13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Šokantno! Poglejte, kaj alkohol res naredi vašim jetrom

Na spletu se je pojavil šokanten videoposnetek, ki razkriva, kako natanko prekomerno pitje alkohola uniči naša jetra in poveča tveganje za prezgodnjo smrt. V posnetku zdravnik pokaže zdrava jetra in obolela jetra. Razlika je očitna.

Jetra
''Tu lahko vidite, kako so jetra polna brazgotin. Ko se skušajo obnoviti, ustvarijo brazgotino in potem te brazgotina udari ob drugo brazgotino in ustvarijo se nove, dokler ni toliko brazgotin, da pride do okvare jeter,'' je pojasnil dr. Drew Pinsky, ki je v oddaji želel dve najstnici, ki jima je pokazal obolela jetra prepričati, naj opustita pitje alkohola. (Foto: You Tube)

Ameriški zdravnik dr. Drew Pinsky je v svoji oddaji, v kateri podaja nasvete o zdravem življenju, gledalcem pokazal zdrava jetra in jetra nekoga, ki je umrl zaradi ciroze jeter. Ciroza jeter je stanje, pri katerem prihaja do brazgotinjenja organa, ker se ves čas želi obnoviti, a mu to ne uspe, pojasni zdravnik v oddaji. Vse dokler se brazgotine ne nalagajo ena ob drugo in organ preneha normalno delovati. Cirozo jeter lahko povzroči prekomerno pitje alkohola, hepatitis ali debelost.

Zdravnik v posnetku pokaže, kako gladka je tekstura zdravega organa in kako lepe rdeče-rjave barve je, medtem ko je oboleli organ v primerjavi z zdravim bolj sivkaste barve, ima črne lise in brazgotine. ''Tu lahko vidite, kako so jetra polna brazgotin. Ko se skušajo obnoviti, ustvarijo brazgotino in potem ta brazgotina udari ob drugo brazgotino in ustvarijo se nove, dokler ni toliko brazgotin, da pride do okvare jeter,'' je pojasnil dr. Drew Pinsky, ki je v oddaji želel najstnici, ki jima je pokazal obolela jetra prepričati, naj opustita pitje alkohola. S tem pa seveda tudi gledalce oddaje opozoriti na nevarnosti prekomernega pitja alkohola.

''Sčasoma sem pri vsaki ženski, ki sem jo zdravil zaradi pitja alkohola, odkril določeno stopnjo okvare jeter. Ne morem reči, da so vse imele cirozo - vsi ne dobijo ciroze, a vedno je tveganje, da jo dobijo. Ko jo imaš, pa je ta bolezen neozdravljica''

Jetra
Ciroza jeter je stanje, pri katerem prihaja do brazgotinjenja organa, ker se ves čas želi obnoviti, a mu to ne uspe, pojasni zdravnik v oddaji. (Foto: You Tube)

Ciroza jeter, ki je povezana s prekomernim pitjem alkohola, se običajno pojavi po desetih ali več letih pitja alkohola. Simptomi, ki se pojavijo vključujejo utrujenost, slabost, izgubo apetita, zlatenico, bruhanje krvi, temno blato. Ciroze jeter ne moremo pozdraviti, lahko pa blažimo simptome. V primerih, kjer gre za tako hudo okvaro jeter, da je bolnik v življenjski nevarnosti, je možna tudi presaditev jeter.

Dr. Pinsky pravi, da imajo ženske petkrat večjo možnost, da zbolijo za cirozo jeter zaradi pitja alkohola kot moški, predvsem ker ženske v želodcu nimajo encima, ki je potreben za razgradnjo alkohola. Nato pojasni, kaj se dogaja s telesom, ki se spopada s cirozo jeter. ''Tole so verjetno jetra nekoga, ki je umrl zaradi ciroze jeter. Ne samo, da v tem primer ne moreš več izločiti toksinov iz telesa, toksini lahko prizadanejo tudi možgane in lahko postaneš to, čemur rečemo encefalofatičen (možganska poškodba, op.a.). Tvoj imunski sistem takrat ne deluje več normalno, kri se nabere za jetri in dejansko razviješ krčne žile v požiralniku. Te lahko počijo in v sekundi izkrvaviš.''

Kot že omenjenjo, gre pri razvoju take poškodbe jeter za dolgoletno prekomerno pitje alkohola. Vzrok za to stanje je lahko tudi hepatitis C ali huda oblika bolezni jeter, ki jo povzroča debelost.

Da bi zmanjšali tveganje za poškodbe jeter ljudje ne bi smeli spiti več kot 14 enot alkohola na teden in bi morali ohranjati zdravo telesno težo. Zadnje raziskave kažejo tudi, da lahko mediteranska oblika prehrane pomaga ohranjati bolj zdrava jetra.

Raziskava iz Univerze Virginia je pokazala, da ljudem s cirozo jeter pomaga prehrana, ki je bogata s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi žitaricami, olivnim oljem in ribami. Njihova raziskava je pokazala, da je prehrana ključna v tem primeru in da lahko izboljša stanje bolnika.

Znanstveniki so odkrili tudi, da lahko pri bolnikih s cirozo jeter pomaga tudi, če uživajo le majhne količine rdečega mesa, saj to izboljša raznolikost dobrih bakterij v črevesju. Ciroze jeter žal ne moremo pozdraviti, lahko pa blažimo simptome.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 7
scernig 12.05.2018 14:36:58
pijem pivo žganje...vodo ne peveč
mmxy 10.05.2018 20:46:56
Šmirglaš alko,če naredi zgago eni osebi,naj mu jo!Koliko družin uniči,zaznamuje,par generacij naprej.To je tisto,kar bi nas moralo skrbeti!
 
tantadruj1 10.05.2018 12:12:19
ja res je. alkohol škodi.. začuda pa jaz gledam pijance stare 80 ki še hodijo okrog, marsikoga ki ne pije pa ni več... tako da ..pijanci škodijo prej vsem ostalim kot sebi.
jebalvisvoju 10.05.2018 13:51:06
zelo dobro povedano
neznanec7 10.05.2018 23:45:42
dej še za kadilce isto povej. primitivnost pa taka.
čečenko 10.05.2018 10:13:31
Bolje da umrem od ciroze jeter , kot v penziji od lakote!
Against 10.05.2018 10:30:16
Bolje neumen in živ, kot pameten in pokojen.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave