14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Simptomi, ki jih morate poznati, tudi če ste mladi

Rak debelega črevesa in danke je v zadnjih letih v upadu med starejšimi ljudmi, a raziskovalci v ZDA so odkrili nenavaden trend, da se pojavnost raka debelega črevesa in danke med mladimi povišuje. Preverite, kaj je možen vzrok za to in kateri so simptomi, ki jih morate poznati, tudi če ste mladi.

Hemoroidi
Ameriški raziskovalci so opazili povečano tveganje za razvoj raka debelega črevesa in danke med mladimi. Njihova raziskava je pokazala, da ima generacija X večje tveganje za razvoj te oblike raka kot predhodne generacije. (Foto: iStock)

Nova študija, ki je bila pred kratkim objavljena v strokovni reviji Journal of the National Cencer Institute, je pokazala, da je diagnoza rak debelega črevesa in danke v porastu med milenijci in generacijo X. Raziskovalci iz Ameriškega združenja za boj proti raku so analizirali podatke več kot 490.000 ljudi z rakom debelega črevesa in primerjali ljudi, ki so bili stari okoli 20 let v letih 1974–2013. Odkrili so, da so imeli ljudje, ki so bili rojeni v devetdesetih letih, dvakrat večje tveganje za raka debelega črevesa in štirikrat večje tveganje za raka danke kot ljudje, ki so bili rojeni v 50. letih.

Preberite še: Nevaren rak, ki je v Evropi v porastu med mladimi

''Zelo redko je, da se incidenca bolezni poviša tako veliko,'' je za Health.com povedala Andrea Cercek, gastrointestinalna onkologinja iz Memorial Sloan Kettering centra za zdravljenje raka.

Raziskovalci še ne vedo, kaj je razlog za povečano tveganje za razvoj te oblike raka, a imajo nekaj teorij. Ena od njih je, da se s povečano epidemijo debelosti povečuje tudi tveganje za razvoj kolorektalnega raka. ''Zelo verjetno je, da nekateri dejavniki tveganja, ki prispevajo k razvoju debelosti, kot so sedeč način življenja, slaba prehrana, velik vnos rdečega in predelanega mesa, nizek vnos mlečnih izdelkov, vodijo tudi do kolorektalnega raka,'' je dejala Rebecca Siegel, vodja epidemiologov v študiji. Nekateri raziskovalci raziskujejo tudi povezave med spremembami črevesnega mikrobioma in rakom, da bi odkrili, ali obstaja direktna povezava, je povedala dr. Cercek.   

Rak debelega črevesa
Kolonoskopija je pregled, ki išče polipe – predrakave spremembe, ki se jih še z lahkoto odstrani. Prav tako je to pregled, ki lahko razkrije tudi raka debelega črevesa ali danke. (Foto: iStock)

Zdravniki se zdaj sprašujejo, ali je starost za presejalne programe treba znižati, saj so trenutno te preiskave v ZDA in Evropi na voljo ljudem pri 50 letih. Povečana količina rutinskih pregledov po 50. letu je tudi razlog, da je količina raka debelega črevesa pri starejših ljudeh upadla, saj lahko s presejalnim programom, kot je v Sloveniji program SVIT, odkrijejo že predrakave spremembe in tako preprečijo nastanek raka.

Kljub vsemu Siegel in dr. Cercekova pravita, da je dobro, da poznamo znake kolorektalnega raka. Veliko teh simptomov je namreč lahko ignorirati ali jih zamenjati za kaj manj pomembnega. Še posebej mladi ljudje jih radi spregledajo, pravi dr. Cercekova: ''Mislijo, da ne gre za nič resnega in v resnici so preveč zaposleni s svojimi obveznostmi, da bi tem simptomom dali kakšno veljavo, zato jim raka običajno odkrijemo šele v pozni fazi.

Tu je nekaj simptomov, ki jih ne smete ignorirati:

1. Kri v blatu (ki je lahko svetlordeča ali temna);

2. Krvavitev iz danke;

3. Trebušni krči;

4. Spremembe v odvajanju blata – frekvenca odvajanja blata, oblika blata ali količina blata;

5. Nenehno zaprtje ali diareja;

6. Nepojasnjena izguba telesne teže.

Če se s temi simptomi spopadate več kot teden dni, je čas, da se pogovorite s svojim zdravnikom. Kolonoskopija je pregled, ki išče polipe – predrakave spremembe, ki se jih še z lahkoto odstrani. Prav tako je to pregled, ki lahko razkrije tudi raka debelega črevesa ali danke.

Da bi zmanjšali tveganje za razvoj kolorektalnega raka, uživajte zdravo prehrano, veliko sadja in zelenjave, vlaknin, in zmanjšate količino zaužitega rdečega in predelanega mesa. Tudi mleko se je izkazalo kot pomoč pri zmanjšanju tveganja za razvoj raka. Pomembna sta še redna telesna aktivnost in ohranjanje zdrave telesne teže.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave