17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Ste dobili predstopnjo sončarice? Tako jo prepoznate

Pri pretiranem izpostavljanju telesa soncu, predvsem glave, lahko dobimo predstopnjo sončarice ali celo sončarico. Ta zahteva izredno pozornost in čim hitrejši obisk pri zdravniku. Bi jo prepoznali?

Sončarica
Predstopnja sončarice je vročinska izčrpanost, ki nastane zaradi velike izgube tekočine in soli. Spremljajo jo utrujenost, bruhanje, bleda koža, obično znojenje ter nenadni krči mišic rok in nog, včasih trebuha. Telesna temperatura je takrat še normalna. (Foto: iStock)

Sončarico prepoznamo po naslednjih znakih:

- koža ni več le suha, vroča in pordela, ampak postaja bleda in celo vijoličasta;

- pride do nezmožnosti potenja - če smos e prej močno potili, se sedaj nenadno ne potimo več;

- pospešeno ali plitvo dihanje;

- pospešen srčni utrip;

- telesna temperatura 40 stopinj Celzija ali celo več;

- glavobol;

- zmedenost in omotičnost;

- vrtoglavica;

- mišični krči;

- razširjene zenice.

Preberite še: Srbečica na koži, rdečina in izpuščaji. Ste že slišali za alergijo na sonce?

Znaki predstopnje sončarice ali vročinske izčrpanosti 

Predstopnja sončarice je vročinska izčrpanost, ki nastane zaradi velike izgube tekočine in soli. Spremljajo jo utrujenost, bruhanje, bleda koža, obično znojenje ter nenadni krči mišic rok in nog, včasih trebuha. Telesna temperatura je takrat še normalna. Ko telo ni več zmožno uravnavati telesne temperature, lahko vročinska izčrpanost preide v sončarico. Simptomi se lahko razvijejo takoj, med večjimi obremenitvami ali v nekaj dneh. Ko se pojavi sončarica z zgoraj opisanimi simptomi, je potrebna takojšnja zdravniška pomoč, saj lahko hitro pride do najhujše stopnje izgube zavesti in nenadne smrti. Primarni cilj zdravljenja zdravnika bo čim hitrejše znižanje povišane telesne temperature.

Preberite še: Vročina prinaša nevarnosti. Kako si pomagati?

Sončarica
Če ste ob prizadeti osebi, jo v vmesnem času čim prej namestite v senčen in hladen prostor ter ji slecite odvečno obleko. Če je le mogoče, jo okopajte v hladni vodi ali jo pokrijte z mokrimi brisačami. (Foto: iStock)

Kako ukrepati, če ste ob prizadeti osebi?

Če ste ob prizadeti osebi, jo v vmesnem času čim prej namestite v senčen in hladen prostor ter ji slecite odvečno obleko. Če je le mogoče, jo okopajte v hladni vodi ali jo pokrijte z mokrimi brisačami. Na roke, noge, dimlje in vrat ji položite hladne obkladke. Če imate omejene količine vode, je treba ohlajati vsaj glavo in vrat. Dvignjene noge in masaža okončin spodbujata kroženje krvi po telesu. Z ohlajeno krvjo iz okončin se izboljša tudi prekrvavitev možganov.

Če je prizadeta oseba pri zavesti in ne bruha, jo spodbujajte k pitju majhnih količin vode. NIKOLI ne dajajte zdravil za zniževanje povišane telesne temerature, ravno tako ne kave ali alkohola.

Telesno temperaturo je priporočljivo spremljati vsakih 10 minut. Najpomembnejše pa je, da v tem času zagotovite čim hitrejši prevoz v zdravstveno ustanovo.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave