27.05.2018
LJ
28° / 14°
Popolna poslovna ženska Je perfekcionizem nekaj pozitivnega ali negativnega? Debelost Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina! Srce Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino! Kaj je res? To je prava resnica!

Novo upanje za bolnike z rakom prostate

Novo zdravljenje z laserjem prinaša novo upanje za bolnike z rakom prostate, saj omogoča zdravljenje v začetni fazi raka, ko sicer bolnikom priporočajo le opazovanje raka. Zdravljenje je manj invazivno, učinkovitejše in ima manj stranskih učinkov..

Prostata - 3
Novo zdravljenje z laserjem omogoča zdravljenje v prvi fazi raka prostate, ko ga sicer pri bolnikih le opazujejo in čakajo, ali se bo razvil v bolj resno obliko. (Foto: Thinkstock)


Rak prostate je četrti najpogostejši rak na svetu in drugi najpogostejši rak pri moških. V Sloveniji se z njim vsako leto spopade približno 700 moških, prav zato so nova odkritja pri zdravljenju te oblike raka zelo dobrodošla. Nova študija, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Lancet Oncology, poroča o dobrih rezultatih najnovejšega načina zdravljenja raka prostate, ki so ga izvedli znanstveniki iz University College London. Ti so bolnikom z rakom prostate vbrizgali na svetlobo občutljive snovi, ki jih lahko aktivira laser. Ta nato uniči rakave celice, ne da bi poškodoval zdravo okoliško tkivo in celice.

Prostata - 1
Skoraj polovica bolnikov, ki so prejeli najnovejše zdravljenje z laserjem, je šla v popolno remisijo v primerjavi z le 13 odstotki bolnikov, ki so bili na standardnem zdravljenju. (Foto: Thinkstock)

Do zdaj so raka prostate pri bolnikih pozorno spremljali, dokler ni postal bolj resen, takrat pa so ga odstranili ali obsevali. S tem so povečali tveganje za dolgoročne stranske učinke, vključno s težavami z erekcijo in inkontinenco. A novo zdravljenje, imenovano ciljno usmerjena fotodinamična terapija (VPDT), pa omogoča zdravljenje že v prvi fazi. Skoraj polovica bolnikov, ki so prejeli najnovejše zdravljenje z laserjem, je šla v popolno remisijo v primerjavi z le 13 odstotki bolnikov, ki so bili na standardnem zdravljenju. ''Ti rezultati so odlična novica za moške, ki jim že zgodaj odkrijejo raka prostate, saj omogoča zdravljenje, ki lahko ubije rakave celice in jih odstrani že v tej fazi,'' je za BBC povedal vodja raziskave profesor Mark Emberton, dekan na fakulteti UCL in urolog v londonski univerzitetni bolnišnici.

Terapijo so preizkusili na 413 bolnikih z nizkim tveganjem za razvoj raka prostate v 10 evropskih državah. Udeležence raziskave so naključno razporedili v skupino, ki je prejela lasersko terapijo, in na tiste, ki so bili v standardni oskrbi. ''To je res velik korak naprej v zdravljenju raka prostate, ki je prej zaostajalo za drugimi pogostimi raki, kot je rak dojke,'' je še dodal. ''Če danes lahko raka dojke že zdravimo brez mastektomije, je trenutno za bolnike z rakom prostate še vedno edina možnost odstranitev prostate ali popolno obsevanje žleze.''

Poleg tega nova terapija skrajša trajanje stranskih učinkov, ki v večini primerov izzvenijo v treh mesecih, popolnoma pa izginejo po dveh letih. ''Uspeh te nove terapije je vsekakor dobrodošel,'' je še dejal.

Prostata - 4
Rak prostate je četrti najpogostejši rak na svetu in drugi najpogostejši rak pri moških. V Sloveniji se z njim vsako leto spopade približno 700 moških. (Foto: Thinkstock)

''Nisem želel čakati, da bi se stanje poslabšalo''

Eden prvih, ki se je zdravil s to terapijo, je bolnik v 60 letih, ki je pojasnil, da ni želel čakati, da bi se njegovo stanje poslabšalo.''Zdravljenje, ki sem ga prejel, mi je spremenilo življenje. Zdaj sem ozdravljen, in to brez stranskih učinkov. Ni se mi treba tudi obremenjevati z operacijo, ki bi jo potreboval v prihodnosti. Presrečen sem, da sem lahko bil del tega poskusnega zdravljenja,'' je dejal v izjavi za javnost.
V bolnišnici se je zdravil skupaj s preostalimi, ki so šli skozi podobno izkušnjo. Tam je preživel nekaj dni in je lahko nekaj dni po posegu odšel domov z minimalnimi stranskimi učinki. Bil je v skupini še z enim moškim, ki je imel močnejše stranske učinke in je utrpel močno inkontinenco – uhajanje urina. ''Imel sem nekaj manjših stranskih učinkov nekaj tednov po posegu, a sem zdaj znova dobro. Ko so mi odkrili zgodnjo obliko raka prostate, sem imel tudi možnost, da bi ostal na aktivnem opazovanju, a nisem želel čakati, da bi se stanje poslabšalo. Ko so mi ponudili mesto v poskusnem zdravljenju, sem se takoj prijavil.''

Zdravljenje trenutno natančno preučuje evropska zdravstvena agencija. Ko bo potrjena kot varna, bo dostopna tudi drugim bolnikom.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
 
mertseger 23.12.2016 18:48:13
Raka prostate v Sloveniji je v začetni fazi skoraj nemogoče zdraviti ker ga ne odkrijejo. Moj oče je rabil leto in pol da je prišel do operacije potek ko se je recimo da vedelo da ima raka (PSA 18). En kup kontrol pol neuspešnih se ve zakaj (zdravniki.press) pa čakanje, čakanje in še enkrat čakanje.
kajenje je zdravo 22.12.2016 11:52:13
Ko bo to zdravljenje pršlo v SLO, bom jes že 50 let mrtu zarad hebene prostate.
1airbus 22.12.2016 12:35:18
bolje,da prej prenehaš kaditi.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave