16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Rebeka Dremelj Rebeka ni mogla verjeti svojim očem Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

Svojemu sodelavcu podaril ledvico

Ko je ameriški stevard Jair Ripoll izvedel, da potrebuje presaditev ledvice, se mu niti sanjalo ni, da mu bo organ podaril njegov sodelavec. A Steven Lepine pravi: ''To je bilo najlepše darilo, ki sem ga lahko nekomu podaril.'' In res je Jairu podaril novo življenje in ta mu bo hvaležen do konca življenja.

Sodelavca
Jair Ripoll (desno) je bil povsem obupan, ko je izvedel, da potrebuje presaditev ledvice. A niti sanjalo se mu ni, da mu bo ledvico podaril sodelavec Steven Lepine (levo). (Foto: Facebook)

Jair Ripoll iz mesta Newark je bil povsem obupan, ko je izvedel, da je njegova dedna bolezen ledvic že tako napredovala, da je njegova edina možnost za preživetje presaditev ledvic. Jair se je z boleznijo spopadal zadnjih 10 let, a se je pred kratkim bolezen močno poslabšala in potreboval je novo ledvico.

''Letel sem z nekaj prijatelji in ko sem jim povedal za moje stanje, so mi rekli, naj na svoj Facebook profil napišem, da potrebujem darovalca ledvice,'' je povedal za Good Morning America. Sprva se mu je predlog zdel nenavaden, a bil je obupan in poskusil. ''Dejali so mi, nikoli ne veš, kdo je tvoj varuh angel tam zunaj.''

A niti sanjalo se mu ni, da bo njegov 'varuh angel' prav njegov sodelavec, prav tako stevard Steven Lepine. Ko je Jair Ripoll avgusta lansko leto na svojem Facebook profilu delil svojo zgodbo, se je le nekaj sekund zatem oglasil Steven in se ponudil, da bo šel na testiranje, da vidita ali je primeren darovalec organa. ''Šokiran sem bil, ko sem videl, da mi je nekdo pripravljen pomagati in mi dati novo priložnost za življenje,'' se spominja Jair Ripoll.

A Steven pravi, da ni dvakrat premislil, ko je videl, da prijatelj potrebuje njegovo pomoč. A vprašanje je bilo ali bo sploh primeren darovalec. ''Nisem niti vedel, ali bom primeren darovalec, a vsekakor je bilo to nekaj, kar lahko naredim kot človek. Tako so nas vzgojili naši starši, da pomagaš drugemu, ko potrebuje pomoč,'' je dejal Steven.

Na presenečenje obeh je bil primeren darovalec. ''Začutil sem olajšanje, ko sem se zavedal, da sem primeren darovalec in da bom prinesel nekaj sončnih žarkov v življenje drugega,'' je dejal darovalec. Kot pravi ni niti za trenutek pomislil, da mu ne bi pomagal. Jair Ripoll pa ni želel, da bi Steven obžaloval svojo odločitev. ''Rekel sem mu, naj dobro premisli o svoji odločitvi, saj gre res za velik korak. Ne prosim za nekaj materialnega, ampak za notranji organ, kar pomeni, da prosim za nekaj kar je del njega. Rekel sem mu, da ne bi bil jezen, če bi si premislil.''

A Steven je bil odločen, da mu želi pomagati in vrniti upanje v novo življenje. ''To je bilo najlepše darilo, kar sem ga lahko nekomu podaril,'' pravi.

Samo nekaj mesecev po testiranju, je bilo jasno, da lahko opravijo presaditev in določili so dan za izvedbo posega. Takrat se je stanje Jaira že močno poslabšalo in izgubljal je svojo moč. Dan presaditve je bil 6. december, poseg pa so izvedli v Saint Barnabas medicinskem centru v mestu Livingston v New Jerseyju.

Ko sta prispela v bolnišnico, sta se srečala v predoperacijski sobi, kjer so bili tudi njuni prijatelji in družina, ki so prišli pokazati podporo. Tam sta bili tudi njuni materi in se nista mogli dobro sporazumeti, saj Ripollijeva mati govori le Špansko, Stevenova mati pa Angleško. Kljub tej prepreki sta si lahko izrazili hvaležnost. ''Moja mati pravi, da ima sedaj novega sina,'' pove Jair Ripolli, ki mu je sodelavec podaril organ. Steven pa dodaja: ''Neverjetno je vedeti, da kamorkoli bo Jair šel, bo s seboj nosil del mene. To je bilo tudi darilo zame, saj bom lahko delil del svojega življenja z njim.''

Kot pravi, sedaj nista več samo sodelavca, ampak sta postala družina. ''Počutim se, kot da nisva več samo prijatelja, ampak kot da sva brata,'' pove Jair Ripoll. Oba pa sta hvaležna tudi letalski družbi, v kateri sta zaposlena, saj pravita, da je bila njena podpora ključnega pomena pri njunem okrevanju. Po operaciji je namreč prišlo do nekaj zapletov in podjetje je obema stalo ob strani. Tudi več drugih sodelavcev je prišlo večkrat na obisk in ko so bili zapleti najhujši, so nekateri celo prespali pri njiju. Kmalu pa sta oba lahko zdrava znova prišla nazaj na delo, a kot pravita s popolnoma drugačnim pogledom na življenje.

''Niti pomisliti nočem, kje bi bil sedaj brez njegove pomoči. Neverjetno sem hvaležen bogu in njemu, da se je odločil za tako velik korak in mi rešil življenje.''

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
Logic Popeye 08.07.2018 21:23:35
jaz že nebi :)
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave