21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Teklo ji je iz nosu, a izkazalo se je, da gre za možgansko tekočino

Zadnji dve leti je 52-letna Kendra Jackson iz Nebraske mislila, da se le spopada s hudim prehladom. A kmalu se je izkazalo, da ji iz nosu ne teče izcedek, ki je posledica prehlada, a možganska tekočina.

Izcedek
Zdravniki, ki jih je obiskala so ji dejali, da se najverjetneje spopada s kakšno alergijo, a izkazalo se je, da ji v resnici odteka možganska tekočina. (Foto: Thinkstock)

''Ko mi je pričelo teči iz nosu, sem mislila, da gre za kakšno alergijo ali za prehlad - teklo mi je iz nosu tako kot na začetku, ko se spopadaš s prehladom,'' pripoveduje 52-letna Kendra Jackson. Kašelj, kihanje, izcedek iz nosu so se pričeli pred dobrima dvema letoma, ko je imela Kendra hudo prometno nesrečo. Spominja se, da je udarila z obrazom v armaturo in da se je vse odtlej spopadala s hudimi migrenami. A leta 2015 se je njen izcedek iz nosu poslabšal. ''Ko mi ni nehalo teči iz nosu, sem ves čas hodila k enemu in drugemu zdravniku. Vsak mi je predpisal drugo zdravilo in jemala sem vsa možna zdravila, a iz nosu mi je še kar teklo.''

Zdravniki, ki jih je obiskala so ji dejali, da se najverjetneje spopada s kakšno alergijo. A letos je Jacksonova obiskala zdravnico v Nebraska medicinskem centru, ki ji je končno podala pravo diagnozo. V resnici ji je iz majhne odprtine v lobanji ves čas odtekala možganska tekočina. ''Če je zaspala v sedečem položaju na stolu, se je zjutraj zbudila s popolnoma premočenim krilom. Bilo je veliko tekočine,'' je za ameriški CNN povedala dr. Christine Barnes, otorinolaringologinja iz Nabraska medicinskega centra. Izgubila je okoli pol litra tekočine na dan in zdravnica je takoj prepoznala, da ne gre samo za izcedek iz nosu, ampak za nekaj bolj resnega. ''Odvzela sem vzorec njene tekočine in jo poslala v laboratorij,'' pripoveduje Barnesova.

Izkazalo se je, da gre za cerebrospinalno tekočino. To je možganska tekočina, ki je bistra, brezbarvna in obdaja možgane ter hrbtenjačo in ju ščiti pred poškodbami. Tekočina pomaga tudi odstranjevati odpadne snovi iz možganov in je pomembna za prenos hranil in drugih snovi celotnemu živčnemu sistemu, pišejo na spletni strani Clevelandske klinike.

slika
(Foto: Facebook)

''Cerebrospinalna tekočina dejansko varuje možgane. Ker je lobanja kot neka fiksna škatla, ki se je ne da prilagajati, možgani pa so lepo mehko tkivo, zaradi česar je njihovo gibanje in udarce ob to škatlo treba zaščitit. To počne možganska tekočina, ki je kot neka blazina v možganih in hrbtenjači, ki blaži udarce,'' je pojasnila zdravnica.

Tekočina se ves čas proizvaja v možganih in običajno se nato absorbira v krvni obtok skozi izrastke v zunanji membrani možganov. Kendra Jackson je imela majhno luknjico v tanki kosti, ki ločuje njeno lobanjo od nosne votline, preko katere je možganska tekočina kapljala v njen nos in usta ter povzročala nenavadni izcedek iz nosu.

Kot pojasnjuje zdravnica dr. Christine Barnes, je ta del lobanje tanek kot čips in prav na tem delu najpogosteje prihaja do otekanja možganske tekočine. Kljub vsemu je to izjemno redek pojav in se vsako leto pojavi pri približno 5 od 100 000 posameznikih po svetu. Najpogosteje jih povzroči udarec v glavo ali se zgodijo med operacijami. V njenem primeru jo je najverjeteneje povzročila prometna nesreča, ki je sprva privedla do majhne luknjice v kosti, ta pa se je sčasoma povečala.

Odvisno od količine izcedka je lahko odtekanje možganske tekočine tudi življensjko nevarno. Otekanje možganske tekočine poveča tudi tveganje za različne okužbe, kot je denimo meningitis, še pojasni zdravnica.

Kendra je kasneje prestala operacijo, s katero ji je zdravnica luknjo v lobanji zapolnila s tkivom iz njenega nosu in trebuha. ''Uporabila sem tkivo iz nosu in zapolnila luknjo. Sposodila sem si tudi nekaj maščobnega tkiva iz trebuha, ki je odličen za dokončno zapolnitev luknjice.''

Jacksonova je sedaj skoraj mesec dni po operaciji spet doma in izcedek iz nosu je izginil. ''Nimam več izcedka iz nosu, se pa še vedno spopadam z glavoboli. Kljub temu se počutim boljše in se sedaj končno lahko nekoliko naspim. Želim si, da bi ljudje slišali mojo zgodbo, da bi boljše poznali te simptome,'' še pravi Kendra in doda: ''Če občutite tekočino, ki ima zelo slan okus ali da vam nekaj ves čas odteka v zadnjem delu grla, gre verjetno za nekaj drugega kot za alergije. Zato v tem primeru pojdite k zdravniku.''

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave