17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

Šel na počitnice in nenadoma postal paraliziran

Oče treh otrok se sedaj bori za svoje življenje, potem ko je zaradi infekcije, ki jo je utrpel na Baliju, zbolel za redkim Guillain-Barré sindromom. Gre za sindrom, pri katerem imunski sistem prične napadati periferni živčni sistem bolnika in nenadoma nastopi paraliza telesa.

Craig Hardy
(Foto: gofundme.com)

Avstralec Craig Hardy se je junija letos vrnil s počitnic na Baliju, kjer je utrpel okužbo. Ko je prišel domov, se je spopadel s hudo drisko, bolečinami v trebuhu, stanje pa se je nenadno poslabšalo do te mere, da ni več čutil desne strani svojega telesa. Dokler je uspel priti v Avstraliji do bolnišnice Royal Perth je bil že popolnoma paraliziran, ni več mogel hoditi, govoriti in kasneje celo dihati. Zdravniki so mu diagnosticirali Guillain-Barré sindrom (GBS) - redko motnjo, pri kateri imunski sistem prične napadati periferni živčni sisitem, kar povzroči paralizo. Včasih celo celega telesa.

Craig Hardy
(Foto: Facebook)

Trenutno lahko Craig premika le svojo glavo in vrat, a fizioterapevti pravijo, da bo potreboval še nekaj let za popolno okrevanje. GBS je pogosto posledica infekcijske bolezni, kot je okužba dihal ali trebušna gripa. Gre za redek sindrom, ki prizadene 1 na 100 000 ljudi in na leto zabeležimo le okoli 20 000 primerov, kažejo podatki avstralskega nacionalnega inštituta za nevrološke bolezni in kap.

Ko se pojavijo prvi simptomi GBS-ja, se stanje pacienta običahno slabša okoli dva tedna, nato pa se prične počasi izboljševati. A tako se ni zgodilo pri Craigu, saj je trenutno že tri mesece hospitaliziran. Craig je že takoj na začetku padel v komo. ''Njegovi notranji organi so pričeli odpovedovati, priklopili so ga na ventilator in moralo so mu narediti traheotomijo,'' je za news.com.aus. povedala sorodnica Deborah Hardy. ''Končno so nato potrdili, da je šlo za GBS in vsi so začeli preiskovati, kaj sploh je to. Niti eden od nas še ni slišal za to.''

Čeprav Craig sedaj ni več v komi, le s težavo govori in komunicira tako, da piše po tabli ali mižika z očmi. ''Vsega se popolnoma zaveda, a se ne more premakniti. Njegov um je 100 odstoten, a je ujet v svojem telesu. Tako je, kot bi ga pokopali živega,'' je še dejala. Še en simptom, ki se je pojavil, je bil, da so mu pričela odpovedovati pljuča in je imel občutek, kot da se utaplja.

Njegovo okrevanje lahko traja več let, a pri 30 odstotkih pacientov ostaja šibkost v telesu ali mravljinčenje v rokah in nogah še leta kasneje. Zdravila za GBS ne poznamo, obstajajo pa možna zdravljenja, ki blažijo simptome bolezni, vključno z intravenozno imunoglobulinsko terapijo.

Ko bolnik razvije GBS, prične imunski sistem proizvajati škodljiva protitlesa, ki napadejo živčevje. Intravenozna imunoglobinska terapija pa je ustvarjena iz donirane krvi in vsebuje zdrava protitelesa, ki blokirajo škodljiva in preprečujejo nadaljnjo škodo.

Kljub vsemu družina sedaj upa, da bo Craig popolnoma okreval in da mu bo to uspelo že z dve leti trajajočo intenzivno fizioterapijo in rehabilitacijo. ''Craig je od nekdaj trdo delal in bil je predan svoji družini. Naredil bo vse za druge ljudi, je zelo zabaven in močen moški, zato je dobil tudi vzdevek 'skala'. Kljub temu je dobrega srca,'' je še dejala. Prav zato vsa družina upa, da bo čim hitreje in čim bolje okreval.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
 
hladnajesen 09.09.2018 20:42:27
Upam in želim mu, da se pozdravi!
 
RamzesII 09.09.2018 19:33:53
In kako ali kje je staknil to infekcijo, le kje je lazil.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave