16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

To morate vedeti, če vam diagnozirajo diabetes

So vam diagnozirali diabetes oziroma sladkorno bolezen tipa dva? Potem bi se morali potruditi čim prej izgubiti morebitno odvečno težo. Seveda na zdrav način. To priporočajo raziskovalci britanske univerze Newcastle. Izguba prekomerne teže namreč lahko povzroči, da se telo spet začne odzivati na inzulin oziroma ga začne spet proizvajati samo.

Zdrava in nezdrava hrana
Poskusite z izbiro bolj zdrave hrane čim prej po diagnozi narediti čim več, da izgubite odvečno težo. (Foto: iStock)

Če živimo s sladkorno boleznijo tipa dva več kot tri leta, lahko to tako močno poškoduje celice trebušne slinavke, ki proizvajajo hormon inzulin, da si nikoli več ne opomorejo. Telo inzulin potrebuje, da bi naravno zmanjšalo previsoko raven krvnega sladkorja v telesu. Ta ni dobra niti, če smo zdravi. Še posebej pa so previsoke ravni krvnega sladkorja nevarne, ko nam diagnozirajo sladkorno bolezen.

Sladkorni bolniki morajo več vedeti tudi o kombiniranju živil.

Več o tem lahko izveste še tukaj.

Hujšanje
A izguba odvečne teže je pomagala le, če je to človek izgubil čim prej oziroma nekje v treh letih po diagnozi. (Foto: iStock)

Sladkorna bolezen se pravzaprav pojavi, ko telo neha proizvajati inzulin ali pa ga še vedno proizvaja, vendar pa se nanj neha odzivati. To se lahko zgodi tudi zato, ker smo v preteklosti pogosto uživali hrano, zaradi katere se je krvni sladkor močno povečal. Nato se je moral v telesu proizvesti inzulin, ki je povzročil, da je krvni sladkor sunkovito padel ter tako ni bil več povišan. A ko nam tako pogosto niha krvni sladkor, se lahko zgodi, da se naše telo neha odzivati na inzulin. Lahko pa celice trebušne slinavke tega tudi nehajo proizvajati.

Sladkorni bolniki se morajo seveda takoj po diagnozi začeti primerno prehranjevati. Poleg tega so raziskovalci univerze Newcastle ugotovili, da je dobro še, da takoj poskušajo izgubiti morebitno odvečno težo – seveda na zdrav način. Do te ugotovitve so prišli, potem ko so analizirali podatke 298 odraslih, ki so bili diagnozirani s sladkorno boleznijo tipa dva.

Izguba odvečne teže po mnenju raziskovalcev pomaga, ker to pomeni, da tudi notranje organe, kot je trebušna slinavka, obdaja manj maščobe. Zaradi tega lahko začnejo bolje delovati. Toda prej kot je človek po diagnozi izgubil odvečno težo, bolj je to pomagalo celicam, ki prozvajajo inzulin. Ni pa več pomagalo, če so ljudje čakali predolgo oziroma več kot tri leta.

Tukaj si preberite še, zakaj morajo sladkorni bolniki pojesti dovolj vlaknin.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave