12.12.2018
LJ
/ -3°
Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Infrardeča savna Blaži kronične bolečine, izboljšuje pretok krvi, izloča toksine iz telesa ... Annie McManis Še sama ne more verjeti, kaj ji je uspelo

Zelo huda bolezen, ki jo dobi kar vsak tretji

"Kar eden od treh se bo po 55. letu spopadel s srčnim popuščanjem. Gre torej za bolezen, ki je izredno pogosta pa tudi izredno obremenjujoča," pove prim. Matija Cevc, dr. med. Ta precej huda bolezen se lahko pojavi tudi prej, po 40. letu. Najpogostejši znaki so otečene noge, občutek težke sape ponoči in utrujenost. Kot je povedal prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., pa je izredno pomembno, da se odkrije in začne čim prej zdraviti.

Srce
Popuščanje srca se pojavi, ko to ne dobiva dovolj krvi in kisika. (Foto: iStock)

"Bil sem doma, za računalnikom. Vstal sem … in se zbudil na intenzivni negi kliničnega centra.” Tako se svojega prvega infarkta pred dvema letoma in pol spominja Stanislav Jenko. "Bilo je malo začudenja, seveda tudi šok, ko sem se zbudil in zagledal strop, nato pa videl, da sem prikopljen na aparature. Nič ne moreš. Če se premakneš, te boli …" Sledila sta zdravljenje in rehabilitacija. Nato pa je bil letošnjega januarja ravno na Polikliniki, medicinska sestra mu je vračala zdravstveno kartico … Ko se je spet zbudil in zagledal strop. No, tokrat je žal že vedel, kaj se je zgodilo in kaj sledi. Danes je eden od 30 tisoč Slovencev, ki živijo z diagnozo srčnega popuščanja. "Življenje se precej spremeni," pove Stanislav, ki se je nekdaj lahko pohvalil s precej kondicije, sedaj pa ve, da je toliko ne bo imel nikdar več. "Toda grem naprej. Ker živeti se izplača," je optimističen.

Bolezen, ki jo je bolje preprečiti

Krvni tlak
Eden od vzrokov srčnega popuščanja je lahko tudi neurejen krvni tlak. (Foto: iStock)

Do srčnega popuščanja pride, ker srce ne dobiva dovolj krvi in kisika. To se lahko tako kot pri Stanislavu začne z infarktom oziroma z ishemično boleznijo srca, ko se zožijo žile, ki srcu dovajajo kri. Ko je ta pretok krvi že močno oviran ali pa je celo zaustavljen, pride do infarkta. Lahko pa so vzroki tudi drugod. "Slabo urejen krvni tlak, sladkorna bolezen, tudi kakšna razvada, kot je alkoholizem ..." našteva prim. Matija Cevc, dr. med., s Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana.

Najbolje bi bilo delati vse, kar lahko, da vaše srce ostane zdravo, da srčno popuščanje preprečite, saj je to neprijetna bolezen, ki lahko bolniku povzroča precej trpljenja. Še posebej, ko precej napreduje, zaradi česar jo je dobro čim prej prepoznati in začeti zdraviti. To lahko prepreči napredovanje in vse hujše simptome. "Tudi z relativno napredovalo boleznijo lahko danes bolniki kar kvalitetno živijo, če se zdravijo," razlaga prim. Cevc. A tu se pogosto pojavi naslednja težava: da bolniki zaradi občutka, da so bolje, nehajo jemati zdravila, kar pa pripelje do poslabšanja, pogosto bolnik konča tudi v bolnišnici. "To pa poslabšuje izid te bolezni in skrajšuje življenje, ki je pred to osebo," poudarja zdravnik.

Na voljo tudi najsodobnejše zdravljenje s presaditvijo matičnih celic

Bojan Vrtovec
Prof. dr. Bojan Vrtovec, vodja oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca v UKC Ljubljana (Foto: L. E.)

Kako pomembno je, da bolnik ne opusti zdravljenja, ko se mu izboljšajo simptomi, poudarja tudi prof. dr. Bojan Vrtovec, vodja oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca v UKC Ljubljana. "Kasneje kot se odkrije srčno popuščanje, slabša je prognoza, zato je dobro začeti zdraviti čim prej," prav tako pove ter razloži, da se srčno popuščanje zdravi stopenjsko. "Najprej s spremembo življenjskega sloga. Potem nastopi zdravljenje z zdravili. Imamo dve vrsti. Zdravila, ki lajšajo simptome srčnega popuščanja – da bolniki lažje dihajo, se bolje počutijo ... Ta zdravila ne delujejo toliko na samo prognozo srčnega popuščanja. Druga zdravila pa so zato ta, ki podaljšujejo življenje in so bistvena." Pri teh je torej pomembno, da se jih ne preneha jemati. "Tako srčno popuščanje ne napreduje." 

Pri približno 20 odstotkih bolnikov zdravljenje z zdravili ni več dovolj. "Takrat so na voljo druge metode zdravljenja – recimo vstavitev srčnih spodbujevalnikov. Naslednja faza so mehanski podporni sistemi. In zadnja – presaditev srca. Kot novejša metoda pa se že nekaj časa uporablja tudi presaditev matičnih celic. Tu poskušamo spobuditi postopek regeneracije, ki je prisoten v srcu. Danes vemo, da se to lahko samo obnavlja. Pri nekaterih bolnikih se ne obnavlja dovolj, zato to poskušamo pospešiti. Je pa to najbolj učinkovito pri bolnikih, ki nimajo srčnega popuščanja zaradi infarkta. Za to se odločamo, če ima bolnik zdravila vsaj pol leta in ima še vedno težave. Seveda opravimo še nekaj testov, ker niso vsi bolniki primerni."  So pa vse te metode za bolnika bolj neprijetne, zato je res dobro, če se bolezen odkrije, ko se lahko še zdravi z zdravili in spremembo življenjskega sloga.

To so simptomi srčnega popuščanja:

- velika utrujenost ali nobene energije,

- hitro utripanje ali razbijanje srca,

- zatekanje gležnjev/stopal/trebuha,

- izguba apetita,

- kašljanje/sopenje,

- zadihanost,

- občutek težke sape, zadihanosti v ležečem položaju,

- modrikaste ustnice, ušesa, nos,

- pogostejše uriniranje, zlasti ponoči,

- povečanje telesne teže v kratkem času (več kot dva kilograma v dveh dneh).

Nespečnost
Če se ponoči zbujate zaradi težke sape ali ker morate na stranišče, obiščite zdravnika. (Foto: iStock)
Zatekanje gležnjev
Eden najpogostejših simptomov je tudi zatekanje gležnjev. (Foto: iStock)

Preberite si več tudi o periferni arterijski bolezni, še eni bolezni, o kateri se premalo govori.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave