20.09.2018
LJ
26° / 15°
Česen Naturopatski nasveti za lažji prehod v jesen Telefon Kaj se zgodi, ko ves čas gledate v telefon? Starejši Kako ohraniti mlade možgane? Ana Klašnja Ana Klašnja razkrila, kako skrbi za vitko in zdravo telo

Soda bikarbona: 6 načinov, kako jo lahko uporabite

Blaži posledice opeklin, zgago, odpravlja neprijeten vonj

Ali res obstaja čudežni proizvod, ki ga imate tam nekje zadaj v kuhinjski omari in se mu reče soda bikarbona? Je zelo poceni, hkrati pa nadvse uporaben? Da, obstaja in uporabite ga lahko za slab zadah, čiste bele zobe, nekatere zdravstvene težave in celo pranje perila.

Soda bikarbona
Škatljico belega prahu sode bikarbone, ki je popolnoma čist natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3), lahko kupimo v vsaki trgovini za manj kot en evro. Zato predstavlja res poceni in uporaben proizvod. (Foto: iStock)

Sodo bikarbono pogosto uporabljamo za peko, saj je odlično sredstvo za rahljanje in vzhajanje testa, dodamo jo lahko tudi v palačinke ali jajčno zmes za omlete. Odlična je za temeljito pranje sadja in zelenjave, saj učinkovito odstranjuje umazanijo, parazite, vosek in pesticide. Uporabljamo jo lahko tudi kot ekološko čistilo za čiščenje kuhinjskih površin, pribora, pomivalnega korita. Odlična je za odstranjevanje vodnega kamna v pomivalnem stroju, hranimo pa jo lahko tudi v hladilniku, da se znebimo slabega vonja v njem.

Potenje
Če bi se radi izognili parabenom in aluminiju, ki jih najdemo v številnim deodorantih in antiperspirantih, si lahko pomagamo tudi s sodo bikarbono. (Foto: iStock)

Škatlico belega prahu sode bikarbone, ki je popolnoma čist natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3), lahko kupimo v vsaki trgovini za manj kot en evro. Zato predstavlja res poceni in uporaben proizvod. Poleg številnih načinov, kako jo lahko uporabimo v gospodinjske namene, je postala tudi del naše redne higiene.

Preberite še: Preprost način, da s sadja in zelenjave odstranite pesticide

1. Naravni deodorant

Če bi se radi izognili parabenom in aluminiju, ki jih najdemo v številnim deodorantih in antiperspirantih, si lahko pomagamo tudi s sodo bikarbono. Ščepec sode bikarbone vmešajte v vodo in mešanico uporabite kot naravni deodorant. Lahko pa preprosto tudi nanesete nekaj suhe sode bikarbone direktno pod svojo pazduho.

2. Piki insektov

Nanesite mešanico vode in sode bikarbone na predel, kjer vas je pičil insekt, da bi ublažili srbečico. Lahko skušate tudi suh prašek vtreti v svojo kožo. Na ta način boste učinkovito ublažili srbečico, saj soda bikarbona učinkovito umiri blažje iritacije kože, tako da nevtralizira toksine in dražeče snovi na površini kože.

Komar
Nanesite mešanico vode in sode bikarbone na predel, kjer vas je pičil insekt, da bi ublažili srbečico. (Foto: Thinkstock)

3. Zgaga, prebava

Večina antacidov, ki jih kupimo v lekarni, vsebuje neko obliko bikarbonata. Kuhinjska soda bikarbona deluje tako, da takoj nevtralizira želodčno kislino in ublaži bolečino ob zgagi ali prebavnih težavah zaradi povišanega nivoja kisline.

Marina Zakič
''Soda bikarbona lahko pomaga pri lajšanju akutnih težav s kislino (gastritis/GERB oz refluks), če se tega poslužimo občasno, naj ne bi imeli večjih težav, ampak gastroenterologi odsvetujejo uporabo na dolgi rok (kot "zdravilo" za reševanje te težave), ker lahko povzroči slabost, prebavne težave in tudi nastanek razjed,'' pojasni dietetičarka Marina Zakić. (Foto: osebni arhiv)

Pripravek za blaženje zgage je običajno pripravljen iz polovice čajne žličke sode bikarbone in polovice kozarca vode. Mešanico spijete lahko vsaki dve uri, a ne vzemite več kot sedem polovic čajnih žličk sode bikarbone v 24 urah ali več kot treh polovic čajnih žličk, če ste starejši od 60 let.

A pozor!!! Ta pripravek lahko spijete le, če se z zgago spopadate občasno. Ne pa, če gre za kronične težave! V tem primeru se posvetujte z osebnim zdravnikom. Prav tako ne smete zaužiti prekomerne količine sode bikarbone, saj lahko privede do resnega neravnovesja elektrolitov in kislinsko-bazičnega ravnovesja.

Komentar dietetičarke Marine Zakić:

''Soda bikarbona lahko pomaga pri lajšanju akutnih težav s kislino (gastritis/GERB oz refluks), če se tega poslužimo občasno, naj ne bi imeli večjih težav, ampak gastroenterologi odsvetujejo uporabo na dolgi rok (kot "zdravilo" za reševanje te težave), ker lahko povzroči slabost, prebavne težave in tudi nastanek razjed. Vsebovala naj bi tudi kar visoke doze natrija - sol in povzročala dodatne težave pri situacijah, kjer je treba omejiti vnos soli zaradi drugih stranskih učinkov: ledvični in jetrni bolniki, hipertenzija ipd. Prav tako so lahko nezaželene interakcije z jemanjem drugih zdravil, recimo aspririn ipd.''

"Skratka, sodo bikarbono bi se lahko uporabilo kot nek začasni blažilec težav, a vsekakor ni dolgoročna rešitev. Nosečnice naj ne jemljejo sode bikarbone pred  posvetom z zdravnikom, prav tako so vprašljivi otroci."

4. Nega stopal

Dodajte svoji kopeli za noge tri čajne žličke sode bikarbone in vanjo potopite svoja stopala. Na ta način boste poskrbeli za piling stopal in lepšo kožo. Dodate lahko še nekaj kapljic jabolčnega kisa in si privoščite tudi kopel celega telesa.

Kopel
Za blaženje bolečin ob sončnih opeklinah si lahko v kopel z mlačno vodo dodate nekaj žličk sode bikarbone. (Foto: iStock)

5. Čiste roke

Vmešajte tri čajne žličke sode bikarbone v vodo in si tako pripravite naravno čistilo za roke. Na ta način boste na povsem naraven način odstranili umazanijo s svojih rok in nevtralizirali neprijeten vonj.

6. Blaži bolečine ob sončnih opeklinah

Dodajte 1/2 sode bikarbone za peko v mlačno vodo v kopeli in se namočite v njej. Ko pridete iz kopeli, naravno osušite kožo, da bo soda bikarbona dlje časa ostala na površini kože. Pomagala bo ublažiti bolečino kože, ki je nastala zaradi sončnih opeklin.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Gobe

Radi nabirate gobe?

Uporabne povezave