18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Pogosta navada poveča tveganje za agresivnega raka prostate

Med moškimi, ki so v enem od ameriških zdravstvenih centrov dobili napotnico za biopsijo prostate, so imeli tisti z zgodovino uživanja sedem ali več meric alkohola na teden večje tveganje za diagnozo agresivnega tumorja, je pokazala študija. Tveganje je bilo kar trikrat večje.

Rak prostate
Rak prostate je najpogostejši moški rak. (Foto: iStock)

Najprej je sicer ameriška študija želela pogledati, kakšen je vpliv pretiranega uživanja alkohola v najstniških letih, med 15. in 19. letom. “Najprej smo se osredotočili na najstnike, a videli smo, da je povečano tveganje tudi kasneje, vse do srednjih let,” je razložila avtorica študije Emma Allott z univerze v Severni Karolini, ki se je sedaj preselila na drugo univerzo, in sicer na univerzo Queen's na Severnem Irskem. 

Alkohol
Vse več študij dokazuje, da se je alkoholu bolje odreči. (Foto: iStock)

Allottova sicer še pove, da ne more enostavno reči moškim, naj prenehajo z uživanjem alkohola, saj mora kot znanstvenica reči, da je treba na tem področju narediti še več študij. Toda vsekakor se zdi priporočljivo, če želimo narediti nekaj za svoje zdravje, da uživanje alkohola omejimo. To namreč ni prva študija, ki ga povezuje tudi z rakom.

Američani so sicer analizirali podatke 650 moških, ki so napotnico za biopsijo dobili v enem od zdravstvenih centrov v Severni Karolini med januarjem 2007 in januarjem 2018. Stari so bili med 49 in 89 let. Poleg podatkov o uživanju alkohola so raziskovalci z vprašalniki vzeli tudi veliko drugih podatkov o življenjskem slogu.

Ugotovili so, da moški, ki uživajo preveč alkohola, pogosto tudi kadijo, kar bi lahko bil dodaten razlog za večje tveganje za pojav agresivnejšega raka. “A ker sta to življenjski navadi, ki gresta pogosto z roko v roki, je težko razločiti, kaj je posledica ene, kaj posledica druge,” pravi Allottova.

Na našem Onkološkem inštitutu o raku prostate zapišejo, da je najpogostejši rak pri moških pri nas in v Evropi. Obolevnost tako pri nas kot v svetu raste.

Kako ga pravočasno prepoznati?

Težava je, da se dolgo razvija brez simptomov. Kar devet do sedemnajst let lahko mine, preden se ti pojavijo. Prvi simpom pa je po navadi težava pri uriniranju.

Tu si preberite še več o tem, kako čim prej prepoznati raka prostate.

Bolezni prostate so pogostejše po 50. letu starosti, nanje pa lahko pomislite ob naslednjih simptomih:

- čakanje na začetek uriniranja in pritiskanje ob tem;
- curek seča je tanek in se prekinja;
- občutek zastajanja seča v mehurju;
- močan pritisk na nujno uriniranje;
- pogosto nočno uriniranje;
- okužbe sečnega mehurja in nastanek kamnov;
- nenadna zapora seča in bolečine v sečnem mehurju;
- pekoče uriniranje;
- sledovi krvi v seču ali spermi.

''Ti znaki se pojavljajo počasi in moški jih zaznajo sčasoma. Ugotovijo na primer, da je curek nekoliko slabši in da je treba iztisniti, da se sprazni mehur ali pa, da imajo nepopoln občutek praznjenja mehurja, kapljanje seča, včasih tudi nočno uriniranje zaradi polnega mehurja.Te težave praznjenja in polnjenja so tisti prvi znak, ki pa nastopi počasi in zato moški pogosto mislijo, da so normalne za starost. Seveda pa pri teh težavah takrat, ko je zelo težko izpraznit mehur, le poiščejo pomoč,'' pojasnjuje urolog prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., iz UKC Ljubljana. Najbolje je ob prvih takšnih simptomih čim prej poiskati mnenje zdravnika.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave