23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

Moški, pozor! To morate vedeti!

Tako lahko zmanjšate tveganje za raka!

Moški za rakom zbolevajo pogosteje kot ženske. Zaradi raka tudi pogosteje umirajo in imajo kar 7 let krajšo življenjsko dobo kot nežnejši spol, so opozorili v vseslovenski akciji ozaveščanja o moških rakih imenovani Pravi moški. Vzrokov za to je več, a ključno je zavedanje, da lahko za svoje zdravje moški veliko storijo sami. Tu je nekaj ukrepov, s katerimi si lahko izboljšajo zdravje.

Kašelj
Za pljučnim rakom vsako leto zboli okoli 800 moških. Skoraj tretjini raka bi se lahko izognili, če bi živeli bolj zdrav slog življenja. (Foto: Thinkstock)
Pravi moški - 8
''V Sloveniji za rakom zboli okoli 10 ali 20 odstotkov več moških kot žensk,'' je dejala prof. dr. Maja Primic Žakelj. (Foto: Aljoša Kravanja)


Slovenija je med desetimi državami v Evropi, kjer je umrljivost zaradi raka pri moških na prvem mestu. Med petimi državami v Evropi z največjo incidenco raka pri moških in na drugem mestu po umrljivosti zaradi raka pri moških.

''Podatki registra raka za Slovenijo kažejo, da so moški v večji meri ogroženi z rakom kot ženske. Zboli jih kar okoli 10 ali 20 odstotkov več kot žensk,'' je dejala prof. dr. Maja Primic Žakelj, dr. med., predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku iz Onkološkega inštituta Ljubljana. Tudi pričakovana življenjska doba moških je pri nas pod povprečjem Evrope, in sicer 77,6 let. Moški pa v povprečju pri nas živijo 7 let manj kot ženske. Tudi preostali podatki so pri nežnejšemu spolu večinoma manj zaskrbljujoči. ''Obstaja tista temeljna razlika med moškimi in ženskami. V načinu njihova razmišljanja in odzivanja na neko težavo ali stanje. Moškim je večinoma še vedno težko priznati, da so kdaj ranljivi. Težje se jim je odločiti za pregled pri zdravniku. Včasih pridejo šele, ko je bolezen že močno napredovala,'' je pojasnila predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med.

svit2
Tudi na presejalne programe, kot je program Svit se moški slabše odzivajo. Z njimi lahko zdravniki odkrijejo spremembe tkiva, ko se še ni razvil rak. Zato ti programi rešujejo življenja. (Foto: program-svit.si)


Tudi na presejalne teste se slabše odzivajo. To so testi, ki lahko odkrijejo že predrakave spremembe, torej spremembe še preden se razvije rak. Na podlagi le-teh lahko zdravniki hitro ukrepajo in brez večjih posegov odpravijo težave. Program Svit, v katerega so vabljeni tudi moški, tako pomaga odkrivati morebitne spremembe na debelem črevesu in danki že v zgodnji fazi. A ženske se na povabilo v program odzovejo pogosteje kot moški. ''Program Svit je od leta 2010 zmanjšal incidenco raka na debelem črevesu in danki za 200 primerov, ampak udeležba v program je še vedno premajhna. Ciljna udeležba po evropskih priporočilih je 65 odstotkov. Ženske so to dosegle, moški pa ne. Moški so dosegli 55 odstotno udeležbo,'' je dejal onkolog internist prof. dr. Branko Zakotnik iz Onkološkega inštituta. Gre za preprost odvzem vzorca blata, ki ga lahko opravimo kar sami in ga nato pošljemo v laboratorij, kot je navedeno v priloženih navodilih. Prav ta odvzeti vzorec pa nam lahko reši življenje. Bolj zgodaj kot odkrijejo raka ali predrakavo spremembo, manj naporno je zdravljenje in več je možnosti za preživetje.

Več o tem, kako se izogniti raku si preberite na izogniseraku.si

Pravi moški obišče stran www.izogniseraku.si, z všečaknjem podpira FB skupnost Pravi moški in deli informacije naprej.

 

Kajenje
Moški za svoje zdravje veliko lahko storijo sami. Eden od ukrepov je opustitev kajenja, s čimer močno zmanjšajo tveganje za raka. (Foto: Profimedia)

Najpogostejši rak pri moških je rak prostate

Najpogostejši moški rak je rak prostate, saj vsako leto za njim zboli okoli 1300 moških. Takoj za njim je pljučni rak, s katerim se vsako leto spopade okoli 800 moških. Sledi rak debelega črevesa in danke, za katerim zboli okoli 350 moških. Med mlajšimi moškimi je pogosto odkrit tudi rak mod. Med prvimi petimi raki pri moških sta tudi rak glave in vratu. ''Čeprav je bil vse do leta 2009 pri nas najpogostejši pljučni rak, smo danes lahko veseli, da je vlaganje v preventivo dobra in hudo dolgoročna naložba, saj se zbolevanje med moškimi za pljučnim rakom manjša. Predvsem zato, ker so se spremenile kadilske navade. Če se je leta 1975 v okviru javnomnenjske raziskave pokazalo, da je več kot 50 odstotkov odraslih moških kadilcev, jih je danes le 23 odstotkov. Če bi temu sledile tudi ženske, ne bi med njimi pljučni rak plezal po lestvici navzgor,'' je dejala prof. dr. Maja Primic Žakelj.

Pljuča kadilca
Pljuča nekadilca (levo), pljuča kadilca (desno). (Foto: nairaland.com)

Kako zmanjšati tveganje za razvoj raka pri moških?

Moški za svoje zdravje lahko veliko stori kar sam. ''Stroka že dolgo ve, da bi se vsaj tretjini rakov lahko izognili, če bi spoštovali relativno preprosta pravila, ki so strjena v 12-ih pravilih evropskega kodeksa za boj proti raku,'' je dejala generalna direktorica Direktorata za javno zdravje z Ministrstva za zdravje RS Mojca Gobec. Kot omenjeno, mednje šteje tudi opustitev kajenja. ''Ministrstvo za zdravje bo že v tem mesecu predstavilo nov tobačni zakon, s katerim sledimo dolgoročnemu cilju družbi brez tobaka tudi v Sloveniji. Kajenje je namreč še vedno najpogostejši, preprečljivi, samostojni dejavnik tveganja za različne rake.'' Poleg preprečevanja kajenja je pomembno, da moški vedo, da lahko tveganje za raka zmanjšajo tudi z zmanjšanim uživanjem alkohola, preprečevanjem debelosti, boljšo prehrano, boljšo odzivnostjo na presejalne teste in preprečevanjem okužbe z virusom HPV.

12 nasvetov proti raku (Evropski kodeks proti raku 2014

- Opustite kajenje;
- Ne kadite v bližini drugih;
- Vzdržujte normalno, zdravo telesno težo;
- Vsak dan bodite telesno dejavni;
- Prehranjujte se zdravo!
- Omejite vse vrste alkoholnih pijač!
- Previdno se sončite!
- Na delovnem mestu se zaščitite pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka!
- Varujte se pred ionitirajočim sevanjem;
- Velja za ženske: Dojite svoje otroke, če je le mogoče! Omejite jemanje hormonskih zdravil!
- Poskrbite, da bodo vaši otroci cepljeni
- Udeležujte se organiziranih presejalnih programov!

 

Alkohol
Omejite vse vrste alkoholnih pijač! (Foto: Thinkstock)

Spremeniti je treba tudi predstavo o tem, kdo je pravi moški, so dejali. ''Naše videnje pravega moškega je, da pravi moški skrbi zase, je odgovoren do sebe in do svoje okolice, da ne okleva pri telesnih spremembah in obišče svojega zdravnika. Da se izogiba razvadam, živi zdravo življenje in s tem občutno zmanjša tveganje, da bi zbolel za rakom,'' je še pojasnila predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med.

 

Akcijo Pravi moški sta pripravili dve slovenski nevladni organizaciji Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Zveza slovenskih društev za boj proti raku, in sicer v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje RS in Onkološkim inštitutom Ljubljana.


 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 8
 
prekomeje 09.02.2016 20:13:02
Moski smi itak na slabsem,ker nas zenske psihicno maltretirajo! Tudi zaradi tega je umirljivost pri moskih vecja!!!
 
tomi.passion@gmail.com 09.02.2016 18:08:18
ZANIMIVO, DA MOŠKI POGOSTEJE ZBOLEVAJO IN UMIRAJO ZA RAKOM KOT ŽENSKE, A VSE SE VRTI OKOLI ROZA PENTLJE IN ŽENSK S TO TEŽAVO. KJE SO SEDAJ KVOTE, KJE SO AKTIVISTKE ZA ENAKOST, KJER JE VLADNI URAD ZA FEMINISTIČNO PROP....PARDON ENAKE MOŽNOSTI. TO NI MIŠLJENO KOT PROVOKACIJA, AMPAK KOT RESEN RAZMISLEK. ZAKAJ DRUŽBA ENAKO NE VLAAGA ENERGIJE, DENARJA IN POZORNOSTI ZA ZDRAVJE MOŠKIH? ODGOVOR, KER JE MOŠKI POSTAL POTROŠNI MATERIAL, ŽENSKA PA IDEAL DRUŽBE.
komir10 09.02.2016 23:31:05
blablabla
 
stolki 09.02.2016 13:27:32
Glih mi je uspelo pokljukati vse točke, pa mi pade kos meteorita na glavo... Pozdrav iz onostranstva.
 
llluuullliii 09.02.2016 12:18:27
poskrbite da bodo vaši otroci cepljeni! Kakšno vezo ima to? In s cepljenjem se na splošno ne strinjam.
Maja Telebar 09.02.2016 14:00:07
Ja to je fajna reklama :). Drugače pa imam necepljene otroke in glede na to,da niso nikoli bolani (imajo 2x letno vročino ki traja max 3h in to je to), medtem ko so njihovi cepljeni prijatelji non stop,se ravno ne strinjam s to točko.
metalc6 09.02.2016 19:33:47
t = n
ADRR 11.02.2016 07:05:36
Tole cepljenje so podvalili notri tako po farmacevtsko in nima NOBENE veze z razvojem raka. Lobiji pač!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave