Močno zelišče, ki uničuje viruse, glivice in bakterije
BOLEZNI

Močno zelišče, ki uničuje viruse, glivice in bakterije

28.01.2019, 12:18
0

Materina dušica ali timijan je močno zelišče, ki pomaga pri zdravljenju zgornjih dihalnih poti, saj jih razkužuje, pomirja kašelj in uspava. Prav tako umirja in krepi živce in podpira imunski sistem. Esencialno olje materine dušice deluje antibakterijsko, antivirusno, protiglivično, je antiseptik in diuretik.

Odvisno od tega, na katerem področju rastlina uspeva, ima različne kemične snovi, ki se jih lahko destilira v olje. Glede na kemične spojine je primerna tudi za različne namene.
Odvisno od tega, na katerem področju rastlina uspeva, ima različne kemične snovi, ki se jih lahko destilira v olje. Glede na kemične spojine je primerna tudi za različne namene./ FOTO: iStock

Materina dušica izvira iz mediterana in spada v družino mete. Odvisno od tega, na katerem področju rastlina uspeva, ima različne kemične snovi, ki se jih lahko destilira v olje. Glede na kemične spojine je primerna tudi za različne namene. Med najbolj priljubljenimi olji materine dušice so thymus vulgaris ct. thujanol, thymus vulgaris ct. carvacrol in thymus vulgaris ct. thymol.

Materina dušica uničuje nekatere bakterije, viruse, glivice.
Materina dušica uničuje nekatere bakterije, viruse, glivice./ FOTO: iStock

Thymus vulgaris ct thujanol –Vsebuje okoli 50 odstotkov thujanola, ki je dobro poznan po tem, da krepi imunski sistem. Na splošno jo najdemo predvsem v divijini, znana pa je pod imenom sladek timijan.

Thymus vulgaris ct carvacrol –Vsebuje okoli 30–80 odstotkov carvacrola (odvisno, kje jo pobirajo), ki deluje protivnetno, analgetično (blaži bolečine) in antioksidativno.

Thymus vulgaris ct thymol– Vsebuje okoli 60–70 odstotkov thymola, ki ima močno antiseptično delovanje. Vsebuje visok nivo antioksidantov, ki imajo močne protivnetne in protibolečinske učinke.

"Najstarejši egipčanski medicinski teksti imenovani Ebers papirus, ki so nastali leta 1550 pred našim štetjem, že beležijo zdravilne lastnosti materine dušice,"je zaHealthyfoodhouse.compovedala certificirana holistična zdravnica Christine Ruggeri. "Stari Egipčani so uporabljali materino dušico za balzamiranje, starodavni Grki pa za kopanje v kopelih v njihovih templjih. Verjeli so, da prinaša občutke poguma. V Evropi v srednjem veku so materino dušico namestili pod blazino, da jim je pomagala zaspati in da je odpravljala nočne more."

Poleg tega je dodala: "Ker materina dušica danes uspeva v številnih okoljih, klimatskih razmerah in različni zemlji, danes poznamo preko 300 različnih vrst. Čeprav so videti podobno, vsebujejo različne kemijske spojine, ki imajo različne učinke na naše zdravje."

Na splošno pa olje materine dušice deluje antibakterijsko, antivirusno, protiglivično, je antiseptik in diuretik in ima antispasmodične lastnosti. Prav zato krepi imunski sistem, uničuje mikrobe in podpira proizvodnjo belih krvnih celic. Prav zato ima celo vrsto pozitivnih učinkov na zdravje.

Eterično olje materine dušice deluje antibakterijsko, antivirusno, protiglivično, je antiseptik in diuretik in ima antispasmodične lastnosti. Prav zato krepi imunski sistem, uničuje mikrobe in podpira proizvodnjo belih krvnih celic. Prav zato ima celo vrsto pozitivnih učinkov na zdravje.
Eterično olje materine dušice deluje antibakterijsko, antivirusno, protiglivično, je antiseptik in diuretik in ima antispasmodične lastnosti. Prav zato krepi imunski sistem, uničuje mikrobe in podpira proizvodnjo belih krvnih celic. Prav zato ima celo vrsto pozitivnih učinkov na zdravje./ FOTO: iStock

Med njimi tudi naslednje:

– Pospešuje cirkulacijo krvi in s tem pospešuje zdravljenje, izboljšuje spomin, koncentracijo in dviguje krvni pritisk.

– Deluje antibakterijsko in uničuje številne bakterije, vključno s stafilokoki. Prav tako čisti zrak, iz katerega odstranjuje streptokoke, stafilokoke in kriptokoke.

– Pomaga pri boju z okužbami dihal in blaži prehlad, gripo, bronhitis, otečeno grlo, kašelj, astmo, laringitis.

– Gre za močno naravno zdravilo, ki blaži posledice psihološke in fizične šibkosti, obnavlja telo in um in se ga uporablja za zdravljenje kronične utrujenosti, depresije, nespečnosti ali ponovljajočih se bolezni.

– Olje materine dušice tudi povečuje izločanje sluzi in blaži suh kašelj.

Poleg tega ga lahko uporabljate kot naravni razkuževalec rok in ga dodate v tople obkladke za blaženje revmatilne bolečine, bolečine zaradi išiasa, zvina, bolečine v mišicah ali po športnih poškodbah. Olje razredčite in ga nanesite na prizadeto področje. Pomaga tudi pri blaženju bolečine ob piku insektov. Če ga zmešate z nekaterimi esencialnimi olju, kot so olja limone, sivke, bora in rožmarina, lahko zmanjša tudi draženje kože. Nekateri ga uporabljajo tudi za zdravljenje glivičnih okužb nohtov.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Ženske niso princese, moški pa niso glina, da jih ...
ŠPORT
Žvižgi na Bernabeuu po senzacionalnem porazu ...
POP IN
'Ne najdem primerne besede, medtem ko berem, da ...
TV ODDAJE
'Ni lahko imeti uspešnega razmerja'
VIZITA.SI
Kateri hrani se morate odreči, da zmanjšate ...
OKUSNO.JE
Hitro pripravljena sladica, ki se vedno posreči!
ZADOVOLJNA.SI
Lea Sirk priznala: 'Ja, navijala sem za Raiven!'
MOSKISVET.COM
Miha iz Ljubezni po domače priznal, kaj si želi ...
BIBALEZE.SI
Deček Julijan si zasluži vašo pozornost!
CEKIN.SI
To je milijarder, ki si 'lasti' Luko Dončića!
DOMINVRT.SI
6 idealnih pasem za družine z otroki
ZADOVOLJNA.SI
Veroniki se je po operaciji spremenilo življenje