16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

Nevaren rak, ki je v Evropi v porastu med mladimi

Kolorektalni rak ali rak debelega črevesa in danke je nekoč veljal za raka, ki prizadene le ljudi starejše od 50 let. A ta oblika raka je po novih podatkih nizozemskih raziskovalcev močno v porastu v Evropi tudi med mladimi - starimi od 20 do 39 let. Strokovnjaki so opozorili na vzroke, ki lahko pripeljejo do tega.

Rak debelega črevesa
Vse od leta 2008 do leta 2016 so strokovnjaki odkrili 6 odstotni porast primerov raka debelega črevesa na leto med mladimi. (Foto: iStock)

Sedeči način življenja, debelost in slaba prehrana so možni vzroki za to, da mladi vse pogosteje zbolevajo za rakom debelega črevesa in danke. Vse od leta 2008 do leta 2016 so strokovnjaki odkrili 6 odstotni porast primerov raka debelega črevesa na leto med mladimi. Povišana pa je tudi stopnja obolevnosti za rakom danke, ki je od leta 1990 narasla za 1, 8 odstotka vsako leto. Podobni trendi so trenutno že v ZDA, kjer vsako leto za rakom debelega črevesa umre 50 000 ljudi.

Preberite še: Mislila je, da se je zastrupila s hrano, a zbolela je za rakom debelega črevesa

Sicer pa so raziskavo v Evropi opravili nizozemski strokovnjaki, ki so an analizirali podatke nacionalnih registrov raka v 19 evropskih državah in zaznali povišano pojavnost kolorektalnega raka med ljudmi mlajšimi od 40 let, kar jih je še posebej zaskrbelo.

Preberite še: To morate vedeti! Samo en ukrep, ki lahko prepreči raka debelega črevesa

Rak debelega črevesa
Sedeči način življenja, debelost in slaba prehrana so možni vzroki za to, da mladi vse pogosteje zbolevajo za rakom debelega črevesa in danke. (Foto: iStock)

''Zaskrbljujoče je, ko vidimo naraščujoče številke primerov raka debelega črevesa med mladimi. Natančen vzrok za ta trend je še nepoznan, a bi lahko bil povezan z vse bolj sedečim načinom življenja, debelostjo, slabo prehrano - za katere vemo, da so vsi dejavniki tveganja za razvoj raka debelega črevesa,'' je na evropski konfereci Združenja gastroenterologov Evrope na Dunaju povedala vodja raziskave dr. Fanny Vuik. ''Največjo povečanje incidence smo odkrili med odraslimi starimi od 20 do 29 let. Prav zato je ključnega pomena, da identificiramo mlade odrasle, ki imajo višje tveganje za razvoj raka debelega črevesa in jim zagotovimo zgodnjo diagnozo za boljše zdravljenje.''

Dr. Vuikova je še dodala, da je treba povečati osveščenost o dejavnikih tveganja za razvoj raka debelega črevesa, hkrati pa opraviti nadaljnje raziskave, s katerimi bomo bolj razumeli vzroke za nastanek novega trenda. Pomagale bi tudi strategije zgodnjega odkrivanja raka, in sicer še v fazi, ko je rak debelega črevesa še dobro ozdravljiv. Prav zato poudarja, da so presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka, kot je v Sloveniji program Svit, ključnega pomena in da bi ti morali biti na voljo tudi mlajši populaciji. Program Svit je namreč trenutno na voljo ljudem starim od 50 do 74 let, pomaga pa, da že zgodaj odkrijemo raka debelega črevesa in danke in na ta način zmanjšuje umrljivost za to boleznijo. Program Svit omogoča preprost test, ki ga opravimo kar doma in odkriva prikrito krvavitev v blatu, ki je lahko že znak določenih sprememb v debelem črevesu in danki. Če te odkrijemo dovolj zgodaj, je bolezen lahko še dobro ozdravljiva, prav tako so tudi posledice raka veliko manjše, kot če bi ga odkrili kasneje.

Tako kot drugod po svetu, je tudi v Sloveniji kolorektani rak veliko javnozdravstveni problem in pri nas za njim vsako leto zboli okoli 1300 ljudi, umre pa jih 700 na leto. Nizozemski raziskovalci so opozorili, da bodo javno zdravstvene avtoritete morala zagotoviti redne presejalne preglede ljudem že veliko prej, kot so trenutno na voljo.

Stranišče
Kri v blatu je eden najpogostejših simptomov raka debelega črevesa in danke. Rak se pogosto tudi ne izrazi s simptomi. (Foto: iStock)

Kako prepoznati kolorektani rak?

Kolorektalni rak je rak debelega črevesa in danke, ki nastane tako, da se najprej razvijejo predrakave tvorbe, ki jim rečemo polipi. Če polipe odkrijemo v zgodnji fazi, so veliko lažje ozdravljivi. Simptomi, ki kažejo na kolorektalnega raka, so naslednji:

- Krvavitev iz zadnjice;

- kri v blatu;

- spremembe pri odvajanju blata, ki trajajo več kot tri tedne;

- nepojasnjena izguba telesne teže;

- ekstremna, nepojasnjena utrujenost;

- bolečina v trebuhu.

Pri mnogih ni jasnih znakov, a večje tveganje imajo ljudje, ki:

- so starejši od 59 let;

- imajo družinsko anamnezo kolorektalnega raka ali polipov;

- trpijo za vnetnimi črevesnimi boleznimi, kot je Crohnova bolezen;

- živijo nezdrav življenjski slog.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave