23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

To povečuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap

Krvni strdki so izjemno nevarni. Kri, ki se prične strjevati v trdno snov, namreč lahko povzroči vrsto nevarnih zapletov: vensko trombozo, če strdek zaide v nogo, pljučno embolijo, če konča v pljučih, srčni infarkt, ko se znajde v srcu in možgansko kap, če zaide v možgane.

Srce
(Foto: Thinkstock)

Vsaka od težav povezanih s krvnimi strdki je lahko smrtonosna, prav zato je pomembno, da vemo, kako zmanjšati tveganje za njihov nastanek. Tu je nekaj glavnih vzrokov, ki povzročajo krvne strdke.

Nezadostno gibanje

Če večino dneva preživite v sedečem položaju, naj bo to na letalu, v avtomobilu ali za računalnikom, imate večje tveganje za nastanek venske tromboze. Da bi to preprečili, je pomembno, da vstanete na vsake pol ure do 40 minut, da se poveča pretok venske krvi. Pomaga tudi redno raztezanje in masaža. 

Nosečnost

Nosečnost na žalost povzroča presežek estrogena v ženskem telesu, kar privede do povečanja strjevanja krvi. Ker so med nosečnostjo noge zaradi teže dodatno obremenjene, se v nosečnosti poveča tveganje za vensko trombozo. Tveganje se povečuje do šestega tedna po porodu, nato počasi preneha. Tako kot v prejšnjem primeru pomaga gibanje, ne glede na to ali gre za sprehod, jogo ali drugo obliko aktivnosti.

Višina in teža

Prevelika telesna teža povečuje tveganje za vensko trombozo, ker pogosto vključuje pomanjkanje aktivnosti in slabo cirkulacijo krvi. Tudi višina je lahko problematična. Ženske višje od 168 centimetra in moški višji od 183 centimetra imajo večje tveganje za krvne strdke v nogah.

Nepravilno delovanje srca

Številni ljudje ne vedo, da imajo težave s srce, saj simptomi pogosto niso vidni. A nekatere zdravstvene težave povezane z delovanjem srca povečujejo tveganje za nastanek krvnih strdkov. Do tega pride, ker neenakomeren srčni utrip ne uspe potisniti vso kri tja, kamor bi morala iti, zato se prične nabirati in razvije se krvni strdek. Ta vrsta krvnega strdka lahko zaide tudi v možgane in povzroči možgansko kap.

Kontracepcijske tabletke

Estrogen in progesteron v nekaterih kontracepcijskih tabletkah lahko izzovejo povečano strjevanje krvi, ko je ženska na tej hormonski terapiji. Prav zato se je dobro posvetovati z ginekologom o primerni uporabi kontracepcijskih tablet.

Rak

Kot da rak sam po sebi ni dovolj težka bolezen, povečuje tudi tveganje za nastanek krvnih strdkov. Do tega najpogosteje vodi rak na možganih, jajčnikih, trebušni slinavki, debelem črevesju, pljučih in ledvicah. Nekatere vrste kemoterapije in zdravil lahko zavirajo razvoj rakavih celic, a hkrati povečajo tveganje za nastanek krvnih strdkov.

Kajenje

Kemijske snovi v cigaretag lahko naredijo škodo na krvnih žilah, to pa povečuje tveganje za nastanek tromboze. Kajenje škoduje zdravju tudi zaradi vrste drugih razlogov, zato je najpametnejša stvar, da se skušate znebiti te nezdrave navade.

Kirurški posegi

Vsi operativni posegi, a še posebej tisti na kolkih, v spodnjem delu trebuha in na nogah, povečujejo tveganje nastanka krvnih strdkov. Del težave je tudi nezadostno gibanje, kar pa je stvar na katero imamo vpliv.

Staranje

Krvni strdki se lahko ustvarijo kadarkoli, a s staranjem se tveganje povečuje. Če ste starejši od 60. let, ste v bolj tvegani skupini – vsak tisoči v tej starostni skupini se vsako leto spopade s krvnimi strdki. Po 70. letu se tveganje še poviša.

Družinska nagnjenost k boleznim

Nekatere zdravstvene težave so dedne. Med njimi so nekatere, ki povečujejo možnost nastanka krvnih strdkov. Take dedne bolezni postajajo problem predvsem v kombinaciji z nekaterimi dejavniki tveganja, ki smo jih navedli zgoraj. Dedna bolezen ledvic in težave z veliko žilo, ki dovaja kri iz spodnjega dela telesa do srca, so najpogostejši krivci za povečano tveganje za razvoj krvnih strdkov. Tudi pomanjkanje proteina C in S lahko poveča tveganje.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 9
 
exdetektiv 25.01.2016 06:36:04
ne pisat neumnosti...kot prvi povzročitelj oziroma dejavnik tveganja za srčnožilne bolezni je stres. Ne glejte tv-ja posebno ne tv dnevnikov in pdobnih inf. oddaj. Vzemite svojega najboljšega prijatelja štirinožca in počasi na sprehod vsaj eno uro vsak dan.
 
komir10 24.01.2016 22:42:04
nestrokoven članek
 
tornadotex 20.01.2016 16:40:53
Prehrana in gibanje,samo to te lahko reši....
 
KrofKrof 20.01.2016 11:09:22
Pozabili ste na visok krvni tlak. To je eden izmed najpogostejših vzrokov za možgansko kap in infarkt.
 
beather 20.01.2016 10:44:23
spet pišete bedarije...venska tromboza ni, ko zaide krvni strdek v noge, ampak takrat strdki nastajajo v nogah (predvsem zaradi nezadostnega gibanja)
 
danijel_28 20.01.2016 10:23:24
Če se človek starejši od šestdesetih let zadostno giba in zdravo prehranjuje, se nima kaj bati kapi. Ne strašite, ker, če je nekdo v zrelih letih, to še ne pomeni, da je nujno tarča te bolezni.
 
peropetarda 20.01.2016 09:21:25
Najbolj pomemben faktor - prehrana - pa ni vključen...
maneno48 20.01.2016 09:42:34
zdravila morjo v promet spravt !
 
shaft6 20.01.2016 08:36:25
No, zdaj pa jutri spet članek, kako preprečiti strdke.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave