20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Skoraj polovica žensk je nenehno izčrpanih

Skoraj polovica žensk je nenehno izčrpanih, je pokazala zadnja britanska raziskava. Kljub temu mnoge ne poiščejo zdravniške pomoči, a preprosto domnevajo, da je utrujenost del odraslega življenja. Utrujenost je lahko posledica slabega spanca, včasih pa tudi zdravstvenih težav, kjer zdravnik lahko pomaga.

Nespečnost
Skoraj polovica žensk je nenehno izčrpanih, je pokazala zadnja britanska raziskava. (Foto: Thinkstock)

V zadnji britanski raziskavi YouGov, v kateri je sodelovalo 4100 odraslih, je kar 46 odstotkov žensk dejalo, da imajo težave s spanjem. Pokazalo se je tudi, da se ženske pogosteje kot moški prebujajo ponoči. 6 od 10 žensk trdi, da so čez dan zaradi utrujenosti veliko bolj razdražene in težje opravljajo vsakodnevne naloge. ''Ženske pogosto menijo, da je izčrpanost le del sodobnega življenja, a v resnici gre lahko za kaj bolj resnega,'' je za britanski Mail Online povedal profesor John Stradling, strokovnjak za spanje iz Oxford univerze.

Vzrokov za utrujenost je lahko veliko. Lahko gre za pomanjkanje spanja, lahko pa so vzrok hormonske spremembe, ki se pojavijo med nosečnostjo ali pri ženskah v menopavzi. Bolj resna težava je lahko tudi spalna apneja - ta povzroča smrčanje in nevarno začasno prenehanje dihanja, ki moti kvaliteto spanca in prinaša močno utrujenost naslednji dan. tako spalno apnejo kot nepravilno delovanje ščitnice lahko zdravniki zdravijo.  ''Če spalne apneje ne zdravimo, se močno zmanjša kvaliteta življenja ženske in stanje lahko vodi do resnih zdravstvenih težav, kot sta srčni infarkt in kap,'' je pojasnil profesor. Simptomi spalne apneje so poleg smrčanja in nespečnosti še sindrom nemirnih nog, utrujenost, depresija, glavoboli in bolečine v mišicah. ''Številne ženske se ne zavedajo, da se spopadajo s spalno apnejo, kar pomeni, da ne prejmejo zdravniške pomoči in zdravljenja, ki ga potrebujejo. Zato je pomembno, da se s svojim osebnim zdravnikom pogovorijo o težavah s spanjem, če jih imajo. Hitreje, kot odkrijemo to težavo, bolje je,'' je še dejal. Nenehna utrujenost je lahko tudi posledica bolezni ščitnice in nekaterih drugih zdravstvenih stanj.

Ste vedeli, da pomanjkanje spanja poveča tudi tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 pri ženskah srednjih let? Harvardska študija, v kateri je sodelovalo 59 000 žensk srednjih let, je pokazala, da imajo ženske, ki spijo manj kot 6 ur na dan, večje tveganje za diabetes. Prav zato je pomembno, da odkrijete vzroke utrujenosti in jih skušate odpraviti.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 19
 
akmtl 31.01.2016 22:29:53
zakaj objavljate britansko študijo? kaj ima to s slovenkami?!? koliko jih je zaposlenih v britaniji in koliko v sloveniji? oz še boljše-koliko bi jih pri nas delalo, če bi le bile službe???? v britaniji so službe za vsakim vogalom! in ne mi z dohtarji, vsaj ne z našimi!!! zdravnika ne moreš prositi,da se ti pregleda kri, ker se ti ne bo, pa se lahko komaj priplaziš do njega.ščitnica? kolikokrat sem imela težave, pa nisem vedela, da zaradi ščitnice! kar bi se ugotovilo z eno rutinsko preiskavo krvi!!!! vsa leta so me že na vratih odpravili, zaradi usranih 20 evrov ( če plačaš samoplačniško), meni se pa še sanjalo ni, da bi lahko bila ščitnica, ker bi si sama plačala odvzem
 
BŠK 31.01.2016 12:01:28
In kaj se vsemu temu čudite?
abigail 29.01.2016 14:11:48
Sploh ni cel problem, da je vsaj polovica žensk nenehno izčrpanih, je samo del problema, ker je vsaj tri četrtine vsega človeštva preveč izčrpanega na račun brezdelne elite. Globalni sistem, ki se širi iz zahoda na cel svet, nas je pripeljal do tega. Zato je tudi velikanski porast kriminala, nasilja, odvisnosti od antidepresivov in drugih drog, podaljševanje življenjske dobe z drogami, kar je spet samo ena nova oblika nasilja, naraščanje hrupa, svetlobna onesnaženost poleg smoga... Tako to izgleda, če pogledamo bolj na široko, če se pa usmerimo na ožje probleme, pa verjetno res najprej izstopimo bolj občutljive in senzibilne ženske, čeprav so moški tudi izčrpani pa jih na žalost še zmeraj vzgajamo tako, da ne smejo stokati kot ženske, lahko pa več spijejo... Pa kje je kdo, ki bo prekinil ta grozni začarani krog in naredil cel sistem bolj človeški?????
 
kundalinigirl 28.01.2016 21:03:01
Ja,seveda so ženske izčrpane,sploh če imajo družino in morajo potem,ko pridejo iz službe vse postoriti same,mož/partner jim ne pomaga nič. Sam leži na kavču,gleda tv in pije pivo ali se dobi na kavi po službi s kako sodelavko ali še kaj drugega. :) Ženska v večini primerov zmeraj takratko potegne.
CrniSokol 28.01.2016 21:42:25
Stereotipi..Jaz sem popolnoma neodvisen. Znam pomivat, kuhat, pospravljat, servisirat avto, programirat..vse od a do ž. Tud makeup ti znam uštimat, te sfrizirat, ornk nategnit, pa krast tud znam pa to..hehe
takje 28.01.2016 21:42:39
Ne jamraj, prej bi razmišljala. Moški izbiramo, ženske izberete!!
takje 28.01.2016 21:43:43
PS: komentar namenjen @sexybejba86.
userData 28.01.2016 22:23:18
Članek sploh nima povezave s tem kar ti govoriš. Ženska nastrojenost proti moškim, le kaj imaš od tega??? Sicer sem takoj vedel, da boš komentirala :D, ker pač sovražiš moške. Niso vsi isti! Če malo pogledamo zgodovino, lahko vidimo, da so moški umirali mlajši, zakaj? Ker so opravljali predvsem napornejša, nevarnejša in zdravju škodljivejša dela kakor ženske. Dandanes se pa ženske pritožujejo, ker njihov fant ne kuha, čisti, lika in pere perilo. Kljub temu, da on skrbi za dohodek (večina žensk je itak brezposelnih), servisira avto in skrbi za ostale stvari pri hiši. Za moje pojme je najbolj prav, da se delo deli, ampak je nekako jasno, da manj fizično naporna dela izvaja ženska. V glavnem na obeh straneh se najdejo taki, kot jih ti omenjaš, tako ženske kot moški. Imam pa občutek, da se fantje dosti manj pritožujejo, menda delajo to z veseljem in jim ni težko, še malo več skuhati, pospraviti kot če bi bili sami ali oprati nekaj več perila. Pri nas je naprimer oče bil veliko več z nami otroci, mati jaz nisem praktično sploh poznal, do njegove smrti. Je pa še ena izbira,da ste samske, saj vas noben ne sili!
kundalinigirl 30.01.2016 00:54:28
@userData: Najbolj pravilno je, da si obadva razporedita ta opravila v gospodinjstvu ko prideta iz službe,to je še najbolj pravično. Ne pa,da dela samo moški ali samo ženska. :) @ČrniSokol: Takšni neodvisni moški so mi všeč. ;)
ni_mi_vse_eno 28.01.2016 20:40:06
Če hočete stereotipe vsi moški ležijo na kavču, gledajo televizijo, pijejo pivo in se nažirajo. Ženske pa poštimajo otroke, skuhajo, perejo, pomivajo. Ni zatonj pregovor, da ženska drži tri vogale v bajti. Vesel sem za pomivalni in pralni stroj, na roke - čeprav je včasih zanimivo, zna biti zelo dolgotrajno in enolično. :)
kundalinigirl 28.01.2016 21:03:32
Točno tako.
userData 28.01.2016 22:32:21
Ali pa tista, da so moški boljši kuharji, v čem so pa potem ženske sploh boljše? ;)
maneno48 29.01.2016 08:06:48
če galunić dela anketo so dedci najboljši !
ni_mi_vse_eno 28.01.2016 20:29:42
Boli jih glava, Karla pa boli džoko. Če Ljudmile ne bi bolela glava, potem Karla ne bi bolel džoko. :)
 
tomi.passion@gmail.com 28.01.2016 18:16:19
SKORAJ POLOVICA ŽENSK NENEHNO JAMRA. NIKOLI JIM NI PRAV. VČASIH SO BILE DOMA IN SO IMEL ČASSA NA PRETEK, JIM NI BILO PRAV. DANES DELAJO, JIM ZOPET NI PRAV. SPLOH NE VEM ZAKAJ SE TOLIKO UKVARJAMO Z ŽENSKAMI, SAJ JIM ITAK NIKOLI NE BO PRAV.
kajenje je zdravo 28.01.2016 14:48:45
Ja, to je res ena čudna bolezen. Simptomi se pojavjo, ko je treba kuhat in pospravlat, izginejo pa takoj, ko nažicajo dnar za štacuno s kakimi hretenskimi čevli, v kterih ne znajo hodit.
kajenje je zdravo 28.01.2016 17:10:23
iz plusov in minusov je razvidno, da na tem portali visi20% decov in 80% procentov kur ženskega spola
userData 28.01.2016 22:25:37
Seveda, ker imajo več časa.
aljoteam 28.01.2016 23:36:54
Normalen moski ti je dal minus.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave