21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Preživela najhujši meningitis zadnjih 25 let

Deklica, ki je preživela 'najhujši meningitis', kar so ga zdravniki v njeni bolnišnici videli zadnjih 25 let, se je pred kratkim vrnila domov. Mala borka je ostala brez vseh štirih udov, a je preživela.

Meningitis
Deklici so morali amputirati vse štiri ude, ki so zaradi infekcije že odmrli, a so ji tako rešili življenje. Čeprav je imela le malo možnosti, je mala borka preživela. (Foto: health-articles.info)

Zdravje Kie Gott iz mesta Wyke v Yorkshiru se vsak dan izboljšuje, čeprav je bila še pred nekaj meseci na robu smrti. Enoletna deklica je v bolnišnici od septembra lansko leto, ko sta starša male Kie odkrila nenavaden izpuščaj na njenem obrazu, vratu in na prsih. Ko je ponoči njeno telo postajalo vse bolj prekrito s temnimi madeži, sta poklicala urgenco in deklico so takoj prepeljali v Bradford Royal bolnišnico. Takoj je bilo jasno, da gre za smrtonosni meningitis, in ko so se zdravniki borili za njeno življenje, so morali staršema povedati grozljivo novico, da bo verjetno umrla. Zdravnik jima je povedal, da gre za najhujšo obliko meningitisa C in da česa takega niso videli že 25 let.

Preberite še: Tako je videti nevarna okužba, ki smo ji izpostavljeni vsi

Deklici so morali amputirati vse štiri ude, ki so zaradi infekcije že odmrli, a so ji tako rešili življenje. Čeprav je imela le malo možnosti, je mala borka preživela. A prejšnji teden sta starša od zdravnikov slišala veliko boljšo novico, in sicer, da se bo mala Kia le lahko končno znova vrnila domov. Njen oče Paul Gott je dejal: ''Veliko boljše je. Sedaj je sicer nagnjena k epilepsiji, a je prejela zdravila za epilepsijo. Zagotovo vemo, da ni gluha, a ko so jo odvajali od zdravil, je postalo jasno, da je verjetno tudi slepa in da ima poškodbe možganov, zaradi česar se ne more sama premikati. Vse skupaj je grozljivo, a kljub temu še vedno diha in to je najpomembnejša stvar. Sedaj ji bomo zagotovili najboljše možno življenje, kot ga lahko ima.''

Kia je zbolela za meningitisom preden bi jo lahko cepili proti meningitisu C. Še lansko leto je veljalo, da so dojenčke proti tej smrtonosni bolezni cepili pri tretjem mesecu starosti, nato pa so pravilo spremenili in jih pričeli cepiti pri 12. mesecu starosti. Kia na žalost še ni bila cepljena. Njuna starša Paul Gott in Vikki Mitchell pa se sedaj zavzemata za to, da bi zakon znova spremenili. Po podatkih Fundacije za raziskave meningitisa so to spremembo uvedli, ker je Komite za cepiva in imuniteto svetovalo spremembo vladi, ker je incidenca meningitisa C močno upadla in ker so predvidevali, da bi lahko cepljenje proti meningitisu B dojenčka zaščitilo tudi pred meningitisom C. Število primerov dojenčkov, ki se okužijo z meningitisom C je v Veliki Britaniji še vedno nizko, a je poraslo, od kar so spremenili zakonodajo. Statistični podatki Inštituta za javno zdravje v Veliki Britaniji kažejo, da sta se v letu od 2015 do 2016 z meningitisom C okužila dva dojenčka do petega leta, v letu od 2016 do 2017 pa je številka narasla na šest dojenčkov.

Kaj morate vedeti o smrtonosnem meningitisu?

Bakterijski meningitis je izjemno resna bolezen, ki lahko povzroči smrt v samo nekaj urah. Cepljenje proti meningitisu običajno predstavlja dobro zaščito, a danes še ni na voljo za vse oblike meningitisa.

Simptomi meningitisa in sepse (zastrupitve krvi) so naslednji:

- Vročina in/ali bruhanje;

- močan glavobol;

- bolečine v udih, sklepih, mišicah;

- ledene roke in noge, tresavica;

- bleda ali lisasta koža;

- hitro dihanje ali kratka sapa;

- izpuščaj kjer koli na telesu;

- trd vrat - manj pogosto pri majhnih otrocih;

- občutljivost na svetlobo - manj pogosto pri majhnih otrocih;

- zaspanost, težko prebudimo otroka;

- zmedenost ali delirij;

- pojavijo se lahko napadi ali krči.

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
posojila386 06.07.2018 06:41:35
Financiranje in naložbe Pozdravljeni, jaz sem gospod Ivan Tomaslavič, poslovnež s slovenskim poreklom, a prebivam v Faso. Strinjam se, da vam pomagam v znesku od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave