25.04.2018
LJ
26° / 10°
Trebuh Zakaj ni dobro imeti prevelikega trebuha? Usta Ta pogosta navada povečuje tveganje za raka ust Molekula Strokovnjaki so enotni – to je molekula prihodnosti Noelle Poglejte jo danes, ko je izgubila 104 kg!

Rak trebušne slinavke – najbolj agresivna oblika raka!

Patrick Swayze izgubil boj z rakom na trebušni slinavki

Ameriški igralec Patrick Swayze je v noči na torek izgubil boj z rakom na trebušni slinavki. Sicer pa pogostost tega raka v svetu narašča. Tako vsako leto zboli okoli 170.000 ljudi, pri nas nekaj več kot 200 ljudi.

Patrick Swayze
Ameriški igralec Patrick Swayze je v noči na torek izgubil boj z rakom na trebušni slinavki.

Gre za eno najbolj agresivnih in hitro potekajočih oblik raka, ki v takšni obliki, kot jo je imel hollywoodski igralec, od izbruha pokosi visok odstotek ljudi.

Dejavniki tveganja

Čeprav natančen vzrok nastanka raka na trebušni slinavki še ni znan, se rak najpogosteje pojavlja po 50. letu, pri moških dvakrat pogosteje kot pri ženskah. Zelo pomemben je tudi življenjski slog. Swayze je bil na primer strasten kadilec in kadil je celo po tem, ko so mu diagnosticirali raka. Poleg kajenja pa tveganje povečuje še prekomerno pitje alkohola, hrana, bogata z mesom in živalskimi maščobami, sladkorna bolezen, kronična vnetja trebušne slinavke, izpostavljenost določenim kemikalijam v okolju, v 5–10 odstotkih primerov pa so pomembni tudi dedni dejavniki.

Trebušna slinavka
Pomembno je, da se raka na trebušni slinavki odkrije zgodaj, saj je le tako možna ozdravitev. (Foto: iStockphoto)

Simptomi raka trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke velja za „tihi“ rak, saj se simptomi in znaki bolezni pojavijo pozno, ko je bolezen pri večini bolnikov že tako napredovala, da operacija kot edino možno zdravljenje za ozdravitev ni več možna. Največkrat se zgodi, da ga bolnikom v zgodnjem stanju odkrijejo povsem naključno. Kljub vsemu pa obstajajo znaki, ki jih lahko prepoznamo:

– bolečine na območju žličke, ki se širijo proti hrbtenici,
– hujšanje iz nepojasnjenega vzroka,
– na novo nastala sladkorna bolezen ali vnetje trebušne slinavke,
– zlatenica: rumeno obarvanje kože in očesnih veznic, ki jo lahko spremlja srbečica, odvajanje temnega urina in svetlega blata,
– nabiranje tekočine v trebuhu,
– izguba apetita,
– slabost,
– bruhanje.

Zdravljenje

Edini način zdravljenja je delna ali popolna odstranitev trebušne slinavke. Če pa bolezen ni dovolj hitro odkrita in je že napredovala, lahko lajšamo le še njene simptome. Napredovanje bolezni lahko upočasnimo tudi s kemoterapijo ali obsevanjem. Bolečine lajšajo z močnimi analgetiki ali živčno blokado, pri kateri z injeciranjem zdravila preprečimo prevajanje bolečinskih dražljajev po živcih, ki oživčujejo trebušno slinavko.
 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cvetni prah

Se spopadate z alergijo na cvetni prah?

Uporabne povezave