11.12.2018
LJ
/ -3°
Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški Neti Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

Tako preprosta navada, a toliko pozitivnih učinkov ...

Ženske srednjih let, ki gredo na sprehod dvakrat na teden, kar za petino zmanjšajo tveganje za odpoved srca, je pokazala ameriška raziskava. Če hodijo vsak dan in to več kot štirideset minut, se tveganje še bolj zmanjša. Nikar ne podcenjujte koristi, ki jih ima hoja. Je povsem enakovredna drugim načinom vadbe, trdijo strokovnjaki.

Srce
Hoja preprečuje srčno popuščanje. (Foto: Thinkstock)

Raziskava kardiologov z univerze Brown je kar deset let spremljala 89 tisoč žensk, ki so bile starejše od 50 let in v menopavzi. Ugotovili so, da je redna hoja občutno zmanjšala tveganje teh žensk za težave s srcem. In to ne glede na to, ali so se ukvarjale še s kakšno drugo telovadbo. Enako je veljalo tudi za ženske, ki so imele prekomerno težo, ki je sicer velik dejavnik tveganja.

Srce
Nikoli ni prepozno, da s hojo naredite nekaj za svoje zdravje. (Foto: iStock)

Hodite vsaj dvakrat na teden

Pri ženskah, ki so se sprehajale enkrat na teden – ne glede na to, koliko časa je trajal njihov sprehod, se je tveganje za odpoved srca zmanjšalo za pet odstotkov. Tveganje se je nato še zmanjšalo – več kot so hodile. Če so hodile dvakrat ali več na teden, je bilo tveganje manjše že za dvajset odstotkov. Če so hodile vsak dan, je bilo tveganje manjše že za kar 35 odstotkov. Če so bili ti sprehodi daljši od 40 minut, je bilo tveganje manjše še za 25 odstotkov. To sploh niso majhni odstotki!

Pomembna je bila tudi hitrost, s katero so udeleženke študije hodile. Tiste, ki so hodile hitro, so imele v primerjavi s tistimi, ki so hodile počasi, za 38 odstotkov manjše tveganje.

Ko začne srce popuščati ...

Odpoved srca je posledica srčnega popuščanja. To se zgodi, ko srce po telesu ne zmore več črpati zadostne količine krvi. Vsi organi dobijo premalo kisika in hranil. V telesu se začnejo dogajati številni zanj negativni procesi.

Dejavniki, ki povečujejo tveganje za popuščanje srca, so kajenje, prekomerna telesna teža, premalo gibanja, čezmerno uživanje alkohola, preveč holesterola v krvi, previsok krvni tlak.

Ne boste verjeli, kako na srce vpliva že ena cigareta na dan.

Ne podcenjujte hoje

Vodja študije dr. Somwail Rasla poudarja: “Vedeli smo, da fizična aktivnost zmanjšuje tveganje za odpoved srca. Toda obstaja predsodek, da hoja ni dovolj dobra fizična aktivnost.” Kaj je posledica? Ljudem se zdi, da če redno hodijo, zase ne delajo nič. Ker ne zmorejo težje telesne aktivosti, obupajo. Naj se to ne zgodi. Hoja je odlična telesna aktivnost. “Ugotovili smo, da je hoja vadba, ki je vsaj pri zaščiti srca povsem enakovredna kateri koli drugi vrsti vadbe,” pravi dr. Rasla. Poleg tega potrebujete le športne copate, zato je tudi cenovno vsem dostopna telesna aktivnost.

Za hojo lahko vedno najdete čas. Če ne morete na sprehod, parkirajte dlje in pojdite denimo peš do trgovin ali službe. Vsak dan vključite v svoj urnik čim več hoje. In poskrbite, da boste prehodili še kaj stopnic in klancev. Če jih kjer koli vidite, se kar napotite k njim.

Hoja
Nikar ne podcenjujte koristnost hoje. Hodite lahko tudi pozimi. (Foto: iStock)

Tudi če imate trenutno malo kondicije, je hoja odličen način, da jo pridobite. Postavljajte si vedno večje cilje. Enkrat boste šli do tiste stavbe in nazaj, drugič boste šli malo dlje, tretjič še dlje. Še vedeli ne boste, kdaj boste v mnogo boljši telesni pripravljenosti.

Preberite si tudi, kaj spravlja ženske v večjo nevarnost za infarkt.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave