13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Mojstrančanka, ki je pokazala neverjeten pogum

Zbolela je stara komaj 31 let, a med zdravljenjem pridno dokončala študij. Ko je že mislila, da je kalvarije konec, je odkrila, da se je rak razširil. Takrat se je prvič zjokala, je pa jok takoj zatem spet zamenjal optimizem.

Petra
Vedno nasmejana in optimistična Petra. (Foto: Aljoša Kravanja)

Ko se srečava v kavarni ljubljanskega Onkološkega inštituta, je zatopljena v knjigo priljubljenega psihoterapevta Jorgeja Bucaya. Niti slučajno ne deluje bolna, pozdravi me s toplim nasmehom. Mamica 13-letne hčerkice, sicer pa vzgojiteljica, Mojstrančanka Petra Miklič bo to leto stara 40. Desetletje, ki se izteka, je pri njej zaznamovala bolezen. Je pa ta ni nikoli položila v posteljo, nikoli ni uničila njenega optimističnega duha.

Petra
"Obveznosti seveda obstajajo, ampak naučiti se moraš, da se vsak dan priklopiš na nek vir energije," pravi. (Foto: Aljoša Kravanja)

'Dokler sem fizično fit, je tudi psihično lažje'

Najprej se je pojavil rak dojke; ko je po operaciji že mislila, da je kalvarije konec, se je rak razširil na kosti. "Ko imaš enkrat metastatično obliko," pripoveduje, "pa zdravniki rečejo, da gre za kronično neozdravljivo bolezen in s tem moraš živeti. Sama razumem, da tako je, nisem pa s tem prav nič obremenjena. Zdravnikom povem, da imam sama svoje izvide drugje. Moj izvid je, ali lahko hodim, ali lahko kolesarim … Dokler sem fizično fit, se mi zdi, da je tudi psihično lažje." Vedno je bila bolj avanturističnega duha; pri svojih dvajsetih je prepotovala dobršen del sveta. In prepričana je, da ji je prav ta zmožnost hitrega prilagajanja okoliščinam, ki se je je naučila v tem času, pri soočenju in premagovanju bolezni najbolj pomagala.

Če so jo dvajseta naučila, da je življenje lažje, če si bolj fleksibilen, so jo trideseta naučila, da mora izkoristiti prav vsak dan, ki ga ima, ne pa razmišljati, koliko slabega bi jo lahko še zadelo v prihodnje. "Vem, da moram kvalitetno živeti v tem času, ki mi je namenjen," mi pove ob skodelici čaja. "Spremenila sem prioritete. Včasih sem veliko čistila, mislila sem, da mora biti vse do potankosti urejeno. Potem sem želela ugajati predvsem drugim, sedaj želim ugajati predvsem sebi." Ugotovila je, da jo je v preteklosti veliko preveč vodila samo in edino glava. "In če vedno na vse gledaš samo racionalno, se sčasoma izčrpaš. Obveznosti seveda obstajajo, ampak naučiti se moraš tudi, da se vsak dan priklopiš na nek vir energije."

'To je očiščevalna akcija, ki nima konca'

Njen vir energije so sprehodi v naravi, zelo rada kaj prebere. "Seveda nek tempo še vedno obstaja," razloži. "Ampak dan ima samo 24 ur, zato se nečemu moraš odreči. Jaz si vzamem čas, da grem v naravo, ker vem, da je to zame dobro. Zato pa potem recimo ne gledam televizije. To hitenje je v naših glavah. Če si dopustiš, je tako, sicer pa ni." Želi pa Petra poudariti še nekaj. Da do takšnih zaključkov nikakor ni prišla čez noč in da čez noč ravno tako ni spremenila svojega življenja. "Mislim, da je včasih premalo poudarjeno, da so to res dolgotrajni procesi. Tudi v trenutku, ko sem zbolela, sama pravzaprav niti nisem mislila, da je z mojim življenjem kaj narobe. Šele kasneje sem pričela razmišljati, da je bolezen nekaj moralo povzročiti."

In ko je učenec pripravljen, pride učitelj, mi večkrat ponovi. "Tudi ko se mi je bolezen razširila, sem pomislila edino, da očitno nekaj še vedno delam narobe," pripoveduje. "To je očiščevalna akcija, ki po moje nima konca." Petra še vedno hodi na terapije; zdravila preprečujejo, da bi se rak po kosteh širil naprej. Po prvem šoku je ostala optimistična. "Srečo sem imela, da se rak ni razširil na kakšen organ," pravi. "Ker zaradi metastaz na kosteh ne umreš. To je le še eno opozorilo, da še malo delam na sebi …" Če se je v tem času česa naučila, se je naučila poslušati svoje telo. Tri leta po prvi diagnozi je namreč ugotovila, da jo muči še ena nadloga – revmatoidni artritis. A tudi to je ni niti prizadelo niti dotolklo. "Vse, kar te v življenju doleti, je samo še ena stvar, ki jo je treba rešiti."

Petra
"Mislim, da je včasih premalo poudarjeno, da so to res dolgotrajni procesi," razmišlja o tem, kako je spremenila svoje življenje. (Foto: Aljoša Kravanja)

'Vam ne bo nikoli slabo, so mi rekli'

Medtem ko je bila na bolniški, je dokončala študij. "Ker dokler ima človek nek cilj, ne omaga," mi pojasni. Kljub težkim terapijam nikoli ni bila preutrujena. "Že prvič, ko sem prišla na kemoterapijo, so mi rekli, da mi ne bo nikoli slabo," se spomni. "Ko so mi razlagali, da mi bodo odpadli lasje, da ne bom imela več dlak, sem namreč odgovorila, da je to super, ker bom prihranila pri stroških za frizerja in kozmetičarko. Vam ne bo nikoli slabo, so mi potem rekli, ker se hecate na svoj račun in niste črnogledi. Enostavno sem si mislila, da kaj hudega že ne more biti, če je to dalo čez že toliko ljudi." Čeprav je imela, ko je zbolela, komaj štiri leta staro hči, ni nikoli pomislila niti, da bi jo ta lahko izgubila. "Ravno zdaj, ko je malo starejša, pa že pogleda kakšen film ali serijo, je recimo čisto paf, da, ko ima kdo raka, na televiziji naredijo takšno paniko. Ona iz moje zgodbe enostavno nikoli ni dobila občutka, da bi šlo za nekaj groznega."

Petra je bila sicer do svoje hčerke kot tudi do okolice zmeraj odkrita. Čeprav ji ob vsaki fizični spremembi, ki sta jo povzročila rak pa tudi revmatoidni artritis, pri srcu ni bilo vedno lahko, se je sprejela, kakršna je bila; svojega stanja ni nikoli skrivala. Ko ni imela las, enostavno ni imela las. Ko so ji odstranili dojko, je hčeri pokazala rano. Prepričana je, da jo bo največ naučila z dobrim zgledom. In v zadnjem desetletju ji je pokazala, da sprememb sprejeti ni zmeraj lahko – jih je pa mogoče. Naučila jo je tudi, da si bo z obupavanjem in jokom le uničila dan. "Zavedam se recimo, da ima večina onkoloških bolnikov grd konec," mi pove. "Tega se zavedam, nočem pa o tem razmišljati. Ko bo prišel ta čas, bo prišel in ga bom sprejela. Do takrat pa želim izkoristiti čas, ko sem še dobro in fit. Seveda razmišljam tudi dolgoročno. Še zmeraj se uvrščam tudi v ta prihodnji čas. Ampak sproti pa nikoli ne pozabim, da dejansko vem samo za danes – zato naj bo ta danes fleten."

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 13
 
nikagaja 07.02.2014 11:38:48
knjiga: zdravnisko preizkuseno domace zdravljenje artritisa - giraud w. camphbell. patrisa povej mami za to knjigo. srecno - dragica
patrisa17 07.02.2014 22:03:22
Mami tukaj :) Hvala, poznam!
 
patrisa17 06.02.2014 14:46:51
MOJA MAMI, CARICA ANE? ;)
dobra_tetka 07.02.2014 20:33:33
Valda! :) Gorenci smo zakon! Borci po naravi.
 
patrisa17 06.02.2014 14:46:23
TO JE MOJA MAMI! ;) CARICA ANE?
nightangel 07.02.2014 21:53:52
Tvoji mami želim še dolgo in srečno življenje med najdražjimi.
 
priest 06.02.2014 09:00:21
Popravek, energetske zapestnice se dobijo na naslovu ZVARS.Lep pozdrav!
 
Emilija Glavina 06.02.2014 08:47:48
Moje največje spoštovanje. Želim, Vam, da bi še zelo dolgo ostali tako vedrega duha in bili zgled vsem mehkužcem in jamračem. Držite se!
 
priest 06.02.2014 08:36:00
G. Lina Rak je bolezen predvsem pasivnega stanja duha in razmišljanja v preteklost, zamere, stresi, preveč umskega razmišljanja, statičnosti, tudi umetnih dodatkov v prehrani. Za boj proti tej zahrbtni bolezni je potrebno živeti čim več z naravo, se usklajevati z naravnimi vibracijami.Pri raku je vsa znanost, da le našo lastno vibracijo spremenimo nazaj na naravno valovno dolžino.Že stari indijanci so zdravili bolezni tudi na tak način, da so objeli drevo, ki vibrira z naravnimi vibracijami zemlje t. j. frekvenco 7-8 Hz.Potem je pomembna tudi medtacija, ko smo v stanju globoke, povsem zavedne in brezmiselne meditacije, kjer si usklajujemo avrično polje na naraven način, dopustimo, da kozmična energija steče skozi nas in nas prečiščuje miselnih svetovnih vzorcev.Če je bolezen precej napredovala, ima bioenergetik Kobal v Ljubljani učinkovit sistem zdravljenja raka, vsaj 90% ljudi, ki so bili že klinično mrtvi, se tam ozdravi. Jejte veliko rdeče pese, granatnega jabolka, kapsule močnega antioksidanta kapsul zelenih alg Astaxantin.Za boj proti problemom s skostmi pomaga tudi energetska zapestnica z elementom kamna germanija in zemeljskih redkih magnetov, negativnih ionov.Na spletni strani zevs boste našli te zapestnice. želim vam čimprejšnje okrevanje in veselo življenje vnaprej! Rok Kovač, Ljubljana
moj i 06.02.2014 09:49:00
++++++
TeamGB 06.02.2014 10:17:26
ne bluzi... mojega sorodnika je to bioenergetsko sranje pokopalo.
akmtl 08.02.2014 19:34:39
bioenergetiki samo služijo na obupanih ljudeh in njihovih svojcih
ata janez 06.02.2014 08:31:27
Klena Gorenjka.Vsa čast in.....Okrevaj,lepa gospa.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave