11.12.2018
LJ
/ -3°
Hiša Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Osteoporoza – tiha in zahrbtna bolezen

Osteoporoza je bolezen, ki prizadene predvsem ženske po menopavzi. Zato je dobro, da za svoje kosti poskrbimo že v mlajših letih. Razlog za skrb je tudi dejstvo, da osteoporoza ne povzroča nobenih težav, preden se zlomi prva kost, razlaga endokrinolog dr. Tomaž Kocjan. Prav zato jo imenujejo tudi tiha bolezen.

Osteoporoza

Nalagam..
Manopavza
Osteoporoza ogroža predvsem ženske v menopavzi, zato bi morale za kosti dobro skrbeti že pred menopavzo. (Foto: iStockphoto)

Za osteoporozo so značilne šibkejše kosti oz. zmanjšana trdnost kosti. Šibke kosti pa pomenijo tudi večje tveganje za zlom. Ker so kosti sestavljene iz beljakovinskega ogrodja, v katerega se nalagata kalcij in fosfor, pride do oslabitve zaradi izgube kostne mase in mineralov v kosteh. V najstniških letih imamo zato močne in prožne kosti, nekje po 30 letu pa se kostna masa začne manjšati. Ker imajo ženske že na splošno manjšo kostno maso, je ta proces pri njih še hitrejši. Najbolj pogosta mesta zlomov so zapestje, vretenca in kolk.

Dr. Kocjan pravi, da v Evropi vsakih 30 sekund pride do zloma zaradi krhkosti kosti. Strokovnjaki pričakujejo, da se bo zaradi staranja prebivalstva število takšnih zlomov v naslednjih 50 letih podvojilo. Ker imajo ženske na splošno manjšo kostno maso kot moški, poleg tega pa se v obdobju po menopavzi kostna masa hitro zmanjšuje, ni presenetljivo, da je med bolniki z osteoporozo kar 80 odstotkov žensk. Tveganje ženske, da bo umrla zaradi zapletov po zlomu kolka, je enako tveganju smrti zaradi raka dojke. Umre namreč skoraj četrtina bolnikov, ki utrpijo zlom kolka in to že v prvem letu po zlomu. Zaradi zlomov vretenc, ki so najpogostejši zlomi zaradi krhkosti kosti in ostanejo v dobri polovici primerov neprepoznani, se bolniki zmanjšajo za več centimetrov, njihov hrbet postane ukrivljen, pojavijo se težave z dihanjem, lahko tudi vnetje požiralnika.

Razvade in nezdrava prehrana ogrožajo kosti

Pomembno je vedeti, da osteoporoza ne izbira, prizadene lahko vsakega, v vseh starostnih obdobjih. Bolj pogosto pa so žrtve ženske po 50. letu starosti. Vendar tudi moški, ki jih osteoporoza lahko prizadene kasneje, niso izvzeti.

Največji dejavniki tveganja za nastanek osteoporoze so: teža, neuravnotežena prehrana, premalo gibanja, razvade, zgodnja menopavza (pred 45 letom) in starost. Če tehtate manj kot 60 kilogramov in imate drobne kosti je možnost za nastanek bolezni večja. Če uživate neuravnoteženo prehrano, z malo kalcija in vitamina D, to pomeni grožnjo vašim kostem. Prav tako pretirano uživanje soli poruši ravnovesje kalcija v kosteh. Tudi telesna nedejavnost, škodljive razvade, kot so kajenje in uživanje alkohola, povečajo možnost za razvoj osteoporoze. Ostali tvegani dejavniki pa so še starost in osteoporoza v družini. Zato je pomembno, da čim prej preverite, kako močne so vaše kosti.

Merjenje kostne gostote

Edini način, da pravočasno odkrijete osteoporozo, je merjenje mineralne kostne gostote. Zdravniki jo merijo s posebno napravo. Meritev je narejena v nekaj minutah in je neboleča ter zelo natančna. Zdravniki z meritvijo lahko odkrijejo osteoporozo pred prvim zlomom ali napovedo, kakšna je nevarnost zloma.

Z zdravim načinom življenja nad osteoporozo

Obstajajo trdni dokazi, da telesna aktivnost v zgodnjem življenjskem obdobju povečuje kostno maso. Vadba v poznem življenjskem obdobju in zadostnem vnosu kalcija in vitamina D verjetno zmerno upočasni zmanjševanje kostne mase. Seveda pa lahko telesna vadba v poznem življenjskem obdobju, tudi po 90. letu za dvakrat poveča mišično maso in moč, pri šibkejših pa je lahko to povečanje še večje.

Manopavza
Pomembna je rekreacija tako pred kritičnim obdobjem kot v njem. (Foto: iStockphoto)

Endokrinolog dr. Kocjan pravi, da so najmočnejše orožje v obrambi pred razvojem osteoporoze močne kosti, zlasti bi na tem morali delati že pred 30. letom starosti. “Lahko si predstavljamo, da so naše kosti kot bančni račun, na katerem je le toliko kosti, kot smo jo na račun naložili. Pozneje je treba kostno maso vzdrževati in upočasniti njeno zmanjševanje v zrelejših letih,” pravi še dr. Kocjan.

Preprečevanje osteoporoze zato začnite že v otroštvu in nadaljujte vse življenje. Pomembna je: redna telesna dejavnost, zdrav način življenja brez kajenja in čezmernega pitja alkoholnih pijač. Vsaka od njih sama po sebi ne zadošča, vse skupaj pa so običajno učinkovite.

Za več informacij se obrnite tudi na Zvezo društev bolnikov za osteoporozo .

Svetovna zdravstvena organizacija je objavila računalniški model FRAX, ki je prosto dostopen na spletu, s katerim si lahko prav vsak po štiridesetem letu starosti izračuna svoje tveganje za osteoporozni zlom v naslednjih desetih letih. Več o tem: kliknite TUKAJ.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave