11.12.2018
LJ
/ -3°
Hiša Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Pekoče uriniranje? Kako si pomagati?

Pekoče in pogosto uriniranje je najpogosteje posledica okužbe sečil, ki jo povzročajo bakterije. Najpogosteje se pojavljajo pri ženskah, pri moških pogosteje po 55. letu. Preverite, kako si pomagati.

Vnetje muhurja
Okužbe se večkrat pojavljajo tudi pri ženskah po spolnem odnosu kot posledica potiskanja bakterij v sečnico ali lokalnega draženja nožnice. (Foto: iStock)

Večina bakterij, ki povzročajo okužbe sečil, izvira iz prebavil in se iz zadnjika prenesejo v sečila. Z okužbo sečil se vsaj enkrat v življenju spopade okoli 50 odstotkov žensk, medtem ko se pri več kot 30 odstotkih žensk okužbe sečil ponavljajo. Pogostejše so še pri nosečnicah in pri ženskah v obdobju klimakterija ter pri bolnikih, ki imajo vstavljen katerer. Okužbe se večkrat pojavljajo tudi pri ženskah po spolnem odnosu kot posledica potiskanja bakterij v sečnico ali lokalnega draženja nožnice. Težave se pojavljajo tudi pri starejših ženskah, saj je v tem času sluznica v nožnici bolj suha. Pomagajo lahko ustrezni pripravki za vlaženje nožnice, ki jih lahko kupite v lekarni ali zdravila, ki jih predpiše ginekolog.

Pri blažjih težavah si lahko pomagate, ob večjih težavah pa je potreben obisk zdravnika.

Okužbe se lahko kažejo kot:

- pekoče in boleče odvajanje urina;

- občutek, da moramo ves čas na vodo;

- neprijeten vonj urina;

- občutek zastajanja urina v mehurju;

- urin je motnega videza, včasih krvav;

- težave lahko spremljajo tudi bolečine v spodnjem delu trebuha.

Žeja
Ko prihaja do blažjih oblik okužbe, ki trajajo manj kot 2 dni, si lahko pomagamo sami. Ob vnetju sečil je ključnega pomena, da pričnete piti večje količine vode ali nesladkanih čajev. Spijte od 2 do 3 litre tekočine na dan. I (Foto: iStock)

Kako si pomagati?

Ko prihaja do blažjih oblik okužbe, ki trajajo manj kot 2 dni, si lahko pomagamo sami. Ob vnetju sečil je ključnega pomena, da pričnete piti večje količine vode ali nesladkanih čajev. Spijte od 2 do 3 litre tekočine na dan. Izogibajte pa se pitju kave, alkohola, pravega čaja, čokoladnega mleka ali gaziranih pijač. Dobro bi bilo, da bi spili toliko, da bi odvajali urin na 2 do 3 ure, prav tako tudi, da bi kmalu po spolnem odnosu odvajali urin.

Preberite še: Napitek, ki vas lahko obvaruje hudih bolečin

Kot omenjeno, se bakterije, ki povzročajo okužbo sečil, prenesejo iz prebavil v sečila, zato je pomembno, da se po odvajanju brišete od spredaj nazaj - od nožnice proti zadnjiku in tako zmanjšate tveganje, da bi prenesli bakterije iz prebavnega trakta v sečnico. Priporoča se tudi, da ne uporabljate penečih kopeli, intimnih dezodorantov, pen in pršilcev za uničenje spermijev kot zaščito pred nezaželeno nosečnostjo. Nikar ne uporabljajte tudi agresivnih čistilnih sredstev za nego intimnih predelov.

Kaj storiti, ko se vnetje ponavlja?

Če se vam vnetje ponavlja, morate nujno obiskati zdravnika. Prav tako moramo zdravnika obiskati tudi, če se vnetje sečil pojavi pri otrocih, mlajših od 12 let. Če teh okužb ne zdravimo pravočasno, lahko pride do trajne poškodbe ledvic in mehurja - še posebej pri okužbah, ki se ponavljajo. Posebna previdnost je potrebna tudi pri starejših ženskah in moških, ki so stari več kot 50 let. Okužbe se lahko ponavljajo tudi pri sladkornih bolnikih.

Brusnice
Brusnice lahko pijete preventivno. Če se okužba sečil že pojavi, morate obiskati zdravnika. (Foto: Thinkstock)

Kdaj k zdravniku?

- ko se vnetje ponavlja;

- če se pojavi kri v urinu (še posebej pri moških - lahko gre za obolenje prostate, ledvične kamne);

- ko je kri v urinu, a ni bolečin (lahko gre za tumor v mehurju ali ledvicah);

- če ste prejeli zdravila za okužbo, a se stanje ni popravilo;

- če so se bolečine pričele brez jasnega vzroka.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave