21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Pri 24 letih si je odstranila dojki

24-letna medicinska sestra Esther Taylor je prestala dvojno mastektomijo (odstranitev dojk), tako kot jo je prestala tudi zvezdnica Angelina Jolie. Spopada se namreč z mutacijo BRCA-gena, zaradi česar ima povečano tveganje za razvoj raka na dojkah in jajčnikih. Ker je videla mater in številne sorodnice, ki so se spopadle z rakom, se je že pri 24 letih odločila za odstranitev dojk.  

Esther
Ker je Esther Taylor videla mater in številne sorodnice, ki so se spopadle z rakom, se je že pri 24 letih odločila za odstranitev dojk.   (Foto: health-articles.info)

24-letna Esther Taylor je ena najmlajših žensk v Veliki Britaniji, ki se je odločila za dvojno mastektomijo. Esther iz mesta Preston v Lancashiru je namreč videla mater, kako je prestajala boj z rakom na dojkah, prav tako tudi devet drugih sorodnic. Esther ima mutacijo gena BRCA, zaradi česar ima višje tveganje za raka na dojkah in jajčnikih. Odločila se je za podobno operacijo kot hollywoodska zvezdnica Angelina Jolie, ki je leta 2013 prestala dvojno mastektomijo, potem ko je izgubila svojo mater, babico in teto zaradi raka na dojkah. Zaradi mutacije gena BRCA je imela tudi sama 90-odstotno možnost za razvoj raka. Ker je vedela, da se spopada z možno diagnozo, je prestala operacijo, s katero so ji odstranili dojke. Za enako operacijo se je odločila tudi mlada Taylor, ki je marca letos prestala deveturno operacijo, s katero so ji odstranili dojke.

Preberite še: 'Sem onkologinja, ki sem zbolela za rakom. To sem se naučila ...'

''To je bila zelo težka odločitev. Bila je strašljiva, boleča, tvegana in emocionalna odločitev, a hkrati tudi pogumna in lepa ter seveda odločitev, ki mi bo spremenila življenje,'' je za britanski Mail Online pojasnila 25-letna Taylor, ki je medicinska sestra na pediatrični kliniki Royal Blackburn in je skupaj s svojimi kolegi pred operacijo pripravila zabavo, s katero se je poslovila od svojih prsi. Zabavo so poimenovali kar 'Adijo, prsi zabava'.  ''Veliko ljudi mi je reklo, da sem premlada za takšno odločitev, a če veš, da živiš z visokim tveganjem za razvoj raka na dojkah in imaš možnost, da močno zmanjšaš tveganje, zakaj se za to ne bi odločil?''

Da ima povečano tveganje za raka na dojkah in jajčnikih je izvedela po tem, ko so ji opravili krvni test, ki je pokazal mutacijo gena. Za poseg pa se je odločila po tem, ko se je njena 40-letna mati Patsy Fennin spopadla z rakom na dojkah: ''Mati prihaja iz velike družine in na žalost smo izgubili veliko članov družine zaradi raka. Večina stricev in tet, ki so še vedno živi, se je prav tako spopadla z rakom. Prišlo je do točke, ko me diagnoza rak pri družinskem članu ni več presenetila. Menim, da sem se takrat tudi zavedla, da bi bila popolna norost, da vidim toliko svojih družinskih članov, ki so zboleli za rakom, pa sama nič ne ukrenem. Sčasoma si pač preprosto nisem več želela, da bi bile vse te smrti zaman. Želim proslaviti svoje družinske člane z življenjem.''

Taylor ne ve, ali si želi otroke ali ne, zato razmišlja tudi o histerektomiji – odstranitvi maternice, da bi zmanjšala tveganje za raka na jajčnikih. Čeprav se nekateri niso strinjali z njeno odločitvijo, je vesela, da se je odločila za mastektomijo in sedaj upa, da bo lahko živela zdravo življenje, brez raka.

Kaj je BRCA-gen in kako vpliva na tveganje za razvoj raka?

Ženska, ki ima mutirani BRCA gen – o čemer se je več začelo govoriti z Angelino Jolie, ki je prav tako nosilka gena BRCA – ima drastično večje možnosti za razvoj raka na dojkah. Običajno ima od 12 do 90 odstotkov večje možnosti. Med 1 na 800 do 1 na 1000 žensk je nosilk BRCA genske mutacije, ki poveča tveganje za raka na dojkah in jajčnikih. Oba BRCA1 in BRCA2 sta gena, ki proizvajata beljakovine, ki zavirajo razvoj tumorjev. Ko te geni mutirajo, se lahko DNK poškoduje, kar povzroči, da celice bolj verjetno postanejo rakave. Mutaciji sta navadno podedovani in močno povečujeta tveganje za raka na jajčnikih in dojkah.

Ko ima otrok starša, ki nosi mutacijo enega od teh genov, ima otrok 50 odstotkov možnosti, da mutacijo podeduje. 1,3 odstotka žensk v splošni populaciji bo razvilo raka na jajčnikih. Možnosti za to se povečajo za 44 odstotkov, če ženska podeduje mutacijo gena BRCA1.

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave