12.12.2018
LJ
/ -3°
Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Infrardeča savna Blaži kronične bolečine, izboljšuje pretok krvi, izloča toksine iz telesa ... Annie McManis Še sama ne more verjeti, kaj ji je uspelo

Auč, srbi, peče! Kako si pomagati ob piku žuželk?

Poleti smo bolj izpostavljeni pikom komarjev, čebel, os ali ugrizom klopa. Če bomo poletje preživeli na morju, nas lahko ožge tudi meduza ali ugrizne kača. Dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med piše, kako ravnati v teh situacijah.

Komar
Piki komarjev so lahko izjemno neprijetni in srbeči. Kljub temu nikar ne praskajmo kože, ampak jo pustimo, naj se srbečica umiri. (Foto: iStockphoto)

Komarji

Samčki nas pustijo na miru, nevšečnosti nam povzročajo le samičke. Poleti nam nagajajo klasični komarji, tisti, ki pikajo po sončnem zahodu in v zadnjih letih tigrasti komarji, ki napadajo tudi podnevi. Pred piki se lahko ubranimo na več načinov: bivalne prostore je dobro zaščititi s primernimi mrežami, v naravi pa je najprimernejša zaščita uporaba repelentov, ki jih nanesemo na kožo in oblačila. Med drugim so na voljo tudi insekticidi, s katerimi preprečujemo vstop insektov v prostore.

Metka Adamič
Dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med., piše, kako ravnati ob pikih ali ugrizih neprijetnih žuželk in insektov. (Foto: Košir Gumilar)

Le-ti so strupeni, zato jih ne priporočamo za zaprte prostore, še zlasti za otroške sobe. Pred »malimi vragi« se je skoraj nemogoče popolnoma zaščititi, zato je dobro vedeti, kako ukrepati po piku. Za preprečitev okužbe je vbodno mesto potrebno oprati s tekočim milom ali razkužiti s sredstvom za dezinfekcijo. Močnejši srbež pa lahko ublažimo s hladnimi obkladki. Če so težave hujše ali je vbodov več, vam bo zdravnik predpisal tudi antihistaminske tabletke in primerno kremo proti srbenju oziroma vnetju.

Klopi

Kadar se odpravimo na sprehod v gozd, je potrebno nositi oblačila, ki prekrijejo večji del telesa. Z redno uporabo repelentov, ki jih je dobro nanašati tudi na oblačila, lahko možnost za okužbo zmanjšamo. Doma se je po gozdu potrebno oprhati in temeljito pregledati kožo na vseh delih telesa. Nikar ne pozabite na kožo med prsti, za uhlji, na lasišču in sramnem predelu. Uporabljena oblačila pa hitro operite. Če opazimo prisesanega klopa, ga ne mažemo z olji in laki, saj lahko zaradi pomanjkanja zraka izloči telesne mikroorganizme. Tako samo povečamo možnost okužbe. Klopa lahko odstranimo s pinceto, a ga je potrebno zgrabiti čim bliže glavi. Če del telesa ostane v koži, ali če se kjerkoli na telesu pojavijo pordele lise, se je na pomoč potrebno obrniti k svojemu zdravniku. Ne pozabite, da se klopi nahajajo tudi v mestnih parkih!

Čebele in ose

Ose privlačijo žive barve in močni vonji, zato se je dobro izogibati deodorantom, lakom za lase, parfumom, dišečim kremam ... Rade imajo tudi vonj hrane, pijače in znoja. Najbolje je, da jih pustimo na miru, saj napadejo takrat, ko se počutijo ogrožene. V primeru, da se vas kljub pravilnemu ravnanju niso usmilile, vam ponujamo nekaj napotkov, kako ravnati po piku: čebelje želo je najbolje izvleči kar z noževo konico. Odstranjevanje s pinceto lahko privede do tega, da se ob tem v kožo iztisne strup. Mesto vboda je potrebno oprati z večjo količino vode, nato pa namazati z antiseptično kremo in po možnosti še z antihistaminsko kremo v kombinaciji s kortikosteroidom ali tekočim pudrom, ki bosta nekoliko ublažila vnetje, bolečino in srbenje. Na boleč del položimo obkladke z ledom ali mrzlo vodo. Če se bolečina in srbenje stopnjujeta, je potrebno obiskati zdravnika, saj lahko gre za alergijsko reakcijo. Znaki so: slabost, vrtoglavica, glavobol, bolečine v trebuhu. Zelo resen znak so težave z dihanjem in močno otekanje predelov okoli vboda.

Komar
(Foto: AP)Kače

Pri nas plazita le dve strupenjači: navadni gad in modras, ki sodi med najbolj strupene kače na področju Evrope. Gadov ali modrasov pik zapušča dve ranici, ki sta oddaljeni približno pol centimetra. Lahko je vidna le ena ranica, včasih pa celo štiri. Gad in modras bosta napadla le takrat, ko se bosta počutila ogrožena, veljata namreč za mirni bitji. Piki strupenih kač zahtevajo nujno zdravniško pomoč. Najpomembneje je, da prizadeti po piku miruje, da se strup ne pretaka po telesu. Prav tako ga je potrebno zavarovati pred mrazom. Kadar gre za pik na predelu vratu, glave ali trupa, je prizadetega potrebno poleči in čim prej odpeljati k zdravniku. Kadar pa je pik na okončinah, predel nad njim tesno povežemo, vedno pa zraven preverimo arterijski pulz na okončini. Najbolj zanesljivo sredstvo proti pikom kač je protistrup, ki ga je potrebno hraniti v hladilniku. Žal pogosto povzroča resne alergijske zaplete, zato ga lahko daje le zdravnik v ambulanti, kjer ima na voljo sredstva za hitro intervencijo v primeru pojava resne alergijske reakcije.

Meduze

V morju nam ti ožigalkarji povzročajo največ nevšečnosti. Strup meduze je termolabilen, kar pomeni, da takojšnje polaganje čim bolj toplih obkladkov, strup uniči.

Prizadete predele je potrebno sprati z morsko vodo( nikar ne s sladko vodo iz pip!),, meduzine lovke pa odstraniti s površine kože (s pinceto ali z roko, zaščiteno z rokavico).

Nekateri svetujejo za odstranitev strupa s površine tudi kremo za britje, moko ali sodo bikarbono. Tako nanešene snovi nato z nožičem postrgamo s kožne površine in prizadeto mesto ponovno speremo z morsko vodo.

Kožo nato premažite z alkoholom ali za pol ure pomočite v raztopino vode in kisa v enakem razmerju. Šele nato lahko opečeno mesto namažemo z antihistaminikom (npr. Fenistil gel) ali kortikosteroidno kremo (npr Elocom, Diprosone, Kuterid…). Prizadeto mesto je potrebno zaščititi pred soncem. V primeru splošne reakcije pa je zdravnikova pomoč neobhodna.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
 
MBTezno 20.06.2017 07:20:15
V MB lekarnah sem našel pumpico UnStinger. Iztisneš strup iz rane in neha peči. Imel sem oso, jo pa imam tudi za komarje. Pomaga bojda tu pri kačjem strupi oz. vseh strupih, ki jo vbrizga kdorkoli...
bububu123 19.06.2017 12:30:08
Najbolj pomaga lekadol zlomljen z malo vode
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave