23.07.2018
LJ
26° / 16°
Marihuana Lahko konoplja izboljša imunski sistem in zdravi raka? Joga Joga za dobro jutro Zob Zobozdravnik razkril živila, ki uničujejo naše zobe Kevin Ko se zdravnik odloči za spremembo ...

Odkrijte, kaj vam uničuje prebavo

Vse več ljudi se sooča s prebavnimi težavami, ki se lahko skozi leta razvijejo tudi v kakšno bolj resno bolezen, na primer kolorektalni rak. Za zdravo prebavo tako poskrbite že danes in se izognite nekaterim snovem, ki vam škodijo.

Prebava
Sodobni način življenja, ko smo izpostavljeni stresu, se premalo gibamo in nezdravo jemo, močno vpliva na slabo prebavo. (Foto: iStockphoto)

Napihnjenost, zaprtost, diareja … Vse to so kazalci slabe prebave, do katere najpogosteje pride zaradi stresnega načina življenja, slabe prehrane in premalo gibanja. Vsemu temu se je sicer težko v celoti izogniti, a za začetek lahko že veliko naredite, če se izogibate naslednjim snovem:

pretresen, ne premešan
Uživanje alkohola izjemno škodi prebavi, saj uničuje črevesno floro in oslabi črevesno steno. (Foto: iStockphoto)

Alkohol

Uživanje alkohola izjemno škodi prebavi, saj uničuje črevesno floro in oslabi črevesno steno. Ta postane bolj prepustna in začne v krvni obtok spuščati nepopolno razgrajene snovi iz hrane ali škodljive substance. Imunske izvidniške celice te snovi zaznajo kot tujke, jih napadejo in pri tem nastane še več toksičnih snovi. Poleg tega lahko alkohol povzroči, da se celice v steni črevesja začnejo nenadzorovano razvijati in se razvijejo v polipe, kar je zgodnja faza raka na črevesju. Če jih odkrijemo dovolj zgodaj, se polipe le odstrani in ni večje škode, če pa se ti razvijejo v raka, lahko zasevajo tudi na druge organe. Prav zato je zgodnje odkrivanje raka izjemno pomembno. Lahek način, da ugotovite nenormalnosti v črevesju pa je test nacionalnega programa SVIT.

Antibiotiki

Tudi antibiotiki rušijo črevesno mikrofloro, saj uničujejo probiotične bakterije, ki skrbijo za uravnano črevesno floro. Prav zato imate pogosto, ko uživate antibiotike, tudi prebavne težave. A ker je pri antibiotikih izjemno pomembno, da jih uživamo natanko tako, kot nam je predpisal zdravnik, se težavam težko izognemo. Lahko pa njihove učinke ublažimo tako, da uživamo dovolj tekočine in probiotične jogurte, s katerimi v telo vnesemo tako potrebne probiotične bakterije.

Kava in čaj

Kava vsebuje številne snovi, ki razdražijo prebavo. Kofein in teobromin sta le dve izmed njih. Podoben učinek ima na prebavo tudi čaj, ki sicer vsebuje manj kofeina, a poleg tega vsebuje še tein, ki se veže z minerali in jih izloča iz telesa. Seveda vam skodelica kave ali čaja na dan ne bosta škodili, a če vas tarejo prebavne težave, ju za nekaj dni izločite iz svojega jedilnika in opazujte, ali se je prebava kaj izboljšala. Poleg tega počakajte, da se kava in čaj nekoliko ohladita, saj prevroča tekočina ne godi prebavi. Neka raziskava je celo pokazala, da je rak želodca pogostejši pri ljudeh, ki pijejo prevroče napitke.

ženska na stranišču
Za prebavne težave so lahko krivi tudi antibiotiki, ki uničujejo probiotične bakterije. Te lahko nadomestite z uživanjem probiotičnih jogurtov. (Foto: iStockphoto)

Začimbe

Nekatere začimbe so dobre za prebavo, a nekatere lahko prinesejo težave. Na vrhu lestvice 'škodljivih' začimb za presnovo je zagotovo čili, ki draži črevesje, poleg tega pa tudi nekatere druge izjemno pekoče začimbe. Med tako imenovane 'dobre' začimbe, ki bodo izboljšale prebavo, pa zagotovo sodi kajenski poper in kurkuma.

Vlaknine

Čeprav je neobdelana hrana bogata z vlakninami v glavnem dobra za prebavo, pa imajo nekateri težave z določenimi vrstami teh živil, še posebej z otrobi ali surovo hrano. Ta jim povzroča napihnjenost, zaprtje ali diarejo. Če imate podobne simptome tudi vi, potem imate morda težave na ileocekalnem področju. Gre za krožno mišico, ki ločuje tanko in debelo črevo. Če ta ne deluje pravilno, potem prihaja do vračanja toksinov iz debelega nazaj v tanko črevo. V tem primeru je dobro, da se čim bolj izogibate zgoraj naštetih snovi.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
evelina80 30.04.2011 16:51:46
Tein in kofein je isto! poimenovanje izhaja iz časa, ko še niso vedeli,da je to ista molekula!prosim pazite kaj pišete!
olaf45 04.08.2011 16:41:09
Res je!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave