18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Za 90 odstotkov zmanjšate tveganje za raka dojke

Zdravje je v vaših rokah, pravi britanska zdravnica dr. Kristi Funk, ki je v svojem zapisu na spletni strani Mail Online razkrila, kako lahko za kar 90 odstotkov zmanjšamo tveganje za raka dojke. In to povsem sami, brez pomoči zdravnikov.

Rak dojke
Rak dojke je največji ubijalec med raki pri ženskah v starostni dobi od 20 do 59 let. Kljub temu premalo poznamo dejavnike tveganja, ki zmanšujejo možnosti za razvoj raka dojke. (Foto: Profimedia)

''Zdravje je v vaših rokah in sami lahko spremenite prihodnost svojega telesa. To je preverjeno dejstvo,'' piše kirurginja za raka dojke dr. Kristi Funk, ki je pomagala že na desettisoče ženskam, ki se spopadajo s težavai z zdravljem zaradi bolezni dojk. Pomagala je tudi zvezdnicam, kot sta Angelina Jolie in Sheryl Crow.

''V 90 odstotkih dejavnikov tveganja, ki določajo optimalno zdravje ženskih dojk, je v vaših rokah. To pomeni, da imate vi nadzor nad tem – ne vaš zdravnik, geni ali usoda. Vi ste z vašimi dojkami ves dan, vsak dan zapored. Če veliko časa preživite s svojim možem, otrokom, hišnim ljubljenčkom in celo avtom in skrbite, da so dobrega zdravja in v dobri formi, potem to storite tudi za svoje dojke,'' pravi.

Rak dojke
''V 90 odstotkih dejavnikov tveganja, ki določajo optimalno zdravje ženskih dojk, je v vaših rokah. To pomeni, da imate vi nadzor nad tem - ne vaš zdravnik, geni ali usoda.'' (Foto: Profimedia)

Rak dojke je največji ubijalec med raki pri ženskah v starostni dobi od 20 do 59 let. Kljub temu premalo poznamo dejavnike tveganja, ki zmanšujejo možnosti za razvoj raka dojke. ''Vsem ženskam povem, da lahko v 50 odstotkih ali celo več zmanjšajo tveganje za raka dojke, če razumejo, kakšne življenjske izbire ustvarjajo okolje, znotraj katerega se pričnejo razvijati rakave celice ali okolje, kjer dojke ostanejo zdrave. Vsakodnevne izbire nas lahko približajo k raku dojke ali nas vodijo stran od njega.''

Kaj je sveti gral preprečevanja raka dojke?

Raziskave kažejo, da ženske pred vstopom v menopavzo lahko z življenjskim slogom zmanjšajo tveganje za razvoj raka dojke, in sicer tako, da redno telovadijo, ne kadijo, ne pijejo alkohola in uživajo uravnoteženo prehrano, s katero ohranjajo zdravo telesno težo. Na ta način lahko močno zmanjšajo tveganje za razvoj raka dojke. ''To je moj najboljši nasvet, da ohranite zdrave prsi,'' pravi kirurginja.

Rak dojke
Raziskave kažejo, da ženske pred vstopom v menopavzo, lahko z življenjskim slogom zmanjšajo tveganje za razvoj raka dojke, in sicer tako, da redno telovadijo, ne kadijo, ne pijejo alkohola in uživajo uravnoteženo prehrano, s katero ohranjajo zdravo telesno težo. Na ta način lahko močno zmanjšajo tveganje za razvoj raka dojke. (Foto: Profimedia)

Izgubite maščobo, zmanjšajte tveganje

Prekomerna teža in debelost sta najbolj preprečljiva dejavnika tveganja za razvoj raka dojke, ki sta popolnoma v vaših rokah. Da bi vedeli, kako povečano tveganje za razvoj raka dojke imate, se najprej vprašajte, kakšna je bila vaša telesna teža v srednji šoli in jo primerjajte s trenutno telesno težo. Če ste pridobili manj kot 4 kilograme, nimate povečanega tveganja za razvoj raka dojke. Če ste pridobili od 4 do 6 kilograme, imate 25 odstotkov povečano tveganje, če ste pridobili od 6 do 13 kilogramov več, imate 60 odstotkov večje tveganje. Če imate preko deset kilogramov več, imate skoraj podvojeno tveganje za razvoj raka dojke, s skoraj 90 odstotki večjim tveganjem za razvoj te bolezni.

''Ko boste izgubili odvečne kilograme, boste zmanjšali tveganje za razvoj raka dojke. Tako preprosto je,'' še dodaja kirurginja.

Trebuh
Če ste pridobili manj kot 4 kilograme, nimate povečanega tveganja za razvoj raka dojke. Če ste pridobili od 4 do 6 kilograme, imate 25 odstotkov povečano tveganje, če ste pridobili od 6 do 13 kilogramov več, imate 60 odstotkov večje tveganje. (Foto: iStock)

Kakšno hrano jesti?

Predstavljajte si zdravo človeško celico, ki veselo živi svoje življenje. Nato pa pridejo dejavniki, kot so UV žarki, cigaretni dim in drugi kancerogeni in spremenijo delovanje zdrave celice. Pride do mutacije celice in prvih zametkov rakavih celic. Ali se bodo ti zametki spremenili v raka in vam uničili življenje, ali se bodo uspeli popraviti, je odvisno od baze, na kateri se razvijajo.

Kako zagotoviti zdravo bazo? Prehrana je ključnega pomena. Ta bo povečala ali zmanjšala tveganje za razvoj raka. Snovi, ki preprečujejo razvoj raka, so v zelenjavi, kot je brokoli, brstični ohrovt, soja, česen, jagodičevje in orehi. Idealno je, da je vaša prehrana osnovana na zelenjavi, ima nizko vsebnost nezdravih maščob in veliko vsebnost vlaknin. Zaužijte dovolj svežega sadja in zelenjave, polnozrnatih žitaric, leče, fizola in več skodelic zelenega čaja. Vsake toliko časa si lahko privoščite kozarec rdečega vina.

Borovnice
. Snovi, ki preprečujejo razvoj raka so v zelenjavi, kot je brokoli, brstični ohrovt, soja, česen, jagodičevje in orehi. (Foto: iStock)

Spoznajte svoje prsi

Zdrave prsi zahtevajo redne redne samopreglede. Prsi imajo naravno več bulic, ki se lahko spreminjajo skozi menstrualni cikel. Zato je pomembno, da se spoznate s svojimi bulicami in dobite občutek, kakšne so na dotik. S prsti pojdite vsak mesec vsaj enkrat čez prsi in jih pretipajte. Če opazite kaj nenavadnega, zaupajte svoji intuiciji in obiščite zdravnika.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave