16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Prejšnji teden so na Tweeter profilu ugledne strokovne revije The New England Journal of Medicine objavili fotografijo redkega krvnega strdka, ki ga je v bolnišnici izkašljal 36-letni moški. Krvni strdek je bil v natanko taki obliki, kot so dihalne poti in zdravniki so dejali, da česa takega še niso videli.

kašelj
(Foto: iStockphoto)

Krvni strdek je po svoje lep, a hkrati tudi nekoliko neokusen. Predvsem pa je fascinanten, saj niti zdravniki ne vedo, kako je mogoče, da je pacient tak krvni strdek izkašljal iz telesa. Krvni strdek je na prvi pogled podoben rdečemu drevesu, ki bi si ga lahko izmislili, a v resnici ne gre za nič namišljenega, a za pravi krvni strdek iz človeškega telesa, ki je natanko take oblike kot bronhialno vejevje v pljučih.

Preberite še: Krvni strdki so vzrok številnih nenadnih smrti

Fotografija krvnega strdka je bila posneta v Univerzitetni bolnišnici Kalifornija v San Franciscu, kjer so krvni strdek odvzeli 36-letnemu neimenovanemu moškemu. V bolnišnico so ga sprejeli zaradi agresivnega srčnega popuščanja v zadnji fazi, pacient pa je povsem spontano izkašljal krvni strdek v obliki pljuč, je za The Atlantic povedal pulmološki kirurg Georg Wieselthaler.

Zgodilo se je potem, ko je pacient ves dan izkašljeval majhne krvne strdke, nato pa je nenadno izkašljal nenavadno oblikovan krvni strdek, ki se je iz telesa izločil sam po sebi. Ko so Eieselthaler in njegova ekipa videli strdek, so takoj prepoznali njegovo obliko in presenečeno odkrili, da je natanko v taki obliki, kot so dihalne poti v pljučih. Bili so osupli nad tem, da je krvni strdek prišel ven iz telesa popolnoma nepoškodovan. ''Še zdaj smo šokirani. Gre za nenavadno stvar, ki si je nismo mogli predstavljati - hočem reči, da je to zelo, zelo, zelo redko,'' je še dejal.

Na žalost je pacient, ki je izkašljal krvni strdek zaradi zapletov pri odpovedi srca v začetku prejšnjega tedna umrl, so zapisali v The New England Journal of Medicine. Kljub temu, da je takšen krvni strdek izjemno redek, ne gre za prvi tak primer. Leta 2005 je 25-letna nosečnica izkašljala podoben krvni strdek, o katerem je poročala strokovna revija European Journal of Cardio-Thoracic Surgery. K sreči sta v tem primeru pacientka in njen nerojeni otrok preživela.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave