18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Bi prepoznali raka prostate? To so znaki

Movember

Začel se je november oz. Movember. Čas, ko z rastjo brk osveščamo javnost in predvsem moške, o moških rakih prostate in mod, ter splošnem moškem zdravju. V ta namen so na društvu OnkoMan spregovorili o tem, zakaj moški tako težko obiščejo zdravnika in zakaj je potrebno toliko časa preden resno vzamejo svoje simptome. Preberite še, kateri so simptomi raka prostate, ki jih moški morajo poznati.

Rak prostate
Začel se je november oz. Movember. Čas, ko z rastjo brk osveščamo javnost in predvsem moške, o moških rakih prostate in mod, ter splošnem moškem zdravju. (Foto: iStock)

''Moški smo navzven pravi frajerji in mačoti, znotraj pa šibki in mehki - vsaj, kar se obiska zdravnika tiče,'' je na novinarski konferenci poudaril Gregor Pirc, predsednik društva OnkoMan. “Ni problem splezati na najvišjo goro, ali rešiti mačka s strehe, ampak zdravnik je tisti, ki nas bo spravil v grob. Vem, da nas je strah bolečine in da se bojimo smrti, ampak strah je tudi ženske, pa gredo vseeno k zdravniku. In zakaj moški ne gremo k zdravniku? Ker če bi priznali, da imamo problem in da potrebujemo pomoč, bi priznali našo šibkost in nemoč, in v očeh naših otrok in družine bi izpadli slabiči. Ampak verjemite mi, da če bomo šli pravočasno k zdravniku, bomo v očeh družine in otrok večji frajerji, kot si sami mislite. Poiskati pomoč je znak moči, in ne nemoči.

Več o raku prostate si lahko preberete v našem Leksikonu bolezni od A do Ž.

Pa še nekaj je ključno,” je poudaril Pirc. “To je odgovornost. Zavedajte se odgovornosti, do družbe, sebe in najpomembneje do družine in otrok. Ni hujšega, če otrok ostane brez očeta, ali vnuk brez dedka.

Rak prostate
Moški obolevajo pogosteje kot ženske in tudi umirajo pogosteje kot ženske (55% - 45%). Slabo se odzivajo tudi na presejalne programe. (Foto: iStock)

Moški obolevajo pogosteje kot ženske in tudi umirajo pogosteje kot ženske (55% - 45%). Slabo se odzivajo tudi na presejalne programe. Statistika presejalnega programa SVIT je pokazala, da so moški za 10 % slabše odzivni kot ženske. A pomembno je poudariti, da slovenska onkologija pozdravi že 60% bolnikov in da v Sloveniji živi že okrog 100 000 pozdravljenih, pravi predsednik društva OnkoMan “Verjamem, da lahko s skupnimi močni in odgovornostjo te številke še zvišamo, samo pamet dajmo v roke in naj nas naš ego ne povozi. Ker če imamo resen problem, bomo v vsakem primeru prišli k zdravniku. Samo, da ne bo prepozno. Zgodnje odkrivanje bolezni pomeni manj agresivno zdravljenje in večje možnosti za uspeh, ter posledično še veliko lepih dni preživetih z družino in prijatelji.

Strokovna vodja društva doc. dr. Mirjana Rajer, spec. onkolog, pa je poudarila: "Moški v Sloveniji obolevajo pogosteje in tudi umirajo pogosteje kot ženske. Tudi za evropskim povprečjem zaostajamo. Veliko je faktorjev za obolelost, ampak eden je pa še posebej za izpostavit, na katerega lahko vplivamo.  To je, da odidemo k zdravniku pravočasno."

Na tiskovni konferenci so predstavili tudi dogodke, ki se bodo odvili v novembru oz. Movembru, še posebej pa so ponosni na dva provokativna oglasa, ki so jih posneli s pomočjo prijatelja, stand up komika Perice Jerkovića. Tudi sam je izpostavil, kako moški radi potlačimo problem in odlašamo z obiskom zdravnika. Sicer pa zelo rad dobrodelno sodeluje, sploh če gre za stvari, ki potrkajo na vest človeka in s katerimi lahko premaknemo zadeve na bolje.

Rak prostate
Rak prostate (Foto: iStock)

Bi prepoznali raka prostate?

Znaki, ki jih moški morajo poznati in lahko kažejo na bolezen prostate, so naslednji:

- težave pri uriniranju in praznjenju mehurja ter bolečine;

- tiščanje na vodo tudi ponoči;

- pogostejše uriniranje;

- težaven začetek uriniranja;

- pekoče ali boleče uriniranje;

- daljši čas uriniranja;

- oslabljen in prekinjajoč curek urina;

- občutek nepopolnoma izpraznjenega mehurja;

- dalj časa trajajoče kapljanje urina, tudi po občutku popolnega izpraznjenja mehurja;

- nenadna potreba po uriniranju;

- bolečine v spodnjem delu trebuha;

- bolečine med izlivom ali po njem;

- težave s spolnostjo;

- utrujenost ter splošno slabo počutje;

- v končni fazi lahko tudi zastoj urina.

Ne glede na starost mora moški, ki prepozna zgornje simptome, obiskati zdravnika. Vzrokov za težave je lahko več in ni nujno, da gre za raka prostate. Kljub temu mora moški ob teh simptomih na pregled k zdravniku.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave