21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Simptomi, ki kažejo na bolezen ščitnice

V Sloveniji se z boleznijo ščitnice spopada od 200 do 300 tisoč ljudi. Najpogostejše obolenje je avtoimunsko obolenje ščitnice Hashimotov tiroiditis, ki se navadno pojavi pri ženskah okrog 50 do 60. leta starosti, lahko tudi prej. Ker imajo bolezni ščitnice najrazličnejše simptome, je nanje pravzaprav treba pomisliti in se testirati.

Ščitnica
Bolezni ščitnice so v porastu tako pri nas kot v svetu, dolgotrajne motnje delovanja ščitnice pa lahko privedejo do srčno-žilnih bolezni in celo smrti, zato je pomembno, da bolezen prepoznate. (Foto: Thinkstock)

Težave s ščitnico so lahko tako majhne, da jih posameznik dolgo časa sploh ne prepozna. A sčasoma se lahko razvijejo v vse večje. Nenehna utrujenost, prehitro bitje srca, izpadanje las in spremembe mesečnega ciklusa je le nekaj težav, ki lahko kažejo na težave s ščitnico. Ali so ti simptomi res posledica obolenja ščitnice, lahko osebni zdravnik preveri preprosto s krvnim testom. Če ta pokaže na nepravilno raven ščitničnih hormonov, vas napoti k tirologu, kjer z ultrazvokom in drugimi pregledi bolj natančno preverijo, kaj se dogaja s to majhno žlezo v obliki metulja. Gre za žlezo z notranjim izločanjem, ki je na našem vratu in je odgovorna za izločanje hormonov. Bolezni ščitnice so v porastu tako pri nas kot v svetu, dolgotrajne motnje delovanja ščitnice pa lahko privedejo do srčno-žilnih bolezni in celo smrti, zato je pomembno, da bolezen prepoznate. Bodite pozorni na naslednje simptome.

Hujšanje
Nepojasnjeno hujšanje ali pridobivanje kilogramov je lahko znak bolezni ščitnice. (Foto: Thinkstock)

Spremembe na koži

Ščitnica nadzoruje videz kože, zato ob težavah s ščitnico lahko opazite spremembe na koži. Če ščitnica deluje prekomerno (hipertiroidizem), lahko koža postane bolj gladka in tanka ali nasprotno bolj hrapava. Prekomerno delujoča ščitnica namreč vpliva tudi na vlago v koži. Poleg tega se lahko poveča rdečica obraza in rok, medtem ko ženske s premalo delujočo ščitnico (hipotiroidizmom) delujejo v obraz nekoliko bolj bledo. Včasih zaradi težav s ščitnico telo ne more pretvoriti karotena v vitamin A, zaradi česar koža deluje nekoliko oranžno rumenkasto. 

Hujšanje in pridobivanje kilogramov

Ščitnica je žleza, ki s pomočjo izločanja hormonov uravnava tudi presnovo in apetit. Če deluje prekomerno, lahko povzroči hujšanje, ne da bi si to želeli. Če deluje premalo, pa upočasnjuje presnovo in jača apetit, s tem pa prihaja do nenačrtovanega pridobivanja telesne teže.

Vroče in mrzlo

Vpliva tudi na številne preostane običajne procese v telesu. Če je ščitnica prekomerno aktivna, te procese pospešuje, zaradi česar lahko pacientu kaj hitro postane vroče. Prebudi se lahko popolnoma preznojen in čuti hitrejši utrip srca. Po drugi strani pa premalo delujoča ščitnica lahko povzroči, da nas ves čas zebe, saj je naša presnova upočasnjena. Prav tako tudi drugi procesi v telesu.

Slabo počutje

Nepravilno delujoča ščitnica močno vpliva tudi na naše počutje. Če je hiperaktivna, lahko prinaša občutke tesnobe, močnejša čustva in psihozo. Slabše delujoča ščitnica pa lahko privede do depresije in občutkov obupa. Hipotiroza lahko prinese tudi nekatere kognitivne težave, kot so slabše pomnenje in upočasnitev motoričnih sposobnosti. Občutek, kot da ste nekoliko omotični in imate premalo energije.

Nespečnost
Tako prekomerno delujočo kot premalo delujočo ščitnico spremlja nenehna utrujenost. (Foto: Thinkstock)

Utrujenost

Obe obliki bolezni ščitnice pa imata en skupen simptom – nenehno utrujenost. Pri premalo delujoči ščitnici je bolnik večkrat utrujeno in zato nima dovolj energije, da bi telovadil. S tem pa postaja vse bolj in bolj utrujen in brez kondicije. Prekomerno delujoča ščitnica pa privede do pretirane aktivnosti, zaradi česar lahko svoj organizem preveč obremenimo in postanemo kronično utrujeni.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 10
 
Dakilla84 23.03.2016 22:50:38
Mene pa samo zanima ali bi bil lahko vzrok da mi je najprej vroče 5 min za tem pa mi je čisto normalno ali pa celo hladno problem z ščitnico ali čem drugim Hvala
 
Larissa13 18.02.2016 20:43:15
Ko sem zbolela za ščitnico pred 26 leti, sem se zredila za 20 kil v nekaj mesecih. Dobila takrat vobelon, ki je bil mnogo boljši kot sedaj etirox, ker ima to drugo zdravilo več stranskih učinkov, kot prvo zdravilo, je pa cenejše... in pri zavarovalnici se vedno konča. Je pa nekaj zanimivo... če ti delajo test v ZD ali v bolnišnici, testi se razlikujejo. ( iz lastnih izkušenj )
 
prekomeje 17.02.2016 18:14:09
90 % Slovencev imamo te simptome, A bo zdravstvo zdrzalo?? Cakalna doba???
Janez Novak 1 17.02.2016 14:56:40
V našem zdravstvenem sistemu je Blazno težko izsiliti test krvi. Da te pa zdravnik pošlje tirologu, ga moraš pa že podkupiti. Čakanje na ultrazvok vratu je pol leta. To še ni pregled Ščitnice. To je nepotrebna vmesna instanca.
Janez Novak 1 17.02.2016 15:06:26
Lahko pa vse skupaj plačaš in gre takoj. Toliko o našem gnilem zdravstvenem sistemu.
Janez Novak 1 17.02.2016 15:10:41
Da bi pa objavili seznam vseh prostih kapacitet in prijavo preko spleta z spletno napotnico je za naše zdravstvo znanstvena fantastika. Privat mešetarjenje zdravnikov z prijateljskimi ponudniki je pri nas na prvem mestu!
NightStalker 17.02.2016 16:54:36
ni res, jaz sem samo šel do svojega osebnega zdravnika zaradi preventivnega pregleda ščitnice in me je takoj naročila za naslednji dan za test krvi in sem imel zvečer že rezultate in to je bilo prejšnji teden... kar se tiče ultrazvoka vratu, sem ga dobil v treh mesecih od napotitve osebnega zdravnika, kar je pomenilo en mesec čakanja za pregled pri specialistu v kliničnem centru in dva meseca čakanja na vrsto za ultrazvok
Janez Novak 1 17.02.2016 17:16:28
Kdaj je to bilo? Meni se dogaja to sedaj. Slikanje vratu imam 1.7.2016 v UKC
jankoa 17.02.2016 18:59:39
Imaš srečo.
Nataša Pušnik 17.02.2016 20:05:03
Jaz sem morala iti na op poseg zaradi debelosti in šele takrat sem opravila preiskave za ščitnico, ki so pokazale težave s ščitnico. Kajti osebna zdravnica me kljub temu, da sem ji ves čas govorila o težavah in da me naj pošlje na preiskave, ni hotela poslati na preiskave. Tako, da imam tudi slabe izkušnje.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave