15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

To je bolezen, s katero se spopadajo tudi največji zvezdniki

Društvo psoriatikov pred prihajajočim svetovnim dnem psoriaze oziroma luskavice opozarja, da luskavica ni zgolj kožno obolenje, ampak resna sistemska bolezen. Vrh vsega se psoriatiki povsem po nepotrebnem soočajo s predsodki v družbi. S to boleznijo se soočajo tudi nekateri največji zvezdniki.

Britney Spears
S psoriazo se bori tudi Britney Spears. (Foto: Profimedia)

Britney Spears - 6
Društvo psoriatikov opozarja na psiho-socialno breme bolezni, saj mnogo bolnikov trpi zaradi slabega zavedanja o bolezni v širši javnosti. (Foto: Profimedia)

S psoriazo oziroma luskavico se soočajo tudi tako velike zvezde, kot sta Britney Spears in Kim Kardahian. Vnetje se lahko pojavi na koži ali drugje v telesu, luskavico pa spremljajo še tvegana pridružena stanja. Zdravljenje luskavice mora torej biti celostno. Društvo psoriatikov Slovenije bo ob svetovnem dnevu luskavice pripravilo akcije ozaveščanja po vsej Sloveniji, v novembru pa bo bolnikom na voljo tudi nova izobraževalna knjižica o sodobnem zdravljenju luskavice.

Luskavica je zelo zahtevna bolezen, ki močno poslabša kakovost življenja. Svetovna zdravstvena organizacija jo prepoznava kot kronično, nenalezljivo, bolečo bolezen, ki močno omeji ali celo iznakazi bolnike in za katero ne obstaja dokončna ozdravitev. Hkrati poudarjajo še psiho-socialno breme bolezni, saj mnogo bolnikov trpi zaradi slabega zavedanja o bolezni v širši javnosti.

Pridružena bolezenska stanja še dodatno poslabšujejo zdravstveno stanje psoriatikov

Luskavico pogosto spremljajo še druga pridružena bolezenska stanja, kot so pogostejši pojav srčno-žilnih bolezni, metabolni sindrom, za katerega je značilna trebušna debelost, zvišan krvni tlak, zvišane krvne maščobe in inzulinska rezistenca. Nekatera pridružena stanja predstavljajo še posebej veliko tveganje za mlade – denimo 30-letni psoriatik ima celo večje tveganje za pojav srčnega infarkta kot 60-letni. 

Med pogosta povezana bolezenska stanja spada tudi psoriatični artritis, ki lahko prizadene do 30 odstotkov bolnikov z luskavico. Gre za kronično vnetno bolezen, za katero je ključno zgodnje odkrivanje, diagnoza in zdravljenje. Zaradi možnega hitrega napredovanja poteka te bolezni je nujno čim prej začeti ustrezno zdravljenje, saj v nasprotnem primeru lahko psoriatični artritis povzroči trajne okvare sklepov ali celo invalidnost.

Luskavico je torej treba čim prej odkriti in ustrezno zdraviti – zdravljenje zahteva celostno in poglobljeno obravnavo psoriatika. Zdravniki in oboleli morajo redno spremljati, ali se že pojavljajo znaki tveganih pridruženih stanj, še posebej morajo biti pozorni na spremembe v sklepih ter ob pojavu teh ustrezno ukrepati.

Luskavica
Bolezen se lahko pokaže z zelo raznolikimi kožnimi spremembami; najpogosteje se kaže kot pordela koža, prekrita z luskami, zlasti na komolcih, kolenih, ledvenem predelu in lasišču. (Foto: Thinkstock)
Zvezdnica z luskavico
Bolezen na trebuhu Kim Kardashian. Naj poudarimo, da se je ne morete nalesti. (Foto: thebollywood-actress.blogspot.com)

Dodatno izobraževanje in medsebojna pomoč bolnikom lajša življenje z luskavico

Pri uspešnem obvladovanju luskavice imajo veliko vlogo stalno izobraževanje o bolezni, prilagoditev življenjskega sloga, medsebojna pomoč bolnikov in dodatni programi. V Društvu psoriatikov zagotavljajo številne dejavnosti, ki obolelim pomagajo pri življenju z luskavico, velik pomen pa ima tudi ozaveščanje širše javnosti, ki na luskavico še vedno pogosto gleda skozi oči predsodkov in stereotipov. V ta namen bo Društvo psoriatikov Slovenije tudi letos po vsej Sloveniji pripravilo akcije ozaveščanja – napoved dogodkov bo objavljena na njihovi spletni strani. Do konca letošnjega leta bo bolnikom na voljo tudi izobraževalna knjižica o sodobnem zdravljenju luskavice. V njej bodo specialisti dermatologi odgovarjali na zastavljena vprašanja o zdravljenju luskavice. 

Na kratko o luskavici

Luskavica (psoriaza) je večplastna kronična oziroma neozdravljiva avtoimuna sistemska vnetna bolezen, ki ni nalezljiva. Po vsem svetu je okoli 125 milijonov obolelih, v Sloveniji pa med 30 in 40 tisoč. V enaki meri lahko zbolijo moški in ženske, najpogosteje pa se pojavi med 15. in 35. letom starosti.

Najvidnejši znaki se pokažejo na koži, kjer nastajajo izbokla rdeča žarišča (lezije ali zaplate) s srebrno belo plastjo odmrlih celic – lusk. Bolezen se lahko pokaže z zelo raznolikimi kožnimi spremembami; najpogosteje se kaže kot pordela koža, prekrita z luskami zlasti na komolcih, kolenih, ledvenem predelu in lasišču. Prizadene lahko tudi nohte, kožo na podplatih in dlaneh ter v genitalnem predelu. Bolezen ne prizadene le kože, saj se vnetje lahko pokaže tudi drugje – do 30 odstotkov ljudi z luskavico denimo lahko prizadene še psoriatični artritis.

Luskavica bolnike prizadene na domala vseh življenjskih področjih. V primerjavi z drugimi boleznimi ima na bolnika zelo velik vpliv in spada med tiste, ki najbolj poslabšajo kakovost bolnikovega življenja – srčno popuščanje, kronična pljučna bolezen, srčni infarkt, artritis ali visok krvni tlak.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
 
BŠK 26.10.2015 11:35:06
Kreljanje pač pusti posledice.... Sem mislil da gre že za mišjo mrzlico in podganjo kugo
 
needspeed 26.10.2015 09:28:24
sm že mislu, da pišete o putiki...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave