13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

To morate vedeti! Samo en ukrep, ki lahko prepreči raka debelega črevesa

Rak debelega črevesa je tretji najpogostejši rak v Sloveniji in za njim vsako leto zboli približno 350 moških in 300 žensk. Kri v blatu je eden najpogostejših znakov, ki kažejo raka na debelem črevesu, lahko pa seveda tudi na manj nevarne težave, kot so hemeroidi ali počena žilica v prebavilih. A strokovnjaki so odkrili, da lahko že z enim samim ukrepom močno zmanjšamo tveganje za razvoj raka debelega črevesa.

Rak debelega črevesa
Ljudje, ki so svoji prehrani dodali okoli 5 gramov vlaknin na dan, so imeli 22 odstotkov manjše tveganje, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa. (Foto: iStock)

Da prehrana, bogata z vlakninami, čisti črevesje, smo vedeli že dolgo. Zdaj pa je raziskava strokovnjakov iz Univerze Harvard in splošne bolnišnice Massachusetts v Bostonu pokazala, da lahko prepreči tudi raka debelega črevesa. A ne katere koli vlaknine, predvsem pa vlaknine iz ovsenih kosmičev. Pokazalo se je namreč, da so prav ovseni kosmiči s svojimi vlakninami veliko bolj učinkoviti pri preprečevanju raka debelega črevesa kot sadje in zelenjava, ki so prav tako bogati z vlakninami.

Ovsena kaša z banano
Ovsena kaša z banano (Foto: iStockphoto)

Zanimiv je bil tudi podatek, da lahko vlaknine iz ovsenih kosmičev izboljšajo možnost preživetja celo pri tistih, ki so jim že odkrili raka debelega črevesa, čeprav so imeli pred tem slabo prehrano. ''Uživanje več vlaknin po diagnozi raka debelega črevesa je povezano z manjšim tveganjem za smrt zaradi te oblike raka,'' je povedal vodja študije dr. Andrew Chan iz Univerze Harvard. ''Kot kaže, to ni odvisno od količine vlaknin, ki smo jih pojedli pred diagnozo.''  

Ljudje, ki so svoji prehrani dodali okoli 5 gramov vlaknin na dan, so imeli 22 odstotkov manjše tveganje, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa. Med tistimi, ki so že imeli diagnozo raka debelega červesa, pa je dodatnih 5 gramov vlaknin v prehrani pomenilo, da so imeli 18 odstotkov večje možnosti, da bodo premagali bolezen.

Pomemben je podatek, da so pomagale predvsem vlaknine iz ovsenih kosmičev, dodajanje vlaknin iz sadja in zelenjave pa ni naredilo velike razlike. Če boste v svojo prehrano dodali ovsene kosmiče, izberite običajne ovsene kosmiče – brez dodanih sladkorjev. Mešanice, ki vsebujejo tudi ovsene kosmiče, lahko vsebujejo veliko preveč sladkorja in niso primerne za zdrav uravnotežen obrok. 

Študija je bila objavljena v strokovni reviji JAMA Oncology.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 5
 
kundalinigirl 12.11.2017 20:43:37
Če bom jedla ovseno kašo z banano za zajtrk, ne bom dobila raka na črevesju?
York 10.11.2017 18:01:00
Zakaj kosmiče? Oluščen oves, ki ni predelan kakor kosmiči, prav tako vsebuje zelo kvalitetne vlaknine. Kvalitetne vlaknine vsebujejo tudi; oluščena ajdova kaša (ne vsebuje glutena), prosena kaša, leča, čičerika, fižol, grah ... itd. Kosmiči so že predelan izdelek, ki se prepraži na maščobah. Prepričani smo lahko, da ne na kvalitetnih maščobah. In zakaj oluščena žita, ker so neoluščena v bistvu polnozrnat kruh. Nekateri se kruhu odpovedo iz različnih razlogov.
ni_mi_vse_eno 10.11.2017 17:59:59
Ovseni kosmiči imajo velikokokrat veliko sladkorja, kar je pa izredno škodljivo. Sladkor hrani raka.
 
420 10.11.2017 13:43:07
a otrobi pa niso učinkoviti
Hary6 10.11.2017 13:37:05
ali to velja tut za tajkune ki imajo zdravnike v tujini
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave