19.04.2018
LJ
25° / 8°
UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Srčno-žilni sistem 'Čudežna molekula', ki preprečuje srčno-žilne bolezni Noseča Noseči 29-letnici diagnosticirali neozdravljivega raka

To jo je skoraj stalo življenja ...

28-letna Danielle Dyer je solarij začela uporabljati kot 16-letnica. Nekoč je s svojimi prijateljicami celo tekmovala, katera bo imela bolj zagorelo polt. A pri svojih rosnih 20 letih je izvedela, da se spopada z najnevarnejšo obliko kožnega raka – malignim melanomom.

Zagorela polt
DAnielle Dyer je solarij obiskovala vse od svojega 16. leta starosti. Pod žarnicami je ležala tudi po 20 minut, trikrat na teden. Pri 20-ih letih pa izvedela, da trpi za najbolj nevarno obliko kožnega raka. (Foto: brunchnews)

Britanka Danielle Dyer iz mesta Southamton prizna, da je bila nekoč odvisna od solarija. ''Vsekakor sem bila odvisna od solarija. Spominjam se, da me je nekajkrat močno ožgalo, a sem si rekla: 'No ja, saj se bo spremenilo v rjavi ten,''' je povedala za britanski Mail Online. Danes mora nenehno nositi zaščitni faktor 50, tudi v zimskem času. Že manjša izpostavljenost sončnim žarkom bi lahko znova povzročila izbruh raka. ''Zagorela polt daje bolj zdrav videz, a danes ne morem več na sonce. Izučilo me je na najhujši možen način.''

Danielle je solarij uporabljala že v srednji šoli. Bila je svetlejše polti, takrat pa je bilo 'moderno', da si imel zagorel ten. Sprva je solarij obiskovala za 6 minut, leto dni kasneje, pri 17 letih, pa je pod žarnicami ležala tudi po 20–25 minut trikrat na teden. ''Ko prideš iz solarija, imaš včasih rahlo pordelo kožo. Sama sem prišla do točke, ko sem bila rdeča kot kuhan rak. Spominjam se, da sem imela kožo popolnoma opečeno, a sem čez dva dni kljub temu šla znova v solarij,'' pripoveduje. Starša nista odobravala njenega početja, a nista niti vedela, da je v solariju tako pogosto.''Mama mi je rekla, da ne bi smela toliko hoditi v solarij, a želela sem biti porjavela. Ko sem imela temnejšo polt, sem se počutila bolje,'' pove.

DOBRO JE VEDETI!

Da ne bi prihajalo do podobnih tragedij, so leta 2011 uporabo solarija na Otoku prepovedali za mlajše od 18 let. Razsikave so namreč pokazale, da imajo najstniki, ki uporabljajo solarij, kar dvakrat več možnosti za razvoj melanoma kot tisti, ki se niso nikoli na ta način izpostavljali UV žarkom. Bolj zgodaj mladostniki pričnejo z uporabo solarija, večje je tveganje za razvoj kožnega raka pred 40. letom starosti. Tisti, ki so solarij pričeli uporabljati pred 20. letom starosti, imajo 88 odstotkov večje tveganje za razvoj malignega melanoma kot tisti, ki ga niso nikoli uporabljali. V študiji so znanstveniki zaključili, da so ljudje do 25. leta starosti bolj občutljivi na nevarnosti UV sevanja, ki je v solariju veliko bolj intenzivna kot pri naravni sončni svetlobi.

 

Še naprej je redno obiskovala solarij, na družinskih počitnicah pa poležavala na plaži. A ko so se vrnili s počitnic na Tenerifih – takrat je bila stara 20 let – ji je mama rekla, naj si gre pregledati nenavadno znamenje na nogi. Ko je obiskala osebnega zdravnika, je bil ta takoj zaskrbljen. Znamenje je kazalo vse znake kožnega raka. Spreminjalo je barvo, zakrvavelo in srbelo. Napotil jo je k dermatologu, ki ji je znamenje odstranil in opravil biopsijo tkiva. Na mestu, kjer so ji izrezli znamenje je ostala velika brazgotina. A to ni bila najslabša novica. Rezultati biopsije so pokazali, da se spopada z najnevarnejšo obliko kožnega raka - malignim melanomon in da je bolezen že v drugi ali tretji fazi. ''Bila sem nekoliko prestrašena, a nisem vedela za kaj natanko gre. Bila sem mlada in si mislila, da mi nič ne more biti. Vprašal me je, ali uporabljam solarij. Zlagala sem se in rekla ne, a tam je bila tudi moja mama in povedala je resnico. Nato sem bila na predavanju o nevarnosti solarija. Takrat sem prvič pomislila, da sem si povzročila veliko škode. Od tedaj naprej nisem več uporabljala solarija. Beseda rak te vsekakor pretrese.''

Danielle je potrebovala še tri operacije, s katerimi so ji odstranili kožo okoli znamenja in bezgavke na desni strani v dimljah. ''Rak se še ni razširil na notranje organe, a se je pričel širiti, zato so mi za vsak slučaj odstranili tudi bezgavke,'' pojasnjuje.

Po operacijah so ji rekli, da je ozdravljena. Čeprav so za njeno tragedijo izvedele tudi njene prijateljice, so nekatere še naprej uporabljale solarij. ''Dokler se ne zgodi tebi, te ne skrbi. A moje prijateljice niso tako pretiravale kot jaz,'' priznava.

Sedaj je stara 28 let in dela kot kozmetičarka. Pri svojem delu druge opozarja o nevarnostih solarija, za katere sama ni vedela. Še vedno obstaja možnost, da se ji rak ponovi, saj je dolga leta škodovala svoji koži. Prav zato se mora popolnoma izogibati neposredni sončni svetlobi v poletnem času, poleg tega se s sončno kremo zavaruje tudi v zimskem času na predelih, ki so izpostavljeni soncu. Čeprav pravi, da so njene fotografije, na katerih je dobesedno 'zažgana', grozljive, pa je njen ideal lepote še vedno zagorela polt. Prav zato sedaj uporablja kremo za samoporjavitev. 

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
kajpavzdevek 21.01.2016 23:18:14
Država in izdelovalec Solarija naj plačata povzročeno škodo. Država zato ker dovoli solarjenje in izdelavo Solarijev, proizvajalec pa tud ker izdeluje nevarne izdelke. Stranka pa je zavedena in na žalost itak kaznovana z takim rezultatom.
Volgangeg 21.01.2016 17:31:43
men zgleda zažgana
murate 22.01.2016 05:36:29
Če bi vzela brener in plinsko flašo bi bil rezultat zelo podoben za manj denarja
Volgangeg 22.01.2016 13:11:34
ali pa ce bi sla v pecico bi se bolj prisparala
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave