Ob tem je tveganje za kap petkrat večje
BOLEZNI

Ob tem je tveganje za kap petkrat večje

02.04.2019, 8:48
0

Atrijska fibrilacija je najpogostejša motnja srčnega ritma. Upočasni tok krvi, zaradi česar lahko nastajajo krvni strdki. Če zaidejo v možgane, lahko povzročijo možgansko kap, pišejo na strani slovenskega Društva za srce. Tveganje je v primerjavi s tistimi, ki imajo normalen srčni ritem, kar petkrat večje.

Na dnu članka si preberite tudi, kako pravočasno prepoznati možgansko kap. Znaki in simptomi so različni.
Na dnu članka si preberite tudi, kako pravočasno prepoznati možgansko kap. Znaki in simptomi so različni./ FOTO: Shutterstock

Nekateri ljudje imajo atrijsko fibrilacijo 24 ur na dan, pri drugih se pojavlja in izginja. Oboji so v večji nevarnosti za možgansko kap.

Je pa pri drugem stanju mogoče govoriti o sprožilcih, pri katerih pride do atrijske fibrilacije. Potem ko so na posvetu raziskovalcev in predstavnikov bolnikov na enem od kongresov ugotovili, da slednji menijo, da obstaja veliko raziskav o vzrokih te motnje, ne pa tudi o sprožilcih, so se jih odločili raziskati na univerzi v Kaliforniji.

Njihov zaključek je bil, da se je marsikateremu sprožilcu mogoče izogibati in s tem vplivati na boljše stanje bolezni.

To se pri pitju alkohola dogaja v srcu
PREBERI ŠE
To se pri pitju alkohola dogaja v srcu

V raziskavi so sodelovali s 1295 bolniki z atrijsko fibrilacijo, ki izginja in se vrača. Vprašali so jih, katere sprožilce prepoznavajo pri sebi.

Na voljo je bilo 11 sprožilcev – alkohol, kofein, pomanjkanje spanja, telovadba, pomanjkanje telovadbe, uživanje mrzle pijače, uživanje mrzle hrane, prekomerno uživanje natrija, preveliki obroki, dehidracija, ležanje na levem boku.

Približno tri četrtine bolnikov je dejalo, da jim vsaj ena od teh navad sproža atrijsko fibrilacijo včasih ali vedno.

Na prvem mestu je bil kot sprožilec alkohol s 35 odstotki, za njim kava z 28 odstotki, telovadba s 23 odstotki, na četrtem mestu je bilo pomanjkanje spanja z 21 odstotki.

Kaj če to niso zares sprožilci?

Raziskovalci menijo, da je mogoče, da to dejansko niso sprožilci, temveč da poslabšajo simptome. Ni pa bila študija zastavljena tako, da bi ugotovili, ali se pogostost atrijske fibrilacije zmanjša, če se ljudje kateri od teh navad odrečejo.

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko prenehate kaditi?
PREBERI ŠE
Kaj se zgodi z vašim telesom, ko prenehate kaditi?

Alkohol in kajenje sta bila najpogostejša sprožilca.
Alkohol in kajenje sta bila najpogostejša sprožilca./ FOTO: Shutterstock

Medtem ko je gibanje zdrava navada, je pri ljudeh z atrijsko fibrilacijo mogoče, da jim še posebej naporna in dolgotrajna vadba škodi.
Medtem ko je gibanje zdrava navada, je pri ljudeh z atrijsko fibrilacijo mogoče, da jim še posebej naporna in dolgotrajna vadba škodi./ FOTO: Profimedia

Kot je za Reuters povedal dr. Gregory Marcus, eden od vodij zgoraj omenjene študije, njihova raziskava nakazuje, da je mogoče pri atrijski fibrilaciji marsikaj  narediti za boljše zdravje in počutje. Lahko se izogibate navadam, ki poslabšajo stanje. Seveda je vedno treba upoštevati navodila zdravnika in jemati zdravila, če vam jih je predpisal.

Na seznamu je med drugim telovadba, ki je sicer seveda zdrava. Toda še posebej naporna, intenzivna ali dolgotrajna vadba lahko škodi nekomu, ki ima atrijsko fibrilacijo.

Če pride do kapi, pa je nujno, da oseba dobi čimprejšnjo urgentno pomoč.

Kako kap čim prej prepoznati?

Pri združenju zdravnikov družinske medicine pišejo, da so simptomi in znaki različni, saj so odvisni od tega, kateri del možganov je kap prizadela. Če je to leva stran možganov, se posledice pokažejo na desni strani telesa. Ter obratno. Kap se lahko pokaže s komaj opaznimi ali po drugi strani močnimi nevrološkimi motnjami. Človeku lahko ohromi polovica obraza ali celo polovica telesa. Lahko naenkrat težje govori ali sploh ne more govoriti. Lahko ima motnje zavesti – ta se lahko pokaže kot zaspanost ali kot nezavest. Lahko ima vrtoglavico, glavobol, lahko bruha in ima težave z vidom. Včasih se lahko kap pojavi tudi med spanjem in človek šele zjutraj ugotovi, da recimo dela telesa ne more premakniti.

Zelo huda bolezen, ki jo dobi kar vsak tretji
PREBERI ŠE
Zelo huda bolezen, ki jo dobi kar vsak tretji

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Med testiranji kapsule viden velik oblak dima
ŠPORT
Mbappe po hat-tricku in naslovu: Real bom gledal ...
POP IN
Domov odhaja Jana, Škufca napovedal novo ...
TV ODDAJE
Domov odhaja Jana, Škufca napovedal novo ...
VIZITA.SI
Šunka - DA ali NE?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Princesa Diana: Ko sem prišla iz bolnice, sem ...
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
Kako velik bo otrok Meghan Markle?
CEKIN.SI
Policija opozarja: previdno, če v reži bankomata ...
OKUSNO.JE
Odlična ideja, kako porabiti pirhe!
DOMINVRT.SI
Fotografije prenovljenega doma so naravnost ...