16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Ste prepričani, da gre za gripo? Morda gre le za prehlad!

Prehlad in gripa imata podobne simpote. V obeh primerih se pojavi oteklo grlo, kašelj, zamašen noš in kihanje. A kako vedeti, ali se spopadamo z gripo ali le s prehladom? Zdravnica pojasnjuje razliko med tema dvema obolenjema.

Bolezen
Kihanje, kašelj, zamašen nos in otečeno grlo so simptomi, ki se pojavljajo tako pri gripi kot pri prehladu. A če se pojavi vročina in bolečine v mišicah in če se ti simptomi razvijejo hitro in močno, je to lahko znak, da se spopadate z gripo. (Foto: Thinkstock)

Prehlad in gripa imata tako podobne simptome, da je skoraj nemogoče preproznati razliko, dokler se ne pride do polnega razvoja bolezni. Kihanje, kašelj, zamašen nos in otečeno grlo so simptomi, ki se pojavljajo tako pri gripi kot pri prehladu. A če se pojavi vročina in bolečine v mišicah in če se ti simptomi razvijejo hitro in močno, je to lahko znak, da se spopadate z gripo. Če se simptomi razvijajo počasneje in bolj blago, pa gre za prehlad. Prehlad se razvija počasi v nekaj dneh doseže vrhunec, nato pa se počasi stanje pacienta izboljšuje, medtem ko se pri gripi simptomi razvijajo hitro in močno, prav tako se lahko razvijejo potencialno nevarni zapleti. Za britanski Mail Online je o razlikah, ki se pojavljajo pri obeh obolenjih spregovorila internistka dr. Gail Van Diepen.

Bolan moški
(Foto: iStockphoto)

1. Imate vročino?

Vročina se običajno pojavi pri gripi in lahko pride do visoke vročine, mrazenja, bolečin v mišicah in slabosti. Medtem ko simptomi prehlada običajno ostanejo v predelu grla, nosu, ušes in prsnega koša. Visoka vročina je običajno najpomembnejši simptom, ki najpogosteje kaže razliko med gripo in prehladom, pravi dr. Gail Van Diepen.

2. Ste zboleli hitro?

Hitrost razvoja simptomov lahko pokaže razliko med gripo in prehladom. Večina ljudi, ki zboli za prehladom, se spopade s simptomi že nekaj dni pred tem, ko je bolezen na vrhuncu. Gripa pa pride veliko hitreje in močneje. ''Intenzivnost je lahko tako močna, da ste v enem trenutku povsem dobro, naslednji trenutek pa imate močan glavobol in pričnete dobivati mrzel pot,'' pojasnjuje dr. Van Diepenova.

3. Vrtoglavica, bolečine v prsih, kratka sapa

Ljudje naj obiščejo zdravnika, če se spopadejo z vrtoglavico, kratko sapo ali bolečinami v prsih, saj je to lahko znak, da se je gripa razvila v pljučnico ali bolj resno infekcijo. ''Mame morajo otroke z visoko vročino peljati k zdravniku v 24 urah,'' je še dodala dr. Van Diepenova.

Prehlad
(Foto: iStock)

4. Ne morete prenehati kihati in kašljati?

Običajno so to znaki prehlada in bodo počasi izzveneli. Če bi se razvili v težave z dihanjem, pa morate biti zaskrbljeni.

Kdaj k zdravniku?

Predolgo ne razmišljajte, če ste starejša oseba, kadilec ali se spopadate s kakšno boleznijo. Kadilci so bolj nagnjeni k temu, da se gripa razvije v pljučnico, zato je zanje ključnega pomena, da poiščejo zdravniško pomoč, če se spopadajo z gripo. Starejši ljudje in tisti, ki se spopadajo s kakšno boleznijo, kot je sladkorna bolezen ali boleznijo pljuč, morajo prej iskati zdravniško pomoč, saj so bolj podvrženi kakšni resni infekciji.

Ne glede na to, ali spadate v zgornjo kategorijo ali ne, morate obiskati zdravnika, če bruhate ali če se vaše stanje močno poslabša. Bruhanje lahko vodi do dehidracije in resnih zapletov. Prav tako ne čakajte predolgo, če opazite, da ste hudo bolni, saj se vaše stanje lahko razvije v pljučnico.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave