13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Spoznajte bolezen, ki jo je prebolela 'razočarana gospodinja'

56-letna ameriška igralka Marcia Cross, ki je prepoznavna po vlogi v seriji Razočarane gospodinje, je razkrila, da trenutno okreva po analnem raku ali raku zadnjika – boleznijo, zaradi katere je leta 2015 umrla tudi igralka Farrah Fawcett. Preverite, za kakšno bolezen gre in kako pogosta je.

Marcia Cross
Marcia Cross je na svojem Instagramovem profilu prejšnji teden objavila fotografijo, na kateri je razkrila, da je hvaležna in srečna, da je živa, a da je nekoliko žalostna, ker so ji zaradi zdravljenja raka izpadli lasje. (Foto: Profimedia)

Marcia Cross je na svojem Instagramovem profilu prejšnji teden objavila fotografijo, na kateri je razkrila, da je hvaležna in srečna, da je živa, a da je nekoliko žalostna, ker so ji zaradi zdravljenja raka izpadli lasje. Pozneje je pojasnila, da je raka prebolela in da se trenutno počuti zdravo. Marcia je zbolela za rakom zadnjika, ki je bolezen, ki navadno prizadene ženske v poznih 50. in 60. letih. Rak zadnjika je ista bolezen, ki je v 62. letu starosti leta 2015 vzela življenje tudi igralki Farrah Fawcett.

Farrah Fawcett
Rak zadnjika je ista bolezen, ki je v 62. letu starosti leta 2015 vzela življenje tudi igralki Farrah Fawcett. (Foto: Profimedia)

Ko je Crossova objavila svoj zapis, se je na Googlu v trenutku povečala količina iskanih informacij o analnem raku, ki ga pogosto zamenjamo z drugimi oblikami raka, kot je rak črevesa ali rak danke.

Kakšna je razlika med rakom črevesa, danke in zadnjika?

Čeprav gre za različne oblike raka, lahko zbolimo za kombinacijo enega ali drugega raka. Rak debelega črevesa in rak danke (rektuma) se začneta navznoter in se razvijeta iz žleznega tkiva. Velika razlika med tema oblikama raka in rakom zadnjika je, da se rak zadnjika razvije zunanje in se razvije v skvamoznih celicah, ki so večinoma kožne celice. Rak zadnjika je edini od vseh treh oblik raka, ki je povezan z okužbo z virusi HPV.

Preberite še: Z virusi HPV se okuži kar 50 % Slovencev

V dveh tretjinah se z rakom zadnjika spopadajo ženske in približno 80 odstotkov teh je v 60. letih. Največji dejavnik tveganja za razvoj raka zadnjika so analni spolni odnosi in okužba z virusi HPV – najpogostejšo spolno prenosljivo boleznijo, s katero se spopade enkrat v življenju skoraj vsak odrasel človek in je povezana z več različnimi oblikami raka.

Ker za okužbo z virusi HPV ne poznamo zdravila, lahko pa se cepimo in se zavarujemo pred njimi, je pomembno, da imamo močan imunski sistem, saj je le imunski sistem tisti, ki nam pomaga pri prebolevanju okužbe z virusi HPV. Prav zato oslabitev imunskega sistema predstavlja velik dejavnik tveganja za razvoj raka. Kajenje je eden od dejavnikov, ki močno zmanjša delovanje imunskega sistema, in zato predstavlja veliko tveganje za razvoj te oblike raka. Prav tako ljudje, ki so okuženi z virusom HIV, ki oslabi imunski sistem. Tudi analne fisure – razpoke zadnjika, lahko povečajo tveganje za razvoj te bolezni.

Kakšni so simptomi?

Samo polovico raka zadnjika zdravniki odkrijejo v zgodnji fazi, ko je bolezen dobro ozdravljiva. Prav zato je stopnja preživetja relativno nizka – 67 odstotkov ljudi živi še pet let po diagnozi. Eden od petih pacientov nima nikakršnih simptomov. Tisti, ki jih imajo, se spopadejo z naslednjimi znaki:

- krvavitev iz zadnjika ali danke;

- bolečina na analnem predelu;

- velika tvorba na analni odprtini;

- srbečica analnega predela;

- spremembe v odvajanju blata;

- zoženje blata;

- izcedek iz anusa;

- otekle limfne žleze v analnem predelu.

Hemoroidi
(Foto: iStock)

Kako ga zdravimo?

Rak zadnjika lahko zdravijo operativno, z radioterapijo ali kemoterapijo.

V fazi 0, še preden se kam razširi, je operacija prva izbira, saj z njo odstranijo rakave celice.

V fazi 1 in 2 – če je tumor majhen, je mogoča operacija, ki ji sledita kemoterapija in radioterapija. Če operacije ne moremo narediti, ne da bi poškodovali analni sfinkter, je radioterapija navadno prva izbira.

Po 2 fazi – radioterapija in kemoterapija.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave