22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Kako ravnati, ko ima otrok vročino?

Številni starši se ob povišani temperaturi otrok izjemno prestrašijo. Če se ta hitro poviša, namreč pomislimo na vročinske krče ali celo na možganske poškodbe. Preverite, kako pravilno ravnati, ko otrok dobi vročino.

Povišana telesna temperatura
Proti vročini se borite le takrat, ko ima otrok res previsoko temperaturo. (Foto: iStockphoto)

Vročina je simptom, ki ga najpogosteje napačno razumemo. Z višjo temperaturo telo lahko zavira razvoj nekaterih mikrobov in virusov, hkrati pa vročina poveča nastajanje protiteles. Vsakdo ima v telesu termostat, ki nadzira našo telesno temperaturo. Ko pride do okužbe, se v telesu sprostijo snovi, ki naš termostat zvišajo – zato nas ob vročini pogosto zebe, saj naše telo poskuša doseči višjo temperaturo. Ko vročina pada, nam je vroče, ker telo poskuša doseči nižjo temperaturo, saj se je naš notranji termostat nastavil nazaj na normalno stanje.

Če razumemo, kako deluje uravnavanje telesne temperature, lahko pravilno reagiramo ob otrokovi bolezni. Če ga zaradi vročine mrazi, ga morate toplo pokriti, če pa mu postane vroče in se poti, mu slecite odvečna oblačila in ga odkrijte. Če ga boste takrat toplo zavijali, se njegovo telo ne bo moglo pravočasno ohladiti.

Merjenje temperature

Povprečna telesna temperatura zdravega človeka (merjena v ustih) je 36,8° C. Če jo merimo analno, je stopinjo višja, pod pazduho pa stopinjo nižja. Nekateri ljudje imajo nekoliko višjo, drugi nižjo telesno temperaturo. Ta niha tudi med dnevom in je tako nekoliko višja popoldne in zvečer, zato je pomembno tudi, da veste, kakšno temperaturo ima vaš otrok, ko je zdrav.

Pri majhnih otrocih lahko temperaturo najbolj natančno izmerite analno. To lahko naredite s katerim koli termometrom, vendar bo veliko lažje, če boste pri tem uporabili posebne termometre, ki so prilagojeni takšnim meritvam. Ne pozabite tudi, da so stekleni termometri lahko nevarni, zato je boljše, da pri majhnih otrocih uporabimo elektronske termometre. Ti so tudi bolj natančni in priročni za uporabo.

Dojenček
Če se boste odločili za uporabo zdravil, preverite, ali vsebujejo paracetamol. (Foto: iStockphoto)

Dojenčke in majhne otroke za analno merjenje temperature položite na hrbet ali bok, razprite ritnici in nežno vstavite konico termometra (lahko je lubriciran) en do dva centimetra v danko. Po vsaki uporabi termometer dobro očistite. O povišani temperaturi pri takem merjenju govorimo, ko ta preseže 38° C.

Pri starejših otrocih temperaturo lahko natančno izmerite tudi v ustih, pri tem pa pazite, da otrok 15 do 30 minut pred merjenjem ni pil vroče ali mrzle pijače, saj lahko to vpliva na meritev. O vročini pri takšnem načinu merjenja govorimo, ko temperatura doseže 37,8° C.

Zakaj je vročina pomembna?

Vročino povzroča veliko otroških virusnih bolezni. Na žalost takšnih bolezni ne moremo zdraviti z antibiotiki, ampak lahko le blažimo njihove simptome.

Otroci se na bolezen odzivajo drugače kot odrasli – če zbolijo in se slabo počutijo, se tako tudi vedejo in ne poskušajo prikriti bolezni. Njihovo vedenje je pogosto bolj točen znak resnosti obolenja kot vročina, zato se ne razburjajte vsakič, ko ima otrok vročino, ampak ga raje opazujte.

Pri dojenčkih do šest mesecev starosti pokličite zdravnika, ko temperatura preseže 38,2° C, pri starejših pa, ko njihova temperatura preseže 39 stopinj ali če 48 ur ne pade pod 38,2° C. Ne pozabite, da je vročina znak, da se telo bori z boleznijo.

Zdravljenje vročine

Če je otrokova temperatura izredno visoka ali mu je zato izredno neprijetno, jo lahko zdravite z zdravili, ki vsebujejo paracetamol. Uporabo aspirina pri otrocih zdravniki odsvetujejo, saj lahko acetilsalicilna kislina izzove nevaren Reyev sindrom. Paracetamol vsebuje vrsta zdravil, za otroke so najprimernejši sirupi ali žvečljive tablete. Pri doziranju zdravil morate upoštevati otrokovo težo, zato pazljivo preberite priložena navodila, o doziranju pa se pogovorite tudi z zdravnikom ali farmacevtom.

Dojenček se kopa
Visoke temperature ne zbijajte s hladno kopeljo, ampak otroka raje umijte s spužvo. (Foto: iStockphoto)

Nekoč so vročino zbijali tako, da so otroke natirali z alkoholom. Danes to zdravniki odsvetujejo, saj lahko alkoholni hlapi otroku škodijo. Tudi mrzle kopeli za otroke z visoko temperaturo niso priporočljive. Otroka  zgolj umijete z gobo v mlačni vodi, ki naj ima približno 35° C. Takšna kopel naj ne traja več kot 20 minut, če se otroku naredi kurja polt ali če začne drgetati, jo takoj zaključite. Učinek kopeli je kratkotrajen, sploh če otroka hkrati ne zdravimo s paracetamolom, zato se mu bo temperatura kmalu po kopeli lahko zopet povišala.
 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave