13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Tanja iz Ljubljane: Rak je prišel prej, kot je običajno

Tanja Španić je imela samo 26 let, ko je dobila diagnozo raka dojk. To je veliko prej, kot je običajno. Sama pove, da je imela občutek, da so v bolnišnici vse ostale bolnice od nje trideset let starejše. Ta bolezen je res najpogostejša med 50. in 69. letom, kar pa ne pomeni, da se ne more pojaviti tudi prej. Zato Španićeva že mladim ženskam polaga na srce, da se začnejo redno samopregledovati.

Tanja je premagala raka dojk

Nalagam..

Rak
Tanja Španić (Foto: Damjan Žibert)

V zgornjem videoprispevku si lahko ogledate zgodbo danes 36-letne Tanje Španić, ki je lansko leto prevzela tudi vlogo predsednice Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna.

Rak se je pojavil, ko je začela poklicno pot kot mlada raziskovalka na Veterinarski fakulteti. Ko je zbolela, je že vedela, da Europa Donna obstaja, vendar pa ji je v tistem trenutku zadostovala podpora partnerja, družine in prijateljev. Vključila se je šele, ko je izvedela, da imajo tudi sekcijo za mlajše ženske. Teh v primerjavi s starejšimi bolnicami sicer ni prav veliko. Ni pa jih niti malo. Nekje med 60 do 70 novih primerov raka je na leto pri ženskah, ki so mlajše od 40 let, pove Tanja. A potrebujejo drugačno pomoč. Ženske, ki zbolijo, ko si šele ustvarjajo družino in kariero, imajo drugačne težave kot tiste, ki so si družino že ustvarile, prav tako so se najverjetneje že izživele na določenem kariernem področju oziroma so si našle nek vir prihodka. 

Kaj te nauči bolezen?

Bolezen vsekakor spremeni življenje, pravi Tanja, pa če te preseneti pri dvajsetih, štiridesetih ali šestdesetih. Od te točke naprej se začneš zavedati, da želiš živeti drugače. Ugotoviš, da je treba iskati lepe trenutke, da je treba skrbeti zase, da je treba denimo tudi najti službo, v kateri uživaš, pripoveduje Španićeva, ki je opustila delo raziskovalke na fakulteti in se posvetila Europi Donni.

"Kar je ključno pri takih društvih, je, da veš, da v tistem trenutku nisi sam," pravi. "Da so ženske, ki so šle čez to in ti lahko pomagajo s svojimi izkušnjami in nasveti. Seveda pri vsaki ženski bolezen poteka drugače, vsak jo tudi doživlja drugače, vendar pa so neke stvari skupne. Zato imamo različne skupine za psihosocialno podporo, veliko druženj, izobraževanj, izletov ... Skušamo bolnico podpreti na vseh korakih, nudimo tudi pravno in finančno pomoč. V zadnjem letu pa zelo intenzivno delamo tudi na pomoči svojcem obolelih, kajti tudi njim ni lahko. Prvič smo letos pripravili poletni vikend kamp za otroke obolelih mam, ki se ravno tako soočajo z velikimi stiskami ..." In letos so ustanovili še sekcijo, ki pomaga bolnicam z rakom rodil ter njihovim svojcem. Pomembna je zdravniška pomoč in podpora, toda ker se zdravniki soočajo z vse manj časa za vsakega bolnika, je veliko krat še toliko pomembnejši prispevek združenj, kot je Europa Donna.

Rak
Združenje Europa Donna, čigar predsednica je Tanja, bolnicam skuša nuditi čim bolj celostno podporo. Pomagajo tudi svojcem in otrokom bolnic. (Foto: Damjan Žibert)

Preberite si tudi zgodbo Vesne iz Radeč, ki je premagala raka jajčnikov. Pomoč je samoiniciativno poiskala tudi pri združenju Europa Donna, še preden je bila ustanovljena sekcija za bolnice z raki rodil ter njihove svojce. To pa zato, ker je imela pred desetimi leti raka dojk njena sestra. Četudi so težave, ki jih imajo bolnice z raki rodil drugačne, je zelo cenila tudi nekaj podpore in nasvetov, ki jih je tedaj dobila od bolnic z raki dojk. 

Kateri so prvi znaki raka dojk?

Rak dojk se deli na invazivnega in neinvazivnega, pišejo na strani Onkološkega inštituta. Neinvazivni rak nima klinične slike in ga večinoma odkrijejo z mamografijo. Pri invazivnem raku dojk pa običajno bolnica opazi trdo, grčasto in praviloma nebolečo zatrdlino. Lahko se pojavi tudi vdrta koža oziroma uvlečena bradavica. Zatipati je mogoče povečane bezgavke v pazduhi in nadključnični kotanji. Lahko se pojavi tudi kravav ali bister izcedek. Pri vnetni obliki raka se pojavi vneta koža.

Kako pravočasno odkriti raka dojke?

V program presejalne mamografije so ženske povabljene pri petdesetih. Udeležujejo se ga lahko do 69. leta starosti. To je obdobje, v katerem je največja verjetnost, da zbolijo. Rak je pred tem in po tem redkejši, a se prav tako lahko pojavi, zato je takrat nujno vsakomesečno samopregledovanje. Pri združenju Europa Donna so razvili aplikacijo za pametne telefone Breast Test, ki žensko pri tem vodi in jo na pregled tudi vsak mesec opomni. Do menopavze je priporočljivo, da je pregled vsak deseti dan po začetku menstruacije, kasneje si lahko ženska dan v mesecu izbere sama.

S samopregledovanjem je dobro začeti že v mladosti tudi zato, da dobro spoznamo, kakšne so naše dojke in zato hitreje vemo, če se kaj spremeni. Sprememba namreč ni vedno zelo očitna. Toda to, da jo pravočasno opazite, vam lahko reši življenje. Bolj kot je namreč napredoval rak, težje ga je zdraviti. V zadnjem času se smrtnosti zaradi raka dojk zmanjšuje, a še vedno je to bolezen, ki lahko povzroči tudi prezgodnje slovo od sveta.

Rak dojk
Z vsakomesečnim samopregledovanjem bi morale začeti že mlade ženske. (Foto: iStock)
Mamografija
Pri petdesetih so ženske povabljene v program presejalne mamografije. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 3
 
posojila386 06.07.2018 06:37:58
Financiranje in naložbe Pozdravljeni, jaz sem gospod Ivan Tomaslavič, poslovnež s slovenskim poreklom, a prebivam v Faso. Strinjam se, da vam pomagam v znesku od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
Frane Šajn 08.06.2018 11:13:48
Upam , da ga premga premlada je še za krtovo deželo!
ObjektivnaResnica 08.06.2018 08:02:19
Članki, kot je ta, zelo diskreditirajo množico deklet, ki tudi mlade prebolijo bolezen. Ne svetuje Španičeva, da se dekleta pregledujejo, temveč to svetuje stroka in vsaka posameznica, ki je bolezen premagala. Bodimo bolj smiselni pri novinarskem delu.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave