14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka

65-letni moški iz Kolorada je pet let prestajal zdravljenje za redko obliko raka, ki naj bi jo imel. Zdravili so ga s kemoterapijo in biopsijo, na koncu pa odkrili, da so mu postavili napačno diagnozo in da sploh nima raka.

Pljuča
Kar štiri leta je prestajal kemoterapije in jemal močna zdravila proti bolečinam. Prestal je več odprtih pljučnih biopsij. Kljub intenzivnemu zdravljenju, abnormalnosti v pljučih niso bile odpravljene. (slika je simbolična) (Foto: Profimedia)

James Salaz iz mesta Montorose v Koloradu pet let mislil, da se spopada z rakom. Leta 2012 so mu v bolnišnici Montrose Memorial Hospital v levem krilu pljuč odkrili abnormalnosti in mu diagnosticirali Langerhansovo celično histiocitozo (LCH). Redko obliko raka, pri katerem odvečne nezrele bele krvne celice povzročijo tvorbo tumorjev po telesu. ''Dobival sem hude bolečine globoko pod pazduho, zato sem šel v bolnišnico. Ko so opravili nekaj testov, so mi zdravniki dejali, da so odkrili dve abnormalnosti v mojem levu delu pljuč,'' je Salaz povedal v ekskluzivnem intervjuju za KKCO. ''Rekli so, da sem edini v Koloradu, ki ima to obliko raka,'' pripoveduje.

Pljuča
Rentgenski posnetek pljuč (Foto: Profimedia)

Kar štiri leta je prestajal kemoterapije in jemal močna zdravila proti bolečinam. Prestal je več odprtih pljučnih biopsij. Kljub intenzivnemu zdravljenju, abnormalnosti v pljučih niso bile odpravljene. Ko je znova obiskal svojega zdravnika dr. Choon-Kee Leeja v San Juan centru za zdravljenje raka je čakal zaman, saj zdravnik ni več delal tam. ''Dr. Leeja so odpustili ... A nikomur niso niti povedali, da so ga odpustili. V čakalnici sem le čakal in čakal na sprejem,'' se spominja. Po podatkih časopisa Montrose Daily Press, so Dr. Leeja odpustili 24. oktobra in njegov odvetnik Robert Korn kljub pozivom novinarjev tega ni želel komentirati.

James Salaz je tako dobil novo onkologinjo, a to, kar je slišal od nje, ni pričakoval. ''Poklicala me je in dejala, da nikoli nisem imel LCH bolezni. Dejala je, da imam vaskulitis in dodala, da če bi ga zdravili pred petimi leti, da bi bil danes že zdrav.'' Vaskulitis je vnetje stene krvnih žil. Abnormalnosti, ki jih je zdravnik zaznal v levem krilu pljuč Jamesa Salaza pa so bile le vnete žile in ne rak.

Ker pa nesrečnežu tako dolgo niso zdravili vaskulitisa, je bolezen napredovala v obliko bolezni znano pod imenom Granulomatoza s poliangiitisom (GPA). GPA se pojavi, ko krvne žile v nosu, sinusih, grlu, pljučih in jetrih postanejo vnete. Zdravniki ne vedo natanko, kaj jo povzroča, a običajno se razvije po infekciji in je prevladujoča pri ljudeh v starostni skupini od 40 do 65 let. Brez zdravljenja lahko vnetje privede do poškdobe tkiv in organov in je lahko celo usodno. ''Zdravili so nekaj, česar sploh nimam in to je precej žalostno,'' je dejal razočarani James Salaz: ''Mislim, da bi nekdo moral odgovarjati za to.''

Pojasnil je, da so ga zdravniki nato napotili k revmatologu, a ko je poklical v bolnišnico, so mu dejali, da je na čakalni listi za pregled in da pride na vrsto čez leto dni. V zahodnem Koloradu je po podatkih DailyMail.com na voljo manj kot 10 revmatologov. Poleg nove diagnoze, ki jo je prejel in vseh napak, ki so jih storili, je James zaradi intenzivnih kemoterapij med zdravljenjem 'raka' dobil še kronično vnetje trebušne slinavke, s čimer se bo moral spopadati vse življenje.

Na vprašanja novinarjev s časopisa DailyMail.com, kako lahko pojasnijo nastalo situacijo, so v bolnišnici Montrose Memorial Hospital predstavniki za odnose z javnostmi odgovorili: ''Montrose Memorial bolnišnica in San Juan center za zdravljenje raka spoštujeta zasebnost med pacientom in zdravnikom, zato trenutno nimamo nobenega komentarja na situacijo.''

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave