13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Novo odkritje na področju zdravljenja raka dojke

Novo odkritje na področju zdravljenja raka lahko pomeni, da nekaterih pacientov v prihodnosti ne bodo več zdravili s kemoterapijo. Predvsem ne tistih, pri katerih kemoterapija ni učinkovita, so ob predstavitvi nove metode zdravljenja raka z imunoterapijo zapisali strokovnjaki v strokovni reviji New England Journal of Medicine.

Rak dojke
Imunoterapija bi lahko prinesla novo upanje bolnicam, ki se spopadajo z napredno obliko raka dojke. (Foto: Profimedia)

V poskusnem zdravljenju so zdravniki z imunoterapijo uspeli ozdraviti 49-letno pacientko z napredovano obliko raka dojke, ki ji kemoterapija ni pomagala. Ženska je prestala kar nekaj zdravljenj s kemoterapijo, a ta ni delovala. Rak se je razširil v druge dele telesa in zdravniki so ji napovedali le še nekaj let življenja. Ponudili so ji še poskusno zdravljenje z imunoterapijo, ki ga izvaja Ameriški nacionalni inštitut za zdravljenje raka v mestu Maryland. 

Preberite še: Za 90 odstotkov zmanjšajte tveganje za razvoj raka dojke

Rak dojke
V poskusnem zdravljenju so zdravniki z imunoterapijo uspeli ozdraviti 49-letno pacientko z napredovano obliko raka dojke, ki ji kemoterapija ni pomagala. (Foto: Profimedia)

Poteka tako, da pacientu odvzamejo celice imunskega sistema in jih nato razmnožijo v laboratoriju. Ko se te dovolj namnožijo, jih znova vrnejo v pacientovo telo in celice pričnejo napadati in uničevati rakave celice. Skoraj dve leti kasneje naj bi pacient popolnoma ozdravel. Tak je načrt in k sreči se je natanko tako odvil tudi pri 49-letnici, ki je kasneje kljub napredovanemu raku dojke popolnoma ozdravela.  

Preberite še: Pri 24 letih si je odstranila dojki

Imunoterapija je trenutno v ZDA dovoljena za zdravljenje samo nekaterih oblik raka. Do sedaj je dokazano, da je učinkovita pri zdravljenju pljučnega raka, raka mehurja in kožnega raka (melanom). To so oblike rakov, ki so karakterizirane kot rak z visoko stopnjo mutacije. Ta oblika zdravljenja pa ni tako učinkovita pri zdravljenju raka z manj mutacijami, kot je rak želoda, požiralnika, jajčnikov in dojke. A nova izboljšana oblika imunoterapije je sedaj uspela ozdraviti raka dojke pri pacientki, ki se prej ni odzivala na druge oblike zdravljenja raka, kot so kemoterapija in hormonska terapija.

Zdravnica
Katero zdravljenje je primerno za katero pacientko, zdravniki določajo z genetskim testom imenovanim Incotype DX, ki ocenjuje verjetnost ponovitve raka na lestvici 100 točk. (Foto: iStock)

Pacientke z rakom dojke v zgodnji fazi običajno zdravijo s kemoterapijo ali s hormonsko terapijo, za katero velja, da ima manj stranskih učinkov kot kemoterapija. A tudi številnim pacientkam v tej skupini bi lahko v prihodnosti pomagali z imunoterapijo in tako zmanjšali negativne učinke kemoterapije, s tem da, zdravljenje ne bi bilo nič manj učinkovito.

Katero zdravljenje je primerno za katero pacientko, zdravniki določajo z genetskim testom imenovanim Incotype DX, ki ocenjuje verjetnost ponovitve raka na lestvici 100 točk. Test pogleda 21 različnih genov, za katere vemo, da igrajo ključno vlogo pri razvoju raka dojke. Na podlagi tega zdravniki paciente razdelijo v dve skupini. Skupina pacientov, ki bi jim najbolj pomagala hormonska terapija v kombinaciji s kemoterapijo in skupina pacientov, ki naj bi jim najbolj pomagala že samo hormonska terapija. Hormonska terapija deluje tako, da blokira estrogen in prepreči, da bi dosegel tumorske celice, ki estrogen uporabljajo za svoj razrast.

Rak dojke
Da bi to metodo lahko uporabili širše za zdravljenje raka dojke, bo potrebno še več kliničnih preiskav, s katerimi zdravniki in raziskovalci zagotavljajo varnost zdravljenja. Kljub vsemu bi imunoterapija lahko že kmalu bila velik korak naprej pri zdravljenju raka dojke po svetu. (Foto: Profimedia)

A vmes je obstajala velika 'luknja', saj so bili obstajajo tudi pacienti (rak dojke lahko doleti tudi moške), za katere ni bilo natanko jasno, katero zdravljenje jim bo najbolj pomagalo. V preteklosti so zdravniki znova pogledali podatke te skupine pacientov in odločili, da jim bo najbolj pomagala kemoterapija. A zdravniki so v tej novi študiji, ki je bila objavljena prejšnjo nedeljo v reviji New England Journal of Medicine so odkrili, da v tej skupini kemoterapija ni nič bolj učinkovita kot hormonska terapija. Tej srednji skupini pa bi lahko pomagala imunoterapija, so prepričani strokovnjaki.

Da bi to metodo lahko uporabili širše za zdravljenje raka dojke, bo potrebno še več kliničnih preiskav, s katerimi zdravniki in raziskovalci zagotavljajo varnost zdravljenja. Kljub vsemu bi imunoterapija lahko že kmalu bila velik korak naprej pri zdravljenju raka dojke po svetu.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave