21.06.2018
LJ
32° / 17°
Lubenica To vas zagotovo osveži! Trebuh Narobe smo se lotili hujšanja. Tu je ključna napaka, ki jo delamo naprava ReduStim
ReduStim – napovejte vojno trdovratnim maščobam
Amar Samad ''Počutim se, kot bi se spet rodil''. Poglejte ga danes

Otekle bezgavke so lahko znak rakavega obolenja

Otekle bezgavke so pogost simptom številnih bolezni in v večini primerov ne pomenijo nič hujšega. Kljub temu pa je treba vedeti, da se lahko povečajo tudi zaradi rakavega obolenja.

Bolečina v grlu
Povečane bezgavke oziroma povečani limfni vozliči so običajno posledica bakterijske ali virusne okužbe. (Foto: iStockphoto)

Bezgavke najlažje opazimo v predelu vratu, pazduhe ali dimelj, saj so na teh mestih najbliže koži. Povečane bezgavke oziroma povečani limfni vozliči so običajno posledica bakterijske ali virusne okužbe. Te otečejo, ko pride do okužbe v predelu telesa, iz katerega se v bezgavke steka limfa. Tako se lahko pri vraščanju nohta na palcu povečajo dimeljske bezgavke. Pri okužbi grla otečejo tiste na vratu, pri rdečkah pa bezgavke v predelu zatilja ... Pogosto so na otip boleče, ko se okužba pomiri, pa običajno splahnijo.

Rak na dojkah
Še posebej pa je treba biti pozoren na bezgavke v pazduhi, saj se lahko povečajo zaradi zasevkov raka na dojki. (Foto: iStockphoto)

Še posebej pa je treba biti pozoren na bezgavke v pazduhi, saj se lahko povečajo zaradi zasevkov raka na dojki. Če sumite, da imate otečene bezgavke pod pazduho, se nemudoma oglasite pri svojem zdravniku. Tovrstnega raka se običajno zdravi najprej z operativnim posegom, temu pa sledi še obsevanje, hormonsko zdravljenje ali kemoterapija. Tako skušajo zdravniki ustaviti širjenje tumorja in uničiti zasevke. Preden pa se zdravnik odloči za vrsto zdravljenja, mora najprej oceniti, kako razširjen je tumor. To stori z odvzemom vzorca ali odstranitvijo bezgavk v pazdušni kotanji. Glede na število prizadetih bezgavk lahko nato oceni, koliko se je bolezen razširila.

Raka na dojki se nato odstrani kirurško tako, da se odstrani le zatrdlina, lahko pa je potreben širši poseg z delno ali popolno mastektomijo. V vsakem primeru bo kirurg odstranil čim manjši del dojke, da bo še zajel vse rakavo tkivo.

Sicer pa znanost hitro napreduje in znanstveniki si nadvse prizadevajo, da bi lahko pomagali ženskam, ki so prebolele raka dojke. Tako bodo v prihodnosti lahko vzgojili nove naravne prsi.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
pumacat 16.12.2009 15:18:48
ne vem, zakaj s takimi članki strašite ljudi, predvsem ženske... Naslov bi lahko bil malo manj radikalen, saj me je kar streslo že ob branju le-tega...
bubu1 12.01.2012 22:59:12
Se popolnoma strinjam!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave