18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Revolucionarno! Razvili 10-minutni test za odkrivanje raka

Avstralski raziskovalci so razkrili 10-minutni test, ki lahko preprozna prisotnost rakavih celic kjerkoli v telesu, kaže nova raziskava. Gre za revolucionarni napredek, ki bo v prihodnosti lahko pomagal zgodaj odkriti raka, poroča CNN.

Rakava celica
10-minutni test je na več kot 200 različnih tkivih in krvnih vzorcih prepoznal rakave celice z 90 odstotno natančnostjo, pravijo strokovnjaki. Do sedaj so ga uporabili le za prepoznavanje raka dojke, prostate, črevesa in limfoma, a strokovnjaki menijo, da bi lahko podobne rezultate dobili tudi pri drugih tipih rakavih obolenj. (Foto: iStock)

Test so razvili po tem, ko so raziskovalci iz Univerze Queensland odkrili, da imajo nekatere oblike raka, ko jih potopijo v vodo, unikatno DNA strukturo. Test pa deluje tako, da odkriva prisotnost teh struktur, zaradi česar je test, ki so ga razvili strokovnjaki lahko ena izmed najbolj zgodnjih metod odkrivanja raka, kot jih poznamo do sedaj, pišejo strokovnjaki v strokovni reviji Nature Communications.

Preberite še: Simptomi, ki jih morate poznati, tudi če ste mladi

''Odkritje, da rakave DNA molekule oblikujejo popolnoma drugačno 3D nanostrukturo kot normalni DNA, ki kroži po našem telesu, je pomembno odkritje, ki nam je pomagalo razviti popolnoma nov pristop k odkrivanju raka, in sicer neinvazivno v kateremkoli tkivu, vključno s krvo,'' je zapisal profesor Matt Trau. ''To je privedlo do tega, da smo razvili poceni in prenosno napravo, ki jo bomo sčasoma lahko uporabili kot diagnostično metodo,'' je še dodal.

Kri
''Raziskovalci že dolgo iščemo podobnosti med rakavimi obolenji, da bi razvili diagnostično orodje, s katerim bi lahko prepoznali vse tipe raka,'' so zapisali profesor Trau in njegovi sodelavki Abu Sina in Laura Carrascosa v članku za akademsko spletno stran The Conversation.   (Foto: iStock)

Znanstveniki po vsem svetu se namreč trudijo pri iskanju novih metod, s katerimi bi hitreje odkrili raka, saj lahko zgodnja diagnoza poveča možnosti za preživetje in bolj učinkovito zdravljenje.

V začetku letošnjega leta so raziskovalci iz John Hopkins Univerze v ZDA sporočili, da so že razvili krvni test imenovan CancerSEEK, ki odkrije osem pogostih tipov raka. Test prepoznava prisotnost rakavih beljakovin in genskih mutacij v vzorcih krvi. Veliko več raziskav bo potrebnih, preden bo test dostopen za množično uporabo, a napredek znanosti je že danes neverjeten.

Kako deluje 10-minutni test za odkrivanje raka?

10-minutni test za odkrivanje raka, ki so ga razvili avstralski raziskovalci, sicer še ni bil uporabljen na ljudeh in potrebne bodo še velike klinične študije, preden ga bodo lahko preizkušali na pacientih, a do sedaj so raziskave obetavne.

Test je na več kot 200 različnih tkivih in krvnih vzorcih prepoznal rakave celice z 90 odstotno natančnostjo, pravijo strokovnjaki. Do sedaj so ga uporabili le za prepoznavanje raka dojke, prostate, črevesa in limfoma, a strokovnjaki menijo, da bi lahko podobne rezultate dobili tudi pri drugih tipih rakavih obolenj.

''Raziskovalci že dolgo iščemo podobnosti med rakavimi obolenji, da bi razvili diagnostično orodje, s katerim bi lahko prepoznali vse tipe raka,'' so zapisali profesor Trau in njegovi sodelavki Abu Sina in Laura Carrascosa v članku za akademsko spletno stran The Conversation.  

Rak spreminja DNA zdravih celic, zlasti pri porazdelitvi molekul poznanih kot molekule iz metilne skupine. Test pa prepoznava te spremembe vzorčenja, ko ga dodamo v raztopino, kot je voda.

''Z uporabo mikroskopa z visoko ločljivostjo smo opazili, da so rakotvorni DNA fragmenti zloženi v tridimenzionalne strukture v vodi. To se je razlikovalo od normalnega DNA tkiva v vodi,'' pojasnjujejo strokovnjaki v članku.  

V testu se uporabljajo zlati delci, ki se vežejo na DNA, ki ga je prizadel rak in ''lahko vplivajo na molekularno obnašanje na način, ki povzroča vidne spremembe barve,'' so dodali.

Naslednji korak ekipe avstralskih raziskovalcev je, da izvedejo klinične študije o tem, kako zgodaj je na ta način možno odkriti raka in ali se test lahko uporabi tudi za merjenje učinkovitosti zdravljenja. Preučujejo pa tudi še možnosti uporabe različnih telesnih tekočin za odkrivanje različnih vrst raka od zgodnjega do poznega stadija bolezni.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave