 odstotkov melanomov nastane prav tako zaradi izpostavljenosti UV žarkom – z izpostavljanjem sončni svetlobi ali umetnim UV žarkom, kot na primer v solariju.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
kajenje je zdravo 18.05.2017 11:08:02
Hvala bogu, da je se en Amer bol butast, ko Trump.
MihaK77 18.05.2017 15:38:59
Hvala bogu, da sem spoznal se enega slovencelna, ki je bolj zadet od kateregakoli amera.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave