22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Obupana starša delila fotografijo sina tik pred smrtjo

Obupana starša sta v medijih delila fotografijo svojega 7-letnega sina, tik preden je umrl za meningitisom. Na ta način si želita povečati osveščenost o tej nevarni pnevmokokni okužbi, proti kateri poznamo cepivo in bi jo zato lahko preprečili, pravita.

Meningitis


7-letni Mason Timmins je umrl v toplem objemu svojih ljubečih staršev. Obupana Claire in Mark sta bila v zadnjih trenutkih s svojim sinom nemočna in vse, kar sta lahko storila, je bilo, da sta ga z ljubeznijo pospremila na drugo stran. Fotografija je ujela zadnje trenutke, ki sta jih starša preživela s svojim sinom in si jih bosta zapomnila za vse življenje. Najhuje pa je, da bi nevarno pnevmokokno okužbo s cepljenjem lahko preprečili.

V kampanji, ki trenutno poteka na Otoku, so se starši otrok, ki so umrli zaradi meningitisa, združili in sedaj pozivajo vlado, naj vsem otrokom omogoči preventivno cepljenje pred okužbo z meningitisom B. Trenutno je na Otoku na voljo brezplačno cepljenje za dojenčke od drugega do petega meseca starosti, a starši so jasni. Cepljenje bi moralo biti brezplačno za vse otroke, saj so posledice te okužbe preveč grozljive. ''Zelo dobro je, da cepijo dojenčke, kaj pa drugi otroci,'' se sprašuje Claire Timmins. ''Vse več in več je primerov, ko zbolijo tudi starejši otroci. Ljudje morajo poznati simptome te bolezni. Ne gre le za izpuščaj, poznati morajo tudi druge simptome, da bi lahko odreagirali hitro in preprečili smrt.''

Izpuščaj, ki je običajno znak bakterijske okužbe z meningitisom B, se pri malem Masonu ni pokazal. Zdelo se je le, da je nekoliko prehlajen. Slabo se je pričel počutiti v ponedeljek zjutraj leta 2013. V manj kot 24-ih urah je umrl. ''Slišala sem ga kašljati in nato je bil vse bolj bolan. Mislila sem, da gre le za prehlad, a če sem odkrita, sem ga videla že v slabšem stanju. Nič nenavadnega ni bilo. Ob 3.30 popoldne je dobil še vročino. Dala sem mu zdravilo za zniževanje temperature, a ni bilo boljše,'' se spominja Claire, ki je postajala vedno bolj zaskrbljena in je poklicala svojega moža Marka.

49-letni inženir je takoj prišel domov in Masona sta peljala k zdravniku. ''Ko smo sedli v avto, je pričel govoriti nenavadne stvari in vedela sva, da je nekaj hudo narobe. Ko smo prišli do zdravnika, je bil že povsem mehak. Zdravnik je takoj pomislil na meningitis in mu dal injekcijo. Mason je nato izgubil zavest in se ni več zbudil.'' Prestrašena starša sta ga takoj odpeljala v bolnišnico, kjer so potrdili, da gre za okužbo z meningitisom B. A bilo je prepozno. ''Odkrili so, da je meningitis že napadel njegove možgane in da je že možgansko mrtev. Zbolel je ob 6.30 in do polnoči je bil že možgansko mrtev.''

Staršema so povedali, da se bosta morala počasi posloviti od svojega sina. Naprave, ki so ga ohranjale pri življenju, so ugasnili naslednji dan ob 14.30. ''Nisem mogla verjeti, da se to res dogaja. Pomislila sem, zakaj mi? Bila sem jezna in obupana. Vse se je zgodilo tako hitro in zdelo se mi je, kot da opazujem vso situacijo od zunaj in da so bile vse skupaj le grozljive sanje.''

A bila je realnost. Realnost, ki je starša ne privoščita nikomur več. ''V bolnišnico sva prišla s sinom, iz bolnišnice pa s škatlo, v kateri je bil odtis njegove roke in noge ter z letakom, v katerem je pisalo, kako se soočiti z izgubo.''

Mason ni imel rdečega izpuščaja, kar je sicer dobro poznan simptom, ki ga povezujejo z boleznijo. ''Nikoli ni imel izpuščaja. Vsi otroci bi morali biti cepljeni proti meningitisu B. Star je bil komaj 7 let. Pred tem je bil fit in zdrav. Vedno je bil nasmejan in vedno je imel kaj za povedati,'' pripoveduje. ''Težko se je bilo soočiti z njegovo smrtjo, še danes je težko.''

V Britaniji je več kot 600.000 ljudi podpisalo peticijo, ki sta jo ustvarila starša 2-letne Faye Burdett, ki je prav tako umrla zaradi meningitisa. S peticijo starši in drugi opozarjajo, kako pomembno je, da imajo vsi otroci dostop do brezplačnega cepljenja proti meningitisu B. Kljub temu vlada še ni preučila te možnosti in za enkrat peticija še nima večjega vpliva na politiko cepljenja.

Lanskega septembra so v Britaniji uvedli brezplačno cepljenje dojenčkov od drugega do petega meseca starosti. Pnevmokokna bakterija meningitis B je bakterija, ki na Otoku vsako leto vzame 30 življenj – večinoma gre za otroke, mlajše od pet let, desetkrat več otrok pa jih ostane vse življenje z zdravstvenimi težavami. Nekaterim žrtvam morajo amputirati ude, saj pride do zastrupitve krvi, nekateri pa utrpijo možganske poškodbe. Grozljiva okužba lahko bolnika ubije nekaj ur po tem, ko se pojavijo prvi znaki okužbe. 

Znaki okužbe z meningitisom B so naslednji:

- Vročina in/ali bruhanje;
- Močan glavobol;
- Bolečine v udih, sklepih ali mišicah;
- Mrzle roke, noge ali tresavica;
- Bleda ali lisasta koža;
- Hitro dihanje ali kratka sapa;
- Izpuščaj kjerkoli na telesu;
- Otrdel vrat – manj pogosto pri mladih otrocih;
- Moteča svetloba – manj pogosto pri mladih otrocih;
- Močna utrujenost, odstotnost ali težave pri zbujanju;
- Zmedenost ali delirij;
- Napadi ali krči;

Drugi znaki pri dojenčkih:

- Napet ali nabrekel mehek predel na glavi;
- Zavrača hranjenje, razdražen, ko ga dvignemo, visok glas ali stokanje;
- Otrdelo telo z nerodnimi gibi ali mlahavo telo brez življenja;
- Pri dojenčkih mlajših od 3 mesece pogosto ni vročine;

Noben nima vseh simptomov, znaki pa se lahko pojavijo v različnem vrstnem redu.

FB članek - join us

Povezani članki

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 28
 
_alpe_ 12.05.2016 23:00:21
No, moj otrok je dobil encefalitis - otekanje možganov po cepljenju - pač komplikacijo, katera naj bi se s cepljenjem preprečevala, da otroci ne bi dobivali možganskih poškodb. In ja, dobil je možganske poškodbe pa nihče ne odgovarja za to. Samoplačniško zdravimo posledice. Kar pa se članka tiče... Starši pa so otroka sami ubili, ker so mu zbijali vročino in s tem onemogočili čiščenje toksinov iz telesa.
 
by.t74 24.02.2016 17:18:25
Škoda za otroka....je pa zopet propaganda za cepljnje. Zmeraj interesi kapitala! Če bi se brigali za kako življenje...bi bilo dela na pretek v vsaki državi da ne govorimo o lačnih npr, v Afriki. Koliko jih umre od raka, čikov, debelosti, srčnih bolezni....da to kar tukaj piše ni niti kapljica v morju....samo ustrahovanje in propaganda za strupena cepiva. LP
ni_mi_vse_eno 23.02.2016 09:16:56
Točno tako papillon. Lepo si se poučil o Luciji Tomić. Eksperimenti so izvedeni in objavljeni v strokovni literaturi. "Tvoj znansveni dokaz" pa pomeni sprememba "splošno priznanega verjetja", kar se v farmaciji nikoli ne bo zgodilo, ker preveč zaslužijo. Znanost ne temelji na "splošno priznanih verjetij" ampak na eksperimentih, ki so dejstva.
papillon34 24.02.2016 15:44:12
Podučil o Luciji Tomić? Oprosti, Tomljenović. Sem pa seznanjen z njenim delom, ja. Preberi si še kako kritiko na kako študijo... manipulacijo antivakcina gibanj...: "Vaccines didn’t save us” (a.k.a. “vaccines don’t work”): Intellectual dishonesty at its most naked" in naprimer preštudiraj "Do aluminum vaccine adjuvants contribute to the rising prevalence of autism?"..... potem pa preuči kako je v gornji študiji manipulirano "And global warming is caused by the decrease in the number of pirates or: Why an inorganic chemistry journal should not publish a vaccine epidemiology paper" Ja, točno to: "Perhaps the silliest aspect of this article is Table I, in which Tomljenovic and Shaw try to convince you that the inflammatory aspects of various autoimmune diseases share aspects with inflammation provoked by aluminum adjuvants"
York 23.02.2016 02:06:55
Globoko sočustvujem s starši, ki so se morali posloviti od svojega otroka. Ni je hujše bolečine.
 
SEJBOBOL 22.02.2016 23:56:18
rip
 
jankoa 22.02.2016 15:37:04
Bi nam lahko prizanesli s temi pretresljivimi fotografijami?
Bibosan 22.02.2016 17:39:28
Zato pa stisni svojega otroka v objem in bodi srečen, da je živ in zdrav
 
papillon34 22.02.2016 14:52:25
Cepljenje ima lahko stranski učinek. Morda kdaj tudi zelo hud. Pretirana higiena pri dojenčkih; čiščenje tal v domovanju s kemični, bognedaj, z antibakterijskimi čistili, premalo stika z naravo zemljo (paraziti v njej)..... uporaba pomivalnega stroja...., pa mogoče povzroči precej več alergij ter zdravstvenih problemov od vakcinacij. Mi je pa takole zastraševanje in oglaševanje manj spotakljivo, kot uzakonjeno cepljenje. Posledice ob prebolevanju take bolezni so verjetno zelo odvisne od učinkovitosti imunskega sistema in povprečen potrošnik za katerega ne velja da je redno zunaj, fizično aktiven, ki ne uspe reči NE poplavi junk fooda, ki svojemu enoletnemu otroku zamaši usta z žemljico, krekerjem že v trgovini... naj se po pameti odloči, ali res misli, da naredi dovolj zase, za svojega otroka, pa da se mu ni bat hujšega ob takih boleznih. Mene je mal strah ob neprecepljenih dveh pobih, pa v našem domu, hladilniku-shrambi nimamo 99% stvari, ki jih povprečen, zaseden potrošnik trpa vase.
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 16:52:54
Stotine znanstvenih raziskav, ki govorijo o negativnih posledicah cepljenja, ti pa govoriš o "mogoče" in "lahko". Bolje je uzakoniti sužnjelastništvo, kot imeti svobodne posameznike, zato si za uzakonjeno cepljenje, ker prihajaš iz farmacije. Bolje meni profit, kot ljudem svoboda odločanja = jaz te popolnoma razumem. Tebe je strah necepljenih? Zakaj že? Ali ne dobiš s cepljenjem protitelesa, ki te naredijo imunega? Pusti ljudem svobodo. Če misliš, da si boljši, ker si cepljen bo Darwin naredil svoje. Saj veš, bolj prilagojeni uspeva.
papillon34 22.02.2016 20:08:17
Bi navedel kako od teh stotih raziskav prosim!
papillon34 22.02.2016 20:41:22
:-) (Pre)naglo zaključuješ, nimam veze s farmacijo, verjamem pa v znanost, znanje... v vse dobro, ki pa vedno s seboj nosi tudi kaj "slabo" Sem proti uzakonjeni obvezi vakcinaciji. Suženjstvo, pa itak, da je. Le kaj je to drugega, ko nekdo za naš komfort, preseravanja... dela za nekaj evrov na dan, teden :-( Koliko delavne sile mora biti slabo plačane, da se lahko nekdo fura z miljonsko barko, da ima nekdo miljarde...? Otrok nimam precepljenih, največ "cepiva" pa sta dobila (eden izključno) oralno, ko nisem zganjal panike ob vsaki krtini, ki sta jo hotela probat, ob pretežnem pomivanju posode le z mlačno vodo, čiščenju v bivališču izključno brez čistil, z NEuporabo higienskih robčkov... Zadnja strokovna debata v sauni je nanesla na študije, ki potrjujejo kako, da je otrok do drugega leta lahko izključno dojen. Spet "lahko". Ker je včasih to pač nemogoče. Jest bi bil kvečjemu za zakon, ki bi staršem prepovedoval karkoli drugega trpat v dojenčka, če je (kadar je) mogoće izključno dojenje prvih 8 mesecev, ne pa da jih trpamo s pšenico, cukri, ojačevalci in umetnimi okusi, transmaščobnimi in preveč omega6 maščobnimi kislinami, ... in priporočal (nikakor obvezno!) cepljenja po napolnjenem letu, ali dveh starosti, če je otrok dojen dlje od dveh let, ko je imunski sistem zrelejši.
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 23:16:57
Raziskave: TEMPORARY REMOVAL: Behavioral abnormalities in young female mice following administration of aluminum adjuvants and the human papillomavirus (HPV) vaccine Gardasil.
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 23:17:26
Authors' reply: Human papilloma virus vaccine and primary ovarian failure.
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 23:20:46
The safety of human papilloma virus-blockers and the risk of triggering autoimmune diseases.
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 23:24:43
Tri vire sem podal, poiščite, pozanimajte se, učite se. Farmacevtske korporacije so tu za to, da primarno delajo profit. Vse ostalo je drugotnega pomena. Največji profit se dela z največjimi svetovnimi histerijami. S strahom lahko vodiš veliko skupino. Vir: Adam Curtis; Power of nightmares
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 23:26:38
Silent Epidemic; The Untold Story of Vaccines = tiha epidemija, nepovedana zgodba
papillon34 23.02.2016 09:43:43
Seveda. Berimo. Berimo dela, članke Lucije Tomljenović in kolegov. Sploh starši, ki mi popate minuse, berite članke o naravni imunosti.. Berimo pa tudi avtorje, ki prikažejo kako nekdo manipulira v študijah na katere se obešajo v kampanjah proti cepljenju.
ni_mi_vse_eno 23.02.2016 11:42:39
Pri manipulaciji je vedno pomembno, da vemo kdo ima moč. V naši družbi imajo veliko moč tisti, ki imajo denar. Si gledal zadnje čase reklame? Zdravila in avtomobilska industrija. Tu je denar, tu je propaganda, tu se manipulira. Seveda pa izobraževanje je najboljše zdravilo. Ne verjemite nikomur, tudi meni ne. Svobodni ste, da delate s svojim telesom kar želite. Izobrazba vam bo dala znanje za dobro ravnanje. Zaradi izobrazbe tudi ti veš, da necepljeni nikoli ne more škodovati cepljenemu, saj je s cepljenjem dobil imunost, ima protitelesa proti virusu. Živela svoboda razmišljanja in odločitve.
 
24Ppkur 22.02.2016 14:08:31
Kaj pri nas otroke cepijo proti temu? Sprašujem resno, ker je pri že toliko cepiv proti temu ali onemu, da več ne vem ali so otroc danes že cepljeni tudi proti meningitisu?
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 14:47:26
Plačaj, pa te bomo cepili. Če opravljaš terensko delo bo pa delodajalec zate plačal.
24Ppkur 22.02.2016 16:29:07
@ni ti .... zarukanci ne vidite meja zarukanosti ... ostanete zarukanci
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 16:57:37
res je patriot73. Zato pa pravim, da cepljenje ni brezplačno. Korporacija mora prinašati dobičke. Kar spomni se kako so napadli gospoda Pahorja, ker se ni hotel cepiti. Država Slovenijia je pa plačala miljone za cepiva. Stran smo jih morali zmetati, ker naša propaganda ni bila uspešna.
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 12:42:01
"Če se boste cepili, bi mogoče smrt lahko preprečili", beremo v naslovu. Vendar več smrtnih žrtev bomo preprečili, če ukinemo strupene kemoterapevtiki. Pravzaprav največ smrtnih žrtev povzročijo predpisana zdravila, več kot prometne nesreče. Vir: "prescription drug abuse statistics"
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 13:57:54
Lepo, da mi ne verjamte. Prosim, ne verjemite mi, izobrazite se. (Dr Peter Gøtzsche). V znanju je moč.
ni_mi_vse_eno 22.02.2016 12:19:41
propagiramo cepljenje ali kaj drugega? Profit je prepovedana beseda, smrt pa priljubljena metoda strahu.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave