'Načrtovala sem že svoj pogreb'
BOLEZNI

'Načrtovala sem že svoj pogreb'

26.02.2019, 9:18
0

Liza Hanks iz Idaha si je povečala prsi s silikonskimi vsadki, ko je bila stara 31 let, a kmalu so se pričele pojavljati težave, kot je intoleranca na hrano, pekoč občutek v telesu, izpuščaji, izguba telesne teže, lupljenje kože in izguba las. Njeno stanje se je tako poslabšalo, da je že načrtovala svoj pogreb, a vse se je spremenilo, ko si je odstranila silikonske vsadke.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

 

Leta 2016 se jeLiza Hanks počutila tako slabo, da se je pričela poslavljati od svojih treh hčera in začela načrtovati svoj pogreb. ''Imela sem občutek, da dobesedno gorim od znotraj navzven. Vedela sem, da umiram,'' je opisala obdobje 16 mesecev, ko je zaradi prsnih vsadkov preživljala pravi pekel. Kmalu po operaciji, s katero si je povečala prsi, se je pričela spopadati z nenavadnimi simptomi. Njene oči so postale krvavo rdeče, njen pogled zamegljen. Koža se ji je nenadno pričela lupiti in odpadati z njenega obraza. Pričeli so ji izpadati šopi las, po telesu je dobivala izpuščaje, ki so se vnemali. Izgubila je telesno težo in vse težje hodila. Zdravniki v njenem domačem kraju Idaho Falls so bili zmedeni in niso vedeli, kaj bi lahko bil vzrok za njene težave. Postala je 'nenavaden' primer, ki ga niso znali rešiti.

Ko so jo testirali za avtoimunsko bolezen, so bili rezultati negativni. Ko so izčrpali že vse možnosti, so zdravniki celo posumili, da jo njen zaročenec zastruplja, a to ni bil pravi vzrok. Nikoli pa niso pomislili, da bi vzrok za njeno stanje lahko bili prsni vsadki. Ko je eden od zdravnikov kasneje le dejal, da je vzrok za njeno stanje morda bolezen prsnih vsadkov, tudi odstranitev vsadkov ni bila lahka naloga.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Na koncu se je le izkazalo, da je bila Liza le ena od na tisoče žensk, ki je razvila hude simptome zaradi prsnih vsadkov. Številne ženske so prepričane, da so zaradi njih že utrpele avtoimunske bolezni, raka ali nepojasnjene stranske učinke. A težava se pojavi, ko ženske, ki se spopadajo s stranskimi učinki prsnih vsadkov, želijo vsadke odstraniti. Zdravstvene zavarovalnice namreč ne priznavajo povezave med prsnimi vsadki in avtoimunsko reakcijo nanje. Ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) se še odloča, ali verjeti v to, da obstaja bolezen prsnih vsadkov ali ne.

A mnoge ženske, tako kot Liza Hanks, se ne zavedajo, da podjetja, ki proizvajajo silikonske prsne vsadke, še niso nikoli dokončala potrebnih kliničnih testiranj na ljudeh, da bi zagotovili varnost teh vsadkov, poroča britanski Mail Online. Edine dokončane študje vključujejo injiciranje silikona v podgane. Nobeden od kirurgov Lize ni osvestil o tem, da so bili silikonski vsadki v ZDA prepovedani med leti 1992 do leta 2006, saj se je pojavila skrb, da bi lahko počili, iztekali v krvni obtok in povzročali avtoimunske bolezni in raka. In ključno – da ta skrb še vedno obstaja. Izvedela ni niti, da mehki, gumijasti vsadki, ki so vstopili na trg leta 2012, niso bili testirani in preučeni, kako novi materiali in kemikalije vplivajo na človeško telo. Ni vedela, da so FDA tožili zaradi domnevnega skrivanja stranskih učinkov prsnih vsadkov.

A ne glede na to, je Liza že nekaj ur po operaciji povečanja prsi čutila, da nekaj ni v redu. ''Imela sem občutek zamegljenih misli in vsi so mi govorili, da je vzrok za to anestezija. Ravno si prestala operacijo, so govorili. A stanje se je poslabševalo,'' pripoveduje. Jemala je antibiotike, steroidne kreme, predpisali so ji več spanca in manj stresa, spremenila je svojo prehrano. Nič od tega ni delovalo. Spopadala se je s hudimi bolečinami in občutkom, da gori od znotraj. Obupana starša sta jo večkrat odpeljala na urgenco, a zdravniki niso odkrili vzroka. Enkrat so ji celo rekli, da se spopada z ekcemom. ''Ta izjava je bila najljubša. Gorela sem živa od znotraj navzven in to je bila najhujša bolečina, kar sem jih kdaj čutila, in potem mi rečejo, da imam ekcem.'' Njena mati je pričela pošiljati fotografije in videoposnetke svoje hčere, ki ji je dobesedno odpadala koža, strokovnjakom iz večjih institucij in klinik, kot je Univerza Utah, WebMD in Mayo klinika, a nihče ni odkril vzroka. Nihče niti enkrat ni pomislil, da bi lahko šlo za prsne vsadke.

Naslednjih nekaj mesecev je njena bolezen napredovala. Leta 2015 sta se Liza in njen nekdanji mož odločila, da je stanje preveč travmatično, da bi ga njune hčere še lahko spremljale. ''Ko so videle, kako je bila njihova mati povsem zdrava, nato pa je umirala, je bilo hudo. Dobivati so pričele nočne more. Moja najmlajša hči je nehala govoriti in komunicirati. Vsakič, ko me je obiskala, je zaprla oči in me nehala gledati. Zato sem se poslovila od svojih otrok. Verjela sem, da je to moj konec. Spominjam se vonja smrti, okusa smrti, kako diši. Nisem več mogla sama do stranišča. Pogledala sem se in pomislila: 'Je tak občutek, ko umiraš? Videti sem že, kot da umiram, se tako tudi počutiš?'.''

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kljub vsemu je aprila leta 2016 zdravnik dr. Baker dejal, da obstaja le malo znanstvene literature, ki bi podprla njegovo teorijo, a da sumi, da so vzrok njenih težav njeni prsni vsadki. ''Bila je dobesedno na svoji smrtni postelji,'' je dr. Baker povedal za DailyMail.com. ''Njen osrednji živčni sistem je odmiral. Krvni izvidi so bili dobri, vendar ti to nič ne pove o tem, kaj se dogaja v limfnem sistemu. Ljudje se ne zavedajo, da če v telo vneseš zunanjo substanco, lahko telo reagira nanjo. Telo je programirano tako, da se pozdravi, a če vstaviš vsadke, lahko izgubi sposobnost, da se pozdravi.''

Liza ni imela druge izbire, kot da si odstrani prsne vsadke. A ko je prišla h kirurgu in ga prosila, naj ji odstrani prsne vsadke, ta tega ni želel, saj je dejal, da ni nikakršnih dokazov, da njene simptome povzročajo vsadki in da je preveč šibka, da bi ji opravili urgentno operacijo. Liza je bila obupana. ''Razmišljala sem o tem, da si jih sama odstranim, tako obupana sem bila. Imam prijatelja, ki je pogrebnik. Začela sem načrtovati svoj pogreb.''

A vztrajala je in sčasoma je njen kirurg privolil, da ji bo odstranil prsne vsadke, vendar bo morala plačati za poseg. ''Že ko sem se zbudila iz operacije, sem prvič lahko globoko zadihala. Nisem več čutila teže. Nisem več imela občutka, da gorim od znotraj navzven. Takoj sem se počutila lažjo. Dva tedna kasneje sem prišla v pisarno kirurga in mu povedala, da se znova počutim živo. Ni mogel verjeti, kako se je življenje znova vrnilo vame. Rekel je le, da očitno prsni vsadki niso za vsakogar.''

Liza se je popolnoma spremenila. Njene oči niso bile več krvavo rdeče, lasje so ji sčasoma prenehali izpadati in njena intoleranca na hrano je zbledela. Sčasoma so vsi njeni simptomi pojenjali in stanje se je izboljšalo. V času okrevanja se je razšla s svojim partnerjem in kmalu za tem spoznala svojega moža dr. Kevina Hanksa, ki ga je spoznala, ko je iskala zdravljenje za svoje simptome. Par se je poročil junija lansko leto na Deviških otokih in Liza je srečna kot še nikoli prej. Sedaj je odločena, da bo o bolezni prsnih vsadkov govorila na glas in druge ženske opozorila na možno tveganje. 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Med velikonočnimi prazniki bo tudi vreme praznično
ŠPORT
Rossi: Tudi na Rinsa je treba računati v boju za ...
POP IN
V javnost pricurljalo, zakaj je Lady Gaga v ...
TV ODDAJE
‘Zelo hudo mi je, da jo gledalci dojemajo ...
VIZITA.SI
Ta otrok je zbolel za ošpicami zaradi ...
OKUSNO.JE
Nepogrešljiva priloga velikonočne pojedine
ZADOVOLJNA.SI
Melania Trump jezna, ker ne bo na naslovnici ...
MOSKISVET.COM
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
BIBALEZE.SI
Najboljša izbira med prvomajskimi počitnicami
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
DOMINVRT.SI
Moderni načini barvanja pirhov
BIBALEZE.SI
Prima sladica vas bo navdušila