17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Največje novo odkritje za zdravljenje raka

Personalizirano zdravljenje raka poveča možnosti za preživetje bolnikov z rakom do šestkrat, je pokazala nova študija. Zdravljenje, ki je prilagojeno genetiki tumorjev posameznih bolnikov, je opisano kot največji medicinski preboj vse od kemoterapije.

Rak
Personalizirano zdravljenje raka poveča možnosti za preživetje bolnikov z rakom do šestkrat, je pokazala nova študija. (Foto: iStock)

V ZDA več kot 3700 ljudi živi z neozdravljivim rakom ali rakom, ki ga ne morejo zdraviti. Šestim odstokom pacientov z neozdravljivo obliko raka je personalizirano zdravljenje raka pomagalo preživeti naslednje desetletje, medtem ko tradicionalno zdravljenje raka pomaga le enemu odstotku neozdravljivih bolnikov.

Rak
Zdravljenje, ki je prilagojeno genetiki tumorjev posameznih bolnikov, je opisano kot največji medicinski preboj vse od kemoterapije. (Foto: iStock)

Z uporabo najnovejše vrste genskih sekvenc so strokovnjaki testirali mutacije na 20 do 50 genih naenkrat. Nato so rezultate testiranj uporabili na ljudeh, da bi jim omogočili zdravljenje, ki je popolnoma prilagojeno biologiji njihovih tumorjev. Takšno obliko zdravljenja raka so do sedaj testirali le na pacientih, ki so že izčrpali vse ostale možnosti zdravljenja, a strokovnjaki pravijo, da bi enake pozitivne rezultate lahko videli pri manj resno bolnih pacientih.

Mnogo pacientom že sedaj naredijo genske teste, vendar uporaba bolj podrobnih genskih sekvenc pri zdravljenju tumorjev še vedno ni široko uporabljena. Študija, ki jo je izvedla Univerza Teksas na oddelku za raziskave raka, je bila predstavljena na letnem srečanju Ameriškega združenja onkologov v Chicagu.

Nell Barrie iz britanskega raziskovalnega centra za zdravljenje raka je za britanski Mail Online povedala: ''Zdravila, ki so tarčno usmerjene na pacientove rakave celice, so spremenila način zdravljenja raka, kar prikazuje tudi ta študija.'' Dr. Catherine Diefenbach, onkologinja iz NYC Health Hospitals v New Yorku, pa je dejala: ''Sedaj lahko s hitrejšimi in bolj natančnimi genskimi testi pomagamo več pacientom tako, da zdravimo raka na podlagi njegove genetike in ne samo na podlagi lokacije, kje se rak pojavi.''

Rak
''Vsi pacienti bi morali imeti dostop do naslednje generacije zdravljenja raka. Verjamem, da bomo v naslednjih letih videli, da bo ta pristop močno izboljšal izzide zdravljenj,'' je dejala profesorica Apostolia M. Tsimberidou. (Foto: iStock)

V študiji so 711 paceintov z neozdravljivim rakom zdravili s personaliziranim zdravljenjem, kar pogosto vključuje tudi blokiranje funkcij genov, ki jih je spremenil in mutiral rak. Preostalih 596 pacientov je prejelo tradicionalno zdravljenje. Pokazalo se je, da je bilo personalizirano zdravljenje veliko bolj učinkovito pri preživetju pacientov v naslednjih desetih letih. Šestim odstotkom pacientov je personalizirano zdravljenje pomagalo preživeti naslednjih deset let v primerjavi z enim odstotkom pacientov, ki so prejeli tradicionalno zdravljenje.

Profesorica Apostolia M. Tsimberidou je dejala: ''Vsi pacienti bi morali imeti dostop do naslednje generacije zdravljenja raka. Verjamem, da bomo v naslednjih letih videli, da bo ta pristop močno izboljšal izide zdravljenj. Najprej moramo vedeti, kaj natančno v resnici povzroča te bolezni, potem pa jih šele lahko učinkovito zdravimo.''

Rak
(Foto: iStock)

Sodobne metode zdravljenja raka

 - Kirurgija je najstarejša in tudi danes najpogostejša oblika zdravljenja raka. Okrog 60 % bolnikov z rakom je operiranih, operativno zdravljenje pa pogosto kombiniramo z drugimi oblikami zdravljena.

- Zdravljenje z zdravili uporablja učinkovita zdravila, ki pobijajo rakaste celice in zavirajo njihovo rast. Pri zdravljenju raka z zdravili uporabljamo: citostatike (kemoterapijo), hormonska zdravila in v novejšem času tako imenovano tarčno zdravljenje. To so zdravila, ki so usmerjena samo na rakavo celico, so zato učinkovitejša in imajo manj sopojavov. V praksi so do danes najbolj uveljavljena monoklonska protitelesa in zaviralci tirozin kinaz.

- Radioterapija uporablja visoke doze visokoenergetskih žarkov ali delcev, ki uničijo rakaste celice v ciljnem delu telesa.

- Imunoterapija (biološko zdravljenje) spodbuja telesu lastne mehanizme, ki so naperjeni proti razrasti rakastih celic.

- Gensko zdravljenje odkriva manjkajoče ali okvarjene gene, ki povzročajo nastanek raka, in jih nadomešča z normalnimi kopijami.

- Klinične raziskave, v katerih na ljudeh preizkušamo nove načine zdravljenja, so primerne predvsem za bolnike, pri katerih standardno zdravljenje ni bilo učinkovito.

Vir: Onkološki inštitut Ljubljana

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 7
 
mayjjya 09.06.2018 00:02:52
"zdravljenje" raka s klasično medicino je en velik biznis nič drugega. Zdravstvo bi bilo na veliki izgubi če bi "iznašli" zdravilo za raka. Kdor še verjame tem zgodbicam pa je res živi v temi. Kemoterapija mogoče res ubije rakaste celice, poleg tega pa še mnogo drugih, zdravih plus tega pa dejansko povzroča raka, ki se naslednjič pojavi še v bolj agresivni obliki
ni_mi_vse_eno 07.06.2018 17:00:22
S kemoterapijo farmacevti služijo miljarde (strup, ki bo mogoče ubil raka prej, kot bo ubil vas). Sedaj so iznašli še večji način za delanje profita - personalizirana zdravila - zdravila narejena prav za vas. Eksluzivno! Plačaj in ti bomo naredili strupe samo za vas, ker vaše zdravje nam je zelo pomembno. Le zakaj ne zdravimo gripe s strupi?
exdetektiv 07.06.2018 19:06:25
premalo si izobražen
uporabnik123x 07.06.2018 23:00:36
ti si pa preveč podkupljiv in ti je malo mar za zdravje drugih - ziher si eden onih, ki živijo na račun drugih - na račun njihovega zdravja.
 
jesenvoyo 07.06.2018 08:58:20
Vprašanje glede zdravljenje raka bolnika, ki ne razpolaga z globoko denarnico je prepuščeno dolgim čakalnim vrstam, formalnim pristopom po sistemu bo, če bo, skratka, procent možnosti ozdravitve na minimalni ravni. Da se gospoda zdravi ne samo doma, tudi v tujini, pristopi in trud je seveda daleč na višjem nivoju kot za navadne ljudi.
ni_mi_vse_eno 07.06.2018 17:01:50
Brez strahu, vsako življenje se konča s smrtjo. Brez strahu.
Natalija Bajt 09.06.2018 22:51:19
Sama vem, kako poteka zdravljenje s kemoterapijo, sem probala. Zasluzek gor ali dol, ko si enkrat postavljen pred dejstvo, da ti to lahko pomaga ne bos premisljeval, ampak pograbil z vsemi stirimi, samo da prezivis!!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave