Premagala črne napovedi zdravnikov
BOLEZNI

Premagala črne napovedi zdravnikov

15.04.2019, 14:48
0

Olivia Chicchon iz mesta Lodi v Kaliforniji se je rodila z deformacijo limfe na vratu, zaradi česar se ji je na delu vratu in glave oblikovala ogromna cista napolnjena z vodo, ki še kar raste in raste. Zdravniki so starša opozorili, da Olivia morda ne bo preživela niti poroda, a mala borka je premagala črne napovedi zdravnikov.

Olivia Chicchon
Olivia Chicchon/ FOTO: Profimedia

2-letna Olivia Chicchonse je rodila z deformacijo limfe, ki so jo zdravniki odkrili že med nosečnostjo. Staršema 32-letni Teresi in 32-letnemu Ivanu Chicchonu so svetovali splav, a sta se raje odločila, da bosta deklico obdržala, sta pojasnila za britanski Mail Online. ''Zdravniki so nama rekli, da se spopada s teratomom - tipom tumorja, ki je lahko kancerogen - in da naj premisliva o splavu. K sreči sva poiskala drugo mnenje, kjer nama je zdravnik povedal, da obstaja kirurški poseg, s katerim bi se Olivia lahko varno rodila. Kljub vsemu nisva imela zagotovil, da bo preživela porod, a sva ji želala dati možnost za preživetje.'' S posebnim postopkom imenovanim EXIT, ki je podoben carskemu rezu, se je mala Olivia rodila brez težav. A potrebovala je takojšnjo zdravniško pomoč.

''Takoj ko se je rodila, je nisem videla skoraj 15 ur. A bila sva odločena, da želiva svojo malo deklico peljati domov.'' Izkazalo se je, da se Olivia spopada z limfatično malformacijo, ki je poznana tudi pod imenom cistični higrom. Gre za nabiranje tekočine v vrečki poznani kot cista, ki je posledica deforamcije limfnega sistema - majhnih žil, ki potekajo po telesu in so del imunskega sistema. Zdravniki so staršema povedali, da imata dve možnosti. Zdravijo jo lahko z operacijo ali z terapijo z injekcijami imenovano scleroterapija. Scleroterapija je standarda terapija za paciente, kot je Olivia, in je boljša opcija kot operacija, ker prinaša manj brazgotin in manjše tveganje, da bi se bula povrnila. ''Scleroterapija je bolj konvencionalna metoda, a bolj napredna v smislu, da je manj invazivna in da vse počno preko igle.'' Zdravljenje bo potekalo tri mesece in prilagojeno potrebam Olivije.

Olivia Chicchon
Olivia Chicchon/ FOTO: Profimedia

A dokler poseg ne bo pomagal, se bo družina morala prilagoditi na življenje z veliko bulo, s katero se spopada Olivia. ''Sedaj je že toliko stara, da se že zaveda, da se otroci norčujejo iz nje ali da kažejo s prstom nanjo. Ve, kaj se dogaja, zato vse to postaja vse večji izziv. Ko gremo v javnost, seveda ljudje strmijo vanjo. Odrasli in otroci - pravzaprav ni nobene razlike. Mislim, da je pomembno, da razložimo ostalim otrokom, zakaj gre. Nekateri otroci so zelo agresivni in se skušajo dotakniti njene bule,'' pripoveduje mati. Ne le to, paziti morajo tudi, da Olivia ne pade na izrastek. To se jim je namreč že zgodilo in deklica kar nekaj časa ni mogla več jesti in piti, njen govor pa se je upočasnil. Odpeljali so jo na urgenco, kjer so ji dali zdravila za zmanjšanje otekline. Oteklina je namreč tudi v bližini sapnika in lahko pride tudi do zadušitve. A kljub temu njuna starša ostajata pozitivna. ''Nič ni narobe s tem, če se rodiš drugačen. Nihče ni popoln. Želim si, da bi vedela, da je lepa in da je vse v redu z njo. To je najpomembnejša stvar zame,'' pa pove njen oče Ivan.

Olivia Chicchon
Olivia Chicchon/ FOTO: Profimedia

Družina ima sedaj svoj Instagram profil, kjer osveščajo o bolezni, s katero se spopada Olivia, saj si želijo, da se je ljudje ne bi bali in da bi vedeli, da ne gre za nič nalezljivega. V vmesnem času pa se pripravljajo na zdravljenje in skušajo mali deklici omogočiti kar se da normalno življenje. ''Pripravljeni smo na naslednji korak. Naša Livie je lepa natanko taka, kot je in napredovala bo ne glede na vse. A hkrati bo imela zdravljenje, ki ji bo pomagalo. Zdravljenje bo prejela sedaj in ne v prihodnosti, da je bula ne bi zaznamovala za vedno. Zato smo se že srečali z zdravnik in pripravili načrt zdravljenja.''

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Kokain s šolsko jadrnico nameravali pretihotapiti ...
ŠPORT
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
POP IN
'Vedno bomo hvaležni medicinskim sestram in ...
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Pozabite na vodo z limono, to je nov hit napitek, ...
MOSKISVET.COM
Lazareth Moto Volante – prvi leteči motocikel že ...
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
OKUSNO.JE
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
DOMINVRT.SI
Vrnili so ji vero v boljše življenje