Pri komu je ta rak za kar četrtino smrtonosnejši?
BOLEZNI

Pri komu je ta rak za kar četrtino smrtonosnejši?

01.04.2019, 10:57
0

Rak trebušne slinavke resda ni najpogostejši rak. Kot poroča naš Onkološki inštitut, pri nas predstavlja dva odstotka vseh obolenj. Toda gre za raka z eno najslabših prognoz. Ameriško združenje za boj proti raku pa je ugotovilo, da je smrtonosnejši pri tistih, ki so bili prekomerno težki pred 50. letom.

Dejavnik tveganja za raka trebušne slinavke naj bi bila tudi prekomerna teža. In sicer je nevarnejša pred 50. letom.
Dejavnik tveganja za raka trebušne slinavke naj bi bila tudi prekomerna teža. In sicer je nevarnejša pred 50. letom./ FOTO: Shutterstock

Ameriško združenje za boj proti raku je ugotovilo, da je rak trebušne slinavke smrtonosnejši pri tistih, ki so bili prekomerno težki, preden so dopolnili 50 let. Tisti, ki so imeli takrat indeks telesne mase 30 ali več, so imeli za 25 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt zaradi tega rakavega obolenja.

Ne vedo še zakaj, a menijo, da prekomerna teža v telesu povzroča škodljive vnetne procese, ki lahko povzročijo rakave celice.

Kot zapiše na svoji strani naš Onkološki inštitut, pri tem raku dolgo ni simptomov, zaradi katerih bi ljudje poiskali pomoč zdravnika. Tako je veliko krat odkrit, ko je bolezen že napredovala. Med prvimi simptomi je lahko zaporna zlatenica, kar pomeni, da se zlatenica pojavi zaradi zapore, ki je posledica raka. Včasih ima človek bolečine v hrbtu. Ko se rak razširi, lahko izgubi apetit, začne izgubljati težo, pojavljajo se slabosti.

Ta rak se po navadi pojavi po 65. letu starosti. “Samo petina bolnikov je ob postavitvi diagnoze primerna za kirurško zdravljenje, pri tretjini je bolezen področno napredovala, pri polovici je že razširjena,” še zapišejo.

Preventiva je, da ne kadimo in da ne uživamo prehrane, ki vsebuje preveč mesa in živalskih maščob. Dejavnik tveganja so še sladkorna bolezen in kronična vnetja tega dela telesa.

Ker je prekomerna teža tudi dejavnik tveganja za številne druge bolezni, je pomembno, da vzdržujemo zdravo težo.
Ker je prekomerna teža tudi dejavnik tveganja za številne druge bolezni, je pomembno, da vzdržujemo zdravo težo./ FOTO: Shutterstock

Dr. Eric Jacobs iz ameriškega združenja za boj proti raku, je povedal, da je dolgo veljalo kajenje za največjega dejavnika tveganja za to obliko raka. Toda nato se je začelo število kadilcev zmanjševati, rak trebušne slinavke pa je naraščal. Njihovi rezultati kažejo, da bi lahko šlo za posledico vse bolj razširjene debelosti.

Prekomerna teža je dejavnik tveganja tudi za druge bolezni. Med drugim so že odkrili povezavo tudi s kar nekaj drugimi oblikami raka – in sicer z rakom maternice, požiralnika, želodca, jeter, nekaterih oblik raka možganov, raka debelega črevesa in Kahlerjevo bolezen (maligni tumor limfocitov B).

Ta raziskava kaže, da bi lahko prekomerna teža tudi zmanjševala možnosti za okrevanje.

Dr. Jacobs in njegovi sodelavci so analizirali podatke 963.317 ljudi brez zgodovine tega raka, in sicer so začeli z letom 1982. Do leta 2014 jih je zaradi raka trebušne slinavke preminilo 8.354. Tisti, ki so bili prekomerno težki pred 50. letom, so imeli večje tveganje kot tisti, ki niso bili.

Oseba, ki je bila recimo za 14 kilogramov pretežka med svojim 30. in 49. letom, je imela za 25 odstotkov večje tveganje, da prezgodaj umre zaradi raka trebušne slinavke, kot oseba, ki je imela v tem času normalno težo.

Če pa je imela oseba normalno težo do 50. leta, nato pa je imela do 59. leta 14 kilogramov preveč, se je njeno tveganje povečalo za 19 odstotkov. Če je imela toliko kilogramov preveč med 60. in 69. letom, je imela za 14 odstotkov večje tveganje.

Če je imela oseba preveč kilogramov pred 50. letom, je imela torej kasneje večje tveganje, kot če je imela preveč kilogramov po 50. letu.

Do sedaj je kajenje veljalo za največjega dejavnika tveganja. Ta razvada povzroča še številne druge težave.
Do sedaj je kajenje veljalo za največjega dejavnika tveganja. Ta razvada povzroča še številne druge težave./ FOTO: Shutterstock

Ameriški raziskovalci so izračunali, da bo prekomerna teža vzrok za 28 odstotkov smrti zaradi raka trebušne slinavke pri ljudeh, rojenih med letoma 1970 in 1974. Po drugi strani je bila vzrok le 15 smrti pri ljudeh, ki so bili rojeni v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bilo manj debelosti.

Ljudje, ki so prekomerno težki, naj bi imeli za 150 odstotkov večje tveganje za raka trebušne slinavke v primerjavi s tistimi, ki so normalno težki.  Po drugi strani naj bi približno četrtino tega raka povzročilo kajenje.

Prekomerna teža naj bi tudi sicer povečala tveganje za katerega koli raka za 20 odstotkov, tako da je to še ena študija, ki opozarja, da je treba skrbeti za normalno težo. Zelo dobro je tudi, če ne kadite.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Kokain s šolsko jadrnico nameravali pretihotapiti ...
ŠPORT
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
POP IN
'Vedno bomo hvaležni medicinskim sestram in ...
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Pozabite na vodo z limono, to je nov hit napitek, ...
MOSKISVET.COM
Lazareth Moto Volante – prvi leteči motocikel že ...
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
OKUSNO.JE
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
DOMINVRT.SI
Vrnili so ji vero v boljše življenje