18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Preverite, kakšno operacijo je prestal oče Meghan Markle

73-letni oče Meghan Markle je prejšnji teden utrpel srčni infarkt in prestal zahtevno operacijo srca. Čeprav si je to nadvse želel, ne bo mogel pospremiti svoje hčere do oltarja. Zagotovo si je to močno želela tudi Meghan Markle, a kot kaže, je njegovo stanje še vedno prešibko. Preverite, kakšno operacijo je prestal.

Meghan in oče Thomas Markle
Thomas Jr pa je za TMZ povedal, da se bo njegovemu očetu strlo srce, ker se ne bo mogel udeležiti poroke svoje hčere in da bi storil vse, kar bi lahko, da bi mu to uspelo. (Foto: Twitter)

Thomas Markle, ki živi v mestu Rosarito v Mehiki, naj bi v torek prejšnji teden utrpel srčni infarkt, zaradi česar je potreboval urgentno operacijo srca. Takrat je dejal, da si ne želi zamuditi tega zgodovinskega dogodka, a da je odvisno od zdravnikov, kaj mu bodo svetovali po operaciji.

Zdravniki so mu kmalu pojasnili, da zaradi posega ne bo mogel potovati v Anglijo, ampak bo moral počivati. Nekaj ur po tem, ko je v soboto sporočil, da svoje hčere ne bo mogel pospremiti do oltarja, je 73-letnik že prestal operacijo srca. Za TMZ je povedal, da so mu zdravniki odstranili žilno blokado, odpravili poškodbo žile in mu vstavili tri žilne opornice. Žilne opornice pomagajo izboljšati pretok krvi do srca in zmanjšati bolečino v prsih. ''Sedaj sem v redu, a bom potreboval še veliko časa, da se popolnoma pozdravim,'' je še dejal.

PREBERITE ŠE: Skoraj polovica jih že tedne pred srčnim infarktom občuti TE simptome

Princ Harry in Meghan Markle-portreta za naslovno
73-letni oče Megan Markle je prejšnji teden utrpel srčni infarkt in prestal zahtevno operacijo srca. Prav zato ne bo mogel pospremiti svoje hčere do oltarja. (Foto: Instagram)

Njegov sin Thomas Jr pa je za TMZ povedal, da se bo njegovemu očetu strlo srce, ker se ne bo mogel udeležiti poroke svoje hčere in da bi storil vse, kar bi lahko, da bi mu to uspelo. Njena polsestra Samatha pa je dejala, da je šel oče v bolnišnico anonimno, da bi se izognil paparazom ter da je bil res v slabem stanju: ''Res je v slabem stanju in potrebuje pomoč. Zelo sem zaskrbljena zanj. Povsem sam je.''

Za britanski Mail Online pa je dr. Sidney Smith iz Ameriškega združenja za bolezni srca povedal, kako delujejo žilne opornice in zakaj včasih pacient potrebuje kar tri na enkrat.

Kako izvedejo postopek?

Žilna opornica je narejena iz žične mreže, ki ohranja arterijo odprto. Če želijo kirurgi odpreti zoženo arterijo, lahko izvede postopek imenovan angioplastika. Postopek vključuje majhen rez v pacientovo roko ali nogo, preko katerega uvedejo tanko žičko, na katero je pritrjen majhen balon. Z njo pridejo do koronarnih arterij in v nekaterih primerih le na ta način odstranijo zaporo žile. V nekaterih primerih pa bo kirurg v žilo namestil tudi žilno opornico, ki bo pomagala ohraniti žilo odprto. Žilna opornica obdaja balonček in se razširi, ko balon napihnejo. Ko balonček nato odstranijo, žilna opornica ostane v žili in ji nudi oporo.

Thomas Markle (izrez)
''Sedaj sem v redu, a bom potreboval še veliko časa, da se popolnoma pozdravim,'' je dejal Thomas Markle. (Foto: Profimedia)

 

Žilna opornica

 

Zakaj bi pacient potreboval tri žilne opornice na enkrat?

To je odvisno od tega, koliko zapor arterije je imel ali koliko žil je bilo prizadetih. ''Vstavitev treh žilnih opornic ni nič nenavadnega. Včasih namestiš eno, drugič, dve , tri. Odvisno od primera. Žilne opornice namestiš tam, kjer je večja zapora žile. Možno je tudi, da so bile dve ali tri žile prizadete. Lahko pa so bile tri zapore na eni žili in bi zato potrebovali tri žilne opornice,'' je pojasnil dr. Smith.

Kakšno je okrevanje po posegu?

Večina pacientov lahko bolnišnico zapusti še isti dan po operaciji. Običajno jim svetujejo, naj se naslednjih nekaj tednov izogibajo prekomerni aktivnosti in vožnji avtomobila. ''Odvisno od tega, kako dobro jim srce črpa kri. Običajno gredo lahko domov v 24-ih urah, glede potovanja z letalom preko Atlantika pa je odvisno od primera do primera. Odvisno od tega, kako dobro jim gre in kako dolg je let,'' še pojasni. A kot kaže, so zdravniki pri Thomasu Marklu ocenili, da je njegovo zdravje še prešibko, da bi se lahko udeležil tako velikega dogodka in letel preko Atlantika.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave