23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

Tako hitro ublažite bolečine ob otečenem grlu

Otečeno in boleče grlo je prvi znak, ki kaže na prehlad ali na katero drugo bolj resno obolenje. Ne glede na vzrok je ob bolečem grlu naša prva skrb, kako pekočo bolečino čim prej ublažiti. Tu je več načinov, ki pomagajo.

Otečeno grlo
Ne glede na vzrok je ob bolečem grlu naša prva skrb, kako pekočo bolečino čim prej ublažiti. (Foto: Thinkstock)

Pekoča bolečina, praskanje v grlu, otečena sluznica in bolečine pri požiranju so znaki otečenega grla. Da bi bolečine ublažili, si lahko pomagate na najrazličnejše načine. Včasih pomagajo že domači pripravki ali izdelki, ki jih kupimo v lekarni, ko gre za resnejšo bakterijsko okužbo, pa moramo za pomoč prositi zdravnika, ki nam lahko predpiše antibiotike. Tu je 10 načinov, ki pomagajo blažiti otečeno grlo in jih je za spletno stran Health.com razkril bostonski zdravnik Jeffrey Linder.

Zdravilo
Eden najbolj učinkovitih zdravljenj otečenega grla so nesteroidna protivnetna zdravila, ki jih lahko kupimo v lekarni. (Foto: Thinkstock)

Protivnetna zdravila

Eden najbolj učinkovitih zdravljenj otečenega grla so nesteroidna protivnetna zdravila, ki jih lahko kupimo v lekarni. ''Ta zdravila so kombinacija protibolečinskih in protivnetnih učinkovin, zato takoj izboljšajo počutje in zmanjšajo oteklino, ki je povezana z otekanjem grla,'' pojasni zdravnik Jeffrey Linder. ''Če imate zvišano telesno temperaturo, lahko ta poslabša simptome, a zdravila pomagajo tudi v tem primeru.''

Slana voda za grgranje

Več študij je pokazalo, da grgranje tople slane vode večkrat na dan lahko pomaga zmanjšati oteklino v grlu in spodbudi proizvodnjo sluzi, ki pomaga odplakniti bakterije in dražeče snovi. Zdravniki običajno svetujejo, da v skodelici tople vode raztopite pol čajne žličke soli. Če vam je slan okus neprijeten, lahko vodi dodate tudi nekaj medu in izboljšate okus pripravka. Zapomnite pa si, da je vodo po grgranju bolje izpljuniti kor pogoltniti.

Pastile in pršila

Lizanje pastil lahko pomaga pri dodatni proizvodnji sline, s čimer grlo ostane dobro navlaženo. Poleg tega lahko v lekarni kupite pastile ali pršilo, ki delujejo protivnetno, protibolečinsko, hkrati pa vsebuje tudi antibakterijske, protivrirusne in protimikrobne snovi, ki pomagajo odpraviti vzrok okužbe. Obstajajo tudi pastile z mentolom ali evkaliptusom, ki hladijo področje in blažijo bolečine.

Sirup za izkašljevanje

Četudi še ne kašljate, lahko sirup proti izkašljevanju pomaga ublažiti oteklino grla. Poleg tega začasno lajša tudi bolečine v grlu.

Grgranje
Več študij je pokazalo, da grgranje tople slane vode večkrat na dan lahko pomaga zmanjšati oteklino v grlu in spodbudi proizvodnjo sluzi, ki pomaga odplakniti bakterije in dražeče snovi. (Foto: Thinkstock)

Tekočine

Ko zbolite in je vaše grlo razdraženo, je ključnega pomena, da poskrbite za dobro hidracijo telesa. ''Piti bi morali dovolj tekočine. Toliko, da je vaš urin blago rumen ali čist. Na ta način boste poskrbeli, da bo sluznica dobro navlažena in da se bo telo lažje borilo proti bakterijam in dražečim snovem, kot so alergeni in da se bo telo lažje boriko proti prehladu in spremljujočim simptomom,'' je dejal dr. Linder.

Čaj

Ste naveličani vode? Potem si pripravite skodelico toplega zeliščnega čaja, ki bo takoj nekoliko ublažil bolečine, ki so posledica vnetega grla. Poleg tega zeliščni čaji vsebujejo tudi antioksidante, ki bodo pomagali okrepiti vaš imunski sistem, da se bo lažje boril z okužbo. Čaju lahko dodate še med, ki ima antibakterijske učinkovine in bo pomagal k hitrejšem okrevanju. 

Čaj
Topel zeliščni čaj bo ublažil bolečino ob vnetem grlu, hkrati pa boste z njim v telo vnesli tudi antioksidante, ki bodo pomagali pri zdravljenju okužbe. (Foto: Thinkstock)

Piščančja juha

Domača piščančja juha je že tradicionalno zdravilo, ki so nam ga za lajšanje otečenega grla ponujale že naše babice in mame. Ta naravni blažilec bolečin se je tudi v različnih študijah izkazal za uspešnega. ''Sol v piščančji juhi ima protivnetne učinke, juha pa je tudi prijetnega okusa,'' je pojasnil dr. Linder. Juha je primerna tudi, ker imamo lahko ob otečenem grlu težave s požiranjem trše hrane. Poleg tega pomaga hidrirati telo.

Počitek

Počitek morda ni najhitrejša rešitev, a verjetno ena najboljših, ko gre za pomoč telesu pri boju zoper okužbo. ''Večinoma je otečeno hrlo posledica virusov, ki povzročajo prehlad in dobro vemo, da zdravila za prehlad še ne poznamo. A če svojemu telesu podarimo počitek, mu s tem vsaj pomagamo, da lažje premaga viruse in tako lahko hitreje premagamo okužbo,'' pove zdravnik.

Bolezen
Počitek morda ni najhitrejša rešitev, a verjetno ena najboljših, ko gre za pomoč telesu pri boju zoper okužbo. (Foto: Thinkstock)

Antibiotiki

Vsake toliko časa – pri okoli 10 odstotkov primerov – je otečeno grlo posledica bakterijske okužbe, kot je okužba z bakterijo Streptococcus pyogenes. Če testi pokažejo, da gre za bakterijsko okužbi, vam zdravnik lahko predpiše antibiotike.A jemaje antibiotikov, ko gre za okužbo z virusi, ni učinkovito in ne bo izboljšalo vašega stanja. Če jemljete antibiotike, vedno zdravila jemljite do konca, tako kot vam je predpisal zdravnik, čeprav se morda počutite bolje že po nekaj dneh jemanja antibiotikov.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave